Eerst maar eens even terug in de tijd met een diep winterse foto. En niet eens zo heel erg ver terug. Deze foto is van gisteren, genomen bij de Fuscher Lacke. Je kunt de Gross Glockner Hochalpenstrasse van 2 kanten oprijden. De kant vanuit Karinthië gaat omhoog via Heiligenblut en de kant vanuit Salzburgerland gaat via Fusch. Als je bij Fusch omhoog rijdt dan kom je bij de Fuscher Lacke op 2260 meter. Gisteren was het daar diep winters. Wat een heerlijke plaat. En de komende week gaat er nog meer sneeuw vallen in de Alpen. Gaat Hajo z’n BV1 binnenhengelen? Laten we daar eerst maar eens naar kijken.

Dit is de koudste kaart op 850 HPA. Op 17 september rond 0 graden op 1400 meter hoogte. De sneeuwgrens ligt dan op 1200 meter.  OK, de BV van Hajo loopt van 18 tot 21 september. Dan zou deze kaart nergens op slaan. Dat is niet helemaal waar. Het begint namelijk met sneeuwen op 17 september en met flink duimen sneeuwt het op 18 september ook nog (een beetje).

Af en toe moet je de weergoden een beetje kietelen om je zin te krijgen. Het prikpunt van deze pluim is Die Tauplitz in Steiermark, noordoostelijk Alpengebied. Nou net op 18 september stijgt de sneeuwgrens boven de 2000 meter en stopt het met sneeuwen.  Jakkie. Zodra de sneeuwgrens en de neerslag 6 uurtjes naar rechts opschuiven dan is het bingo. Er kan echter nog van alles gebeuren. Van de week moest het allemaal op 20 september gebeuren. Dat is inmiddels van de baan. Tot zover het BV1 nieuws, terug naar de realiteit. [dc_slider slider=”22845″ captions=”true”] Een lagedruk gebied dat nu nog ten noorden van IJsland ligt stoomt op richting de Noordzee en gaat een groot deel van de week ons weer bepalen. Flink veel wind, flinke perioden met regen en buien en echt te koud voor de tijd van het jaar. Brrrrrrr, vandaag en morgen wordt het nog een “comfortable” 17° C, maar maandag en dinsdag gaan we de 15° C niet eens aantikken. Pas op woensdag wordt het weer een graadje warmer en donderdag weer een graadje erbij. Tja, het houdt niet echt over deze week. Echt oud Hollands takke weer. In de volksmond heet dat gewoon Herfst. Herfst met de hoofdletter H en met de turbo flink opgevoerd.  [dc_slider slider=”22855″ captions=”true”] En dan de neerslag deze week. Morgen kan zomaar droog verlopen, maar laten we over de rest van de week maar zwijgen. Kijk ook eens naar Fjord Norway. Die gaan ook flink wat sneeuw pakken. En ook de Alpen op 17 september. Hier kun je zien dat de noordoostkant wellicht die 10 cm gaat halen boven de 1200 meter. De volgende dagen smelt alles weer als “sneeuw voor de zon”. Wel even de webcams in de gaten houden natuurlijk.

 

En hoe zit het dan met die BBQ uit de titel?? Laat ik gemakshalve de weerkaart op mijn verjaardag maar eens plaatsen. 😀   Hajo gaf gisteren de voorzet. Er zit wel degelijk BBQ potentie in de kaarten. Dikke hogedruk op de kaarten ná volgend weekend. Niet alleen bij de GFS maar ook de ECMWF laat de hogedruk tot boven de Benelux uitgroeien. Eigenlijk is het een beetje stuivertje wisselen tussen de zomer en de herfst. Deze week is het astronomisch nog zomer, maar duiken we de herfst in. Op 21 september wordt het herfst maar kijkt de zomer wellicht nog even om de hoek en laat nog een keer z’n tanden zien. Vooralsnog meteofictie, of toch niet?? Met een “post tropical Hurricane” in de buurt zijn de kaarten namelijk vrij onzeker. Geen dikke 20-ers maar ik heb goede hoop. Iedereen een fijn weekend. 


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

58 reacties

Gesloten voor reacties.