Ik begon dit bericht vandaag met een blunder die door Thijs meteen werd gecorrigeerd. De bloemen op bovenstaande foto (niet van mij, maar van een vrouw uit Groningen) zijn geen krokussen maar herfststijlloos. Ik had het kunnen weten want ik had ze als bloemenliefhebber ook in eerdere jaren langs de Krommeniedijk zien staan waar ze nu ook bloeien. Ja je houdt je hoofd niet koel met de huidige warmte. In elk geval zijn we op herhaling van 2012 toen het precies op de datum van morgen 22,0°C werd in De Bilt. In Volkel werd het 22,9°C, de hoogste temperatuur op 22 oktober ooit.
En wat kan het morgen worden? We bekijken eens een paar modelberekeningen:
In het Europese model wordt de 20°C in elk geval gehaald. Zeker goed voor een top 10 of zelfs top 5 notering.
Het Amerikaanse model komt op 21°C.
WRF model geeft Brabant en Limburg 21°C.
Hier nog even de pluim voor zuidoost-Nederland. Tot de 26e is de warmte bij ons. Daarna gaan we naar normale waarden. De eerste die dit in Nerderland weerland spotte was onze eigen weerman Ronaldo in deze reactie op mijn weerbericht van 15 oktober. twee dagen later volgden Weeronline hierrr en Meteoconsult hierrr.
Pakken we meteen de windgrafiek erbij. Voor Nederland. Kijk naar de windroosjes onderenAlleen vrijdag geen W of ZW. Op die dag nadert uit het zuidwesten een grote depressie en dan gaat de wind heel tijdelijk in een extra zachte zuidoost-hoek. je ziet de temperatuur die dag ook weer opveren. De Alpen tippen dan +15°C op 1500m aan!
Hier zie je dat op de kaart. En die zwarte lijn is mijn grootste “angst” momenteel…. een vreemde grens met rechts onder steeds hogedruk die soms wel even op een Scandihoog gaat lijken in de berekeningen maat steeds meer zo afplat en opschuift dat de zuidwester langs de ingetekende as door kan gaan en doorgaan en doorgaan. Koude lucht wordt aangezogen ten noorden van de as van Siberië en de noordpool richting Schotland. Maar verder dan dat lijkt het niet te komen de aankomende periode….. en op een bepaalde manier versterkt die kou de zuidwester alleen nog eens.
Zo zien we dus de hele aankomende periode de winter als niet meer dan een Laplands hoedje op Europa.
Hier nog even het ensemble op 2m meethoogte voor het Montafon in Vorarlberg. Wel opmerkelijk hoe afwijkend de GFS hoofdrun is qua neerslag. Aan de andere kant oeten we daar niet te veel uit lezen. De Alpen zitten eeen stuk dichter bij de hoge druk in het zuidoosten en vallen er regelmatig binnen. Dan maken kleine verschillen in de berekening een enorm verschil voor de neerslag.
Fréderic suggereerde gisteren de Quasi-Biennial Oscillation (QBO) als boosdoener van de huidige sterke zuidwestelijke stroming en dat dit ook niet veel goeds voor de winter zou betekenen. Hierrr heb ik een analyse gevonden van iemand die er nog niet te veel waarde aan hecht. Deze Brain Gaze haalt aan dat er een positieve correlatie is tussen een negatieve afwijking van de oppervlakte-zeewatertemperatuur in mei en een negatieve NAO met dito strenge volgende winter. Mmmm. Wie kan hier meer over vinden. Hierrr nog een winter outlook van een freak die zowat alle grafieken die je maar kunt verzinnen uit de kast haalt.
Ach we kunnen om te beginnen eens kijken naar vorig jaar in ons eigen kikkelandje toen het ook zo warm was in oktober. Zie de piek hierboven voor het weerstation van Leiden.
Mooi is ook deze weegave van de nieuwe website weerverleden.nl. We zien dat het na de piek in oktober lang duurde voor er een aanloop naar de winter was begin december met op 8 december de eerste vorst. En het werd nog een mislukking ook en we gingen warm het jaar uit. Kijk ook nog ff naar begin februari van dat jaar waarin deze website plat ging door een stormloop van bezoekers vanwege….
Pakken we meteen 2013 erbij. Zie we dat het duurde tot 12 januari tot we serieus de winter in doken. En de eigenlijke bizarrowinter (nieuw woord) was natuurlijk gewoon maart 2013.
Nu hebben we de smaak te pakken en kijken we meteen ook naar 2011. Speldenprikjes in januari en februari. Meer niet. En ook een flinke piek begin november. Hoe was dat in 2010 toen de droomdecember voor de deur stond?
Ook toen nog een piek voordat het begon. Op 4 november 15,2°C etmaalgemiddelde temperatuur. Sterker nog. Op weergegevens.nl zien we dat 2010 hiermee de hoogste plek sinds 1901 inneemt. Kortom: het kan verkeren en het kan omkeren!
In Duitsland en Oostenrijk schrijft men ook al volop over de recordwarme dagen. Nu ja, recordwarm? Dat was eigenlijk voig jaar toen Quedlinburg in de Harz en Bad Kohlgrub in het Vooralpenland beide 28,1°C aantikten. In Thüringen werd het 24,5°C in Gera op 20 oktober 2012. Toen de inwoners van deze plaats zeven dagen later hun rolluiken openden was er met 17cm een recordhoeveelheid sneeuw gevallen. In het artikel waar de afbeelding van is stelt men de vraag: “dit jaar weer een temperatuurcrash?”. Het antwoord in het artikel is “Nee!”.
En zo moeten we toch met een flinke slag om de arm afsluiten en tenminste open staan voor de mogelijkheid van een zachte winter. We zitten ook nog op solar max deze winter. Weliswaar extreem veel lager dan alle pieken van de afgelopen 100 jaar en vooral van de laatste 50 jaar en ook nog eens ver onder de al meermaals neerwaarts bijgestelde prognose, maar het is solar max. Het echte “inslaapminimum” moet nog beginnen. Ik zag in de statistieken gisteren toevallig dat één van mijn best gelezen oude artikelen is: Komen de echt bitterkoude winters pas na 2014? van 16 november 2012. Dat staat nog steeds overeind natuurlijk.
En ondertussen gaat het opbouwen van de koude fase gestaag door. Al 15 jaar warmt de aarde niet meer op. Het zeeijs op de noordpool is bijna weer boven jan. Het zeeijs op antarctica groeit en groeit en groeit en gaat uiteindelijk ook de zuidelijke zomer in maar gaat niet meer terug naar de waarden van de afgelopen warmere fase. Het zeeijs wereldwijd is nu groter dan gemiddels over 1979-2010 en is dit ook een groot deel van het afgelopen jaar geweest. Met name de winst aan ijs in 2013 is spectaculair als je het in een grafiek ziet zoals hierrr. In de weerkamer staat sinds vandaag dan ook een “Nieuwe Kleine IJstijd”-pagina waar je al deze parameters nauwlettend kunt volgen!
69 reacties
Reacties zijn gesloten.