Het is herfst en niet zo’n beetje ook. De bijna verdorde natuur in Noord-Holland leeft op terwijl de zon steeds zwakker wordt. En wat is het ’s avonds al vroeg donker! Maar hoe mooi nog die momenten dat de zon er doorheen breekt. Hierboven een unieke afbeelding van Valdres in Noorwegen van de Nederlandse Facebookpagina van Visit Norway. Wat mij betreft kijken we eerst even naar het weer de komende dagen en trakteer ik dan op een hele schone oogst foto’s van de Facebookpagina’s van onze partnerskigebieden.

pluim0909

De optimisten onder ons zien een mogelijk aangename zaterdag. Het Europese model berekent 1 dag hogedrukweer. Maar GFS zit vol buien. Reken nergens op. En vanaf zondag? Heerlijk Hollands pestweer.[dc_slider slider=”22659″ captions=”true”]Maar ook de aankomende dagen spookt het! Dinsdag en woensdag kan het volgens de GFS06u echt bar worden in delen van het land. Hierboven zie je in de berekening een soort polar low effect waarbij langs de kust van Noorwegen een oud front heractiveert en als een boemerang onze kant op slingert. Heftig zeg. Ondergelopen tunnels niet uitgesloten. Allemaal volgen samen en nowcasten.

 

Nick (Afkoeling) herinnerde ons aan de fraaie sneeuw vorig jaar 13 september in Obertauern. Hierboven hoe fraai wit het toen was. Lees hier terug wat ik vorig jaar schreef.

sneeuwalpen1209

Je moet deze dagen echt heen en weer springen tussen de modellen om nog een beetje sneeuw in de Alpen terug te vinden. Vandaag vind ik opmerkelijk dat de sneeuwgrens laag wordt berekend richting 1600m, terwijl de neerslaghoeveelheden mee cq. tegenvallen. We zien die kansen op sneeuw ook de aankomende dagen, rond de 12e maar ook verder weg richting 16e waarover ik eerder schreef. De modellen zijn nog erg springerig dus er kan zo maar weer een echte dump tussenfloepen. We gaan het zien.

meanT_2013_0909

Voor we naar de beloofde foto’s gaan nog even de grafiek van de temperatuur rond de noordpool. Die is voor het eerst in maanden weer boven het gemiddelde sinds 1958, maar dat helpt de liefhebbers van de snel afsmeltende ijskap niet want het is toch al ruim onder nul nu. Het arctisch zeeijsminimum kan elk moment komen nu (d.w.z. het ijs kan elk moment weer gaan groeien). En het bijzondere is: er is dit jaar 60% meer zeeijsbedekking dan vorig jaar! Hierrr meer. Wat we uit bovenstaande grafiek kunnen lezen is wel dat we tot die grafiek weer daalt geen zeldzame arctische koude-uitbraak hoeven te verwachten. 

almabtrieb_montafon

Hier de Almabtrieb in het Montafon die weer is begonnen.

innsbruck_herfst

Innsbruck

vercorin_sneeuw_september

Vercorin met nog hele bijzondere sneeuwranden op beperkte hoogte in september!

zillertal_arena_wolken

Zillertal Arena op zijn mooist!

les_menuires_fete

In Les Menuires bidt men voor sneeuw. Nee zonder gekheid het is de Fête de Plan de l’Eau.

val_gardena_klimmen

En in Val Gardena waar het langer zonnig en warm kan blijven wordt nog volop gesport!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

24 reacties

Gesloten voor reacties.