De natuur loopt al een maand voor en herfstkleuren zijn op steeds meer plaatsten te vinden. Maar ondanks dat zijn er voorlopig nog even geen flinke herfststormen, gure temperaturen en flinke buien.  Maar een heerlijke oudewijvenzomer die voorlopig nog even niet van wijken weet. 

GMT_TXTX_latest In het zuidwesten wist vanmiddag bij veel zon het kwik al op te lopen tot bijna 24 graden.  Maar lang niet overal was het vandaag al een prachtige dag, oa hier bij mij in het oosten hebben we met moeite de 20 gehaald bij veel bewolking.  Hier liggen we nog onder de restanten van een inactief front uit Duitsland. Maar geleidelijk aan losse deze resten volledig op en kan het de komende dagen overal flink opwarmen. Landelijk wordt het dan 23 tot 25 graden !

charts_harmonie_pcp_bnl_27 Echter morgen middag zullen de resten van het front nog één maal te merken zijn.  Een lokale (fikse) onweersbui in de relatief nog onstabiele lucht is in het hele land niet uitgesloten. Ook in Den-Haag tijdens de Prinsjesdag-activiteiten kan een enkele bui niet uitgesloten worden. Veel zal het na mijn mening niet voorstellen, en de grootste kans hierop is toch echt in een lijn van Enschede naar Vlieland. 

DRUKGORDEL  Maar na morgen verdwijnen de onweerskansen voorlopig en kunnen we genieten van het prachtige nazomer weer !  We danken deze prachtige fase van de herfst aan een stevige blokkade. Een flinke hogedruks-gordel is ontstaan van Groenland via Scandinavië naar West-Rusland.  Dit samen met een lagedrukgebied op de Oceaan ontstaat er een zuidoostelijke aanvoer bij ons en zullen de temperaturen flink stijgen de komende dagen.

tmax_14091718_14091512 Het Amerikaanse weermodel komt woensdag met temperaturen van 26 graden in Vlaanderen tot 24 in Groningen. Bij veel zon en met een erg droge ondergrond kan het lokaal wel eens 2 a 3 graden warmer worden als deze berekende waarden.  Ook donderdag en vrijdag beloven vergelijkbare warme dagen te worden. Wel neemt vanaf vrijdag de kans op een onweersbui weer toe. 

eps_pluim_tt_06260 (2) De pluim van vanmorgen laat prachtig het rustige en heldere weer terug zien. Prachtige zaagtanden in de temperatuurverloop (bij bewolking en regen zie je vaak een egale lijn, afkoeling in de avonden en opwarming overdag worden dan getemperd).  Het Europees model laat dan geleidelijk de temperatuur in het weekend zakken, ook worden na het weekend de nachten kouder. Zelf denk ik dat we ook in het weekend ons nog mogen verheugen op prachtig nazomer weer. 

postImage_179767301 O en nog even heel wat anders, van het zomer schreven we hier herhaaldelijk over de prachtige lichtende nachtwolken die typerend voor mei t/m juli zijn. Nasa (via wetteronline) heeft in juli vanuit de ruimte deze foto geschoten van dit prachtige fenomeen. Echt heel gaaf… 


Jeroen Elferink

Wintersport is er met de paplepel ingegoten bij Jeroen. Toen hij 4 was maakte hij al zijn eerste meters op de oefenweide achter op de camping in Brixen im Thale. Nu 18 jaar later is wintersport niet meer weg te denken uit zijn leven. Meestal is de eindbestemming Tirol. Daarnaast is hij ook van kleins af aan enorm gefascineerd door het weer. In 2015 is Jeroen afgestudeerd tot manager Bos en Natuurbeheer en hoopt later zijn grootste droom waar te maken ; leven in Tirol.

8 reacties

Gesloten voor reacties.