IMG_4738

Prachtig die herfst met alle wisselingen in temperaturen en neerslag! Maandag zaten we nog heerlijk in de zon op de Schesaplana (2965m) te genieten van een helder uitzicht (kijk maar), vandaag lijkt het wel winter! Bij het openen van de gordijnen zien we vanuit het dal in Schruns al gelijk dat het hogerop volop heeft gesneeuwd. En als al die regen die we in het dal hadden afgelopen nacht, boven in sneeuw is gevallen moet er een mooi dekje liggen.

IMG_4715

We vertrekken met de Hochjochbahn vanuit Schruns (Montafon, Oostenrijk) naar boven. Rond 1200m zien we vanuit de gondel hoe het kleurige herfstlandschap verandert in een wintersprookje! Bijna boven siert een dikke laag sneeuw de takken van de naaldbomen. Prachtig! Het lijkt wel hartje winter. Op twitter (@Klostertalfan) maak ik de vergelijking met een kerstkaart. Nou ik geloof dat er afgelopen Kerst minder sneeuw was dan nu…..

unnamed

IMG_4692

Ook al zal deze sneeuw natuurlijk wel van korte duur zijn. Dus gelijk maar goed genieten. We hebben onze skibroeken en snowboots niet mee. Maar met bergschoenen en gamaschen is het prima lopen door de verse sneeuw. Het terras van restaurant Kapell ziet er vandaag totaal anders uit dan afgelopen zaterdag toen we hier ook waren.

IMG_4694

Er ligt 15 – 20 cm Neuschnee! Nog een paar plaatjes daarvan…

IMG_4696

Mooi hè? We gaan te voet richting Alp Innerkapell.

IMG_4740

Het eerste stuk lopen we door autosporen gemaakt door de mensen die de stoeltjeslift een onderhoudsbeurt geven en die de sneeuwkanonnen testen. Er wordt hard gewerkt op de berg om alles weer klaar te hebben voordat er nog meer sneeuw ligt en het skiseizoen start. Vanaf het punt waar de stoeltjeslift vanuit Silbertal boven komt stappen we in een nog ongeroerd sneeuwlandschap. We zien alleen een aantal sporen in de sneeuw van dieren. We denken dat ze van gemzen zijn. Af en toe zien we de zon en is de lucht even blauw.

IMG_4724

Na een uur wandelen bereiken we de de Alp. Wat een rust en prachtige natuur! De route van de rondwandeling over een smaller bergpad is door de sneeuw niet te zien. We besluiten dezelfde weg terug te nemen. En dat is helemaal niet saai hoor!

IMG_4735

Het ziet er allemaal weer anders uit nu we in tegenovergestelde richting lopen. De zon zien we steeds minder en er komt meer bewolking die als mist tegen de berg aanplakt. Bijna terug bij restaurant Kapell nemen we de afslag omhoog naar de Speichersee. Deze See is aangelegd om water voor de sneeuwkanonnen uit te halen. Onderweg passeren we meerdere kanonnen die aan het proefdraaien zijn: een natte en lawaaierige aangelegenheid 😉

IMG_4739

We gaan de Speichersee nog een stuk voorbij richting de skitunnel. Vandaar gaan we terug naar restaurant Kapell. Al met al een heerlijke wandeling van 2,5 uur. We hebben de Heisse Choki wel verdiend vinden we. Het sneeuwt inmiddels weer licht boven. De gondel brengt ons terug in het goud-groene herfstdal. Wat weer een heerlijke wandeldag!

Avontuur ingezonden door Jacomien Heeres

Categorieën: Montafon

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

11 reacties

Gesloten voor reacties.