We beginnen met een link naar een collectie foto’s van de vulkaanuitbarsting op IJsland waar je echt stil van wordt. Ter promotie heb ik er eentje hierboven geplaatst. Je ziet lava uit de Holuhraun breuklijn spuiten. Dat is iets opzij van de voorheen ijsbedekte vulkaan Bardarbunga. Als je ergens eens een reis heen wilt boeken… het luchtruim is nog open. De vervuiling zit laag en zwerft richting Noorwegen.

noorwegen_zwavel

Het schijnt te ruiken te zijn… maar bereikt geen gevaarlijk concentratie. Zal het daar aan de fjordenkust het noorderlicht buiten beeld hebben gehouden? In Nederland is het gezien geweest. Zie de reacties onder Ronaldo’s bericht.

rushmore SD

 

Deze kiek van Ronaldo gisteren vind ik wel erg bijzonder. Net als Obama in New York een extra klimaatconferentie inlast waar ook Rutte op bezoek gaat (Merkel niet) zijn de vier belangrijkste historische presidenten boos vanwege de binnenvallende koude.

sneeuw_moskou2809

 

De middagrun van het GFS model kwam alvast met een verrassende laatste kaart: sneeuw in Moskou op 28 september.

ecwmf2209

 

Het Europese model kwam vanochtend voor 22 september al met een arctische uitbraak over Scandinavië met sneeuw in Finland en op het belendende Kola-schiereiland. Zie hier ook weer het slechte weer in Portugal, Spanje, Italië en Marokko. En dat hele opvallende cycloontje op de oceaan. Op de weerkaarten wel 10 dagen doelloos rondtollend. Misschien kan Ronaldo er nog wat meer over zeggen.

neerslag_debilt1309

 

Frans krijgt de credit als we doorgaan met deze hele droge herfst. Hierboven de actuele neerslaggrafiek voor De Bilt. Niemand schrijft er nog over maar Frans benoemt het: als het zo doorgaat krijgen we de droogste herfst in decennia! Afwachten…. 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

6 reacties

Gesloten voor reacties.