We beginnen met een link naar een collectie foto’s van de vulkaanuitbarsting op IJsland waar je echt stil van wordt. Ter promotie heb ik er eentje hierboven geplaatst. Je ziet lava uit de Holuhraun breuklijn spuiten. Dat is iets opzij van de voorheen ijsbedekte vulkaan Bardarbunga. Als je ergens eens een reis heen wilt boeken… het luchtruim is nog open. De vervuiling zit laag en zwerft richting Noorwegen.

noorwegen_zwavel

Het schijnt te ruiken te zijn… maar bereikt geen gevaarlijk concentratie. Zal het daar aan de fjordenkust het noorderlicht buiten beeld hebben gehouden? In Nederland is het gezien geweest. Zie de reacties onder Ronaldo’s bericht.

rushmore SD

 

Deze kiek van Ronaldo gisteren vind ik wel erg bijzonder. Net als Obama in New York een extra klimaatconferentie inlast waar ook Rutte op bezoek gaat (Merkel niet) zijn de vier belangrijkste historische presidenten boos vanwege de binnenvallende koude.

sneeuw_moskou2809

 

De middagrun van het GFS model kwam alvast met een verrassende laatste kaart: sneeuw in Moskou op 28 september.

ecwmf2209

 

Het Europese model kwam vanochtend voor 22 september al met een arctische uitbraak over Scandinavië met sneeuw in Finland en op het belendende Kola-schiereiland. Zie hier ook weer het slechte weer in Portugal, Spanje, Italië en Marokko. En dat hele opvallende cycloontje op de oceaan. Op de weerkaarten wel 10 dagen doelloos rondtollend. Misschien kan Ronaldo er nog wat meer over zeggen.

neerslag_debilt1309

 

Frans krijgt de credit als we doorgaan met deze hele droge herfst. Hierboven de actuele neerslaggrafiek voor De Bilt. Niemand schrijft er nog over maar Frans benoemt het: als het zo doorgaat krijgen we de droogste herfst in decennia! Afwachten…. 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

6 reacties

Gesloten voor reacties.