Hoog genoeg leek het vandaag weer even op januari, in Zauchensee konden ze de sneeuwschuivers weer uit de kast halen. Moet toch wel een dump geweest zijn want ik heb vandaag toch aardig wat neerslag gezien.

Wij reden heel de dag rondjes in Saalfelden over het ijs circuit, later op de dag liet de sneeuwgrens zich even scherp zien. Ik gok zo’n 1300m.

Later kreeg ik de bevestiging van Ronaldo die Filzmoos had ingeruild voor het Gasteinertal waar hij boven white-out condities meemaakte. Hij had daar een sneeuwvalgrens van 1400m

Het lage Skiwelt valt dan buiten de boot, in Söll werden snel de pistes geprepareerd voor het avondskiën waar het waarschijnlijk niet druk was met dit weer. Ook in de reacties veel waardevolle berichten met een overeenstemming qua sneeuwval; 1300m. Was m’n gevoel toch goed ondanks de lager voorspelde sneeuwgrens, het was voor het eerst dat ik een pessimistische houding aannam deze winter, hopelijk eenmalig.

Dan toch maar liever de warme zon in Les Menuires, nou morgen is de zon ook hier weer terug, zondag kan ik de pistes weer even testen. Want morgen moet ik m’n ouders ontvangen die in mijn laatste weekje langskomen voor een weekje vakantie. Nou vakantie krijg ik niet van Hajo hoor 😉 Maar we zullen het werk iets meer verdelen komende week en na volgende week zijn jullie eindelijk van me verlost!

Het laatste beetje bewolking sneeuwt/regent nu uit en dan zal het snel verdampen allemaal. Morgen komt de zon er overal weer doorheen en hebben we in Oostenrijk zowaar een frisse dag.

Maar een unieke hoor, want ook de tweede voorjaarsweek wordt zonnig en aangenaam. Iedere dag een graadje warmer gaat heerlijke dagen opleveren!

Dat zien we goed terug in de voorspelling van Bergfex voor onze regio. Inmiddels bekend dat Bergfex wel altijd wat raadjes te hoog zit maar met een lage luchtvochtigheid is er nog lang geen paniek voor de pistes.

Vanaf de 27e zoals bekend de afbraak van het hoog, dan komen er steeds vaker wolkenvelden langs drijven. Eerst alleen voor Oostenrijk maar als het hoog dan helemaal terug zakt naar het zuiden dan gaan ook de andere Alpengebieden een ander weertype zien. En sneeuw dan? En bij wat voor sneeuwvalgrens?

Nou er zitten zeker leuke momentjes tussen hoor! Maar het overheersende patroon lijkt een westcirculatie met vaker de zuidwester dan de noordwester te worden. Niet best voor de lagere skigebieden…

Het Europese model is misschien nog meer kak dan het Amerikaanse waar hier en daar nog een mooi sneeuwmoment in zit zoals we net al zagen. Ik sluit gewoon lekker eigenwijs af met een (wel koude) kaart van het uiterst onbetrouwbare GFS Para model. Ik wil gewoon niet dat deze winter met een sisser afloopt, vanuit m’n achtergrond weet ik altijd dat mensen 2 dingen herinneren van een evenement; de piek en het einde. Gelukkig hadden we een mooie piek in januari maar als het einde nu k*t is zit ik toch met een nare nasmaak. Duim asjeblieft even mee voor een geweldige dump begin maart, ik heb het persoonlijk gewoon even nodig. Het is een topseizoen en zo gaan we het afsluiten ook!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

12 reacties

Gesloten voor reacties.