Om te beginnen als wintersport fan even smullen van bovenstaande kaart met een dikke sneeuwhoogte voor de nacht op 8 december. Straks zullen we zien dat het 9 december ook in Nederland kan gaan sneeuwen. Maar er is eigenlijk alleen maar goed nieuws vandaag voor alle fans van ski, snowboard en andere sneeuwsporten (schaatsers nog even geduld).

Het kan bijna niet meer mis voor ons wintersporters. De boude voorspelling 1 (BV1) van 14 november staat glorierijk op de weerkaarten van zowel GFS als ECMWF. En prachtig is dat de sneeuw voor komend weekeinde – die door collega Roel al was afgeschreven – weer terug is in het GFS model. Zie hierboven het ensemble voor een punt in Noordwest-Zwitserland. Hopla: de hoofdrun en bijna alle controleruns geven een duidelijke neerslagpiek in combinatie met een temperatuurdip.

Ook Oostenrijk
De sneeuw zet zelfs door richting westen van Oostenrijk zodat ik de eerste fan van deze nieuwe website die een weerbericht op maat heeft besteld, nog net voor zijn vertrek naar Ischgl kan meegeven dat hij waarschijnlijk boven op de Idalp 5 tot 15cm sneeuw op de kunstsneeuw gaat krijgen zaterdag en zondag. Foto’s insturen (eventueel via de Sneeuwhoogte app) of posten op de wall natuurlijk! De sneeuwgrens is nog niet helemaal geweldig: denk aan 1000 tot 1500m.

Hoe gaat het verder?

We kunnen echt een beetje achteroverleunen vandaag en de duimspieren een beetje ontspannen. Beide grote modellen zien er goed uit.

[fbphotos id=299793200054892]

Hierboven zie je een opmerkelijk verschil tussen GFS en ECMWF in de nacht op 9 december, de nacht dus na de nacht van de droomkaarten helemaal bovenaan. We zien het Europese model (ECMWF) dan heel even een taartpuntje zachtere lucht inlassen die een dag later alweer leidt tot een volgend koufront tegen de Alpen (kijk zelf bij 240u, 850hPa).

Het Amerikaanse model produceert geen zachte taartpunt. Daar juist een depressie zowat boven Nederland met 850hPa op 116 decameter (=1160m) hoogte, terwijl 124 decameter al koud genoeg is voor sneeuw aan de grond. De 500hPa kaart kleurt al diepblauw boven Nederland -> sneeuw. De laatste kaart laat het dauwpunt zien en als die rond 0 graden is dan sneeuwt het tot op de grond.

Poedersneeuw
In elk geval krijgen Ardennen, Sauerland en de Alpen de volle laag. En als je hierboven nog eens klikt op dat ensemble (pluimgrafiek) dan zie je dat er zelfs potentie is voor aanhoudende sneeuw tot aan het gaatje op 16 december. Vanaf 10 december warmt de hoofdrun weer op maar veel “steun” daarvoor is er niet. Pak je de blauwe controlerun of het dunne oranje gele lijntje dan is het echt powder times are here!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

93 reacties

Gesloten voor reacties.