Deze mooie foto is van trouwe volger en reageerder Ab, genomen op Bevrijdingsdag aan het strand van Hoek van Holland. Nog lekker rustig, maar toch wel enigszins zomers aandoend. Eén van de laatste mooie dagen als ik het me goed herinner. Eens even zien, nee, 8 mei was de laatste dag waarop het meer dan 20 graden werd. Totaal staan we nu op 6 van dat soort “warme” dagen (de definitie van het KNMI). Normaal over april en mei is 15. Mogelijk komen er nog één of twee bij deze maand.

Zojuist werden we alweer getipt door Gerda, het sneeuwt op 1700 meter hoogte stevig door in Lermoos! Kijk hier naar de webcams. Hou ook camera 2 (van het dal op 1100 meter) in de gaten. Ik zie dat de temperatuur wat zakt (nu 2.3° C), het zou als het hard blijft doorsneeuwen ook daar nog wel eens even wit kunnen worden. Ook in Lech sneeuwt het nog steeds, mooie beelden.

Maar, ooit zal het toch gedaan zijn met die winterse plaatjes en omstandigheden zo laag. En zal het al snel als zomer voelen, omdat we het niet meer gewend zijn. Niet alleen daarom de titel van dit bericht zo gekozen, ook omdat het te warm zal zijn voor veel van de volgers van deze site. Wanneer precies? Daar gaan we zo naar kijken. Eerst al die trouwe volgers eens bedanken voor hun input. Mede dankzij de vele mooie foto’s, tips voor webcams en andere leuke sites die vrijwel dagelijks binnenkomen zijn wij in staat er iedere keer weer een boeiend verhaal van te maken! Waar gaat bovenstaande grafiek over? Overduidelijk geeft hij niet het temperatuursverloop van de laatste weken weer. Sterker nog, hij lijkt wel omgekeerd recht evenredig! En dat klopt ook. Het geeft de stijging van het aantal bezoekers van deze website aan. Ondanks dat het eind mei is veert iedereen weer op als het sneeuwt. Zo werd de foto van de besneeuwde Ardennen op de facebookpagina (vind ik leuk!) erg veel bekeken, geliked en zelfs gedeeld. Zoals gezegd, aan alles komt een eind. Hier dan ook een oproep om met nog meer input te komen. Blijven we volgen met z’n allen? Hoe vaak kom je terug in de zomer, en waar wil je dan graag over lezen? Kritiek hebben mag natuurlijk ook, we kunnen daar alleen maar van leren en zullen er altijd iets mee doen. Vaak door er rekening mee te houden in de nieuwe berichten, soms in een directe reactie. Maar het kan ook zijn dat er gewoon een interessante discussie ontstaat. Zo schreef Patrick in een reactie op een andere post: “Het is inderdaad een topwinter geweest, maar om het een topjaar te noemen, neen daarvoor zou het nu echt lente moeten zijn en dan een goede zomer er achter, dat zou een topjaar zijn. De meeste mensen lopen al half depressief rond..” Meteen kreeg hij 3 reacties daarop. En hoewel de bezoekersaantallen en de meeste reacties het tegendeel lijken aan te geven, prima! Puntje van aandacht voor de komende berichten dus.

Daar is ie weer hoor, de pluim.. Deze is van gisteravond, de nieuwe komt over een uurtje binnen. De onzekerheid is netjes een dag opgeschoven, naar woensdag. Morgen en dinsdag worden mooie  dagen. Weinig wind, aardig wat zon, en een graad of 17. Daarna is het ook volgens de nieuwe hoofdruns weer uit met de pret. Een uitloper van het zeer omvangrijke lagedrukgebied dat nu nog ten noordwesten van Groot-Brittannië ligt wurmt zich dinsdagavond tussen het Azoren- en het poolhoog (tegen die tijd ook weer imposant hoor!) en gaat bij ons regen en kou geven, in de Franse en Zwitserse Alpen mogelijk nog een keer een dump van dik 30 cm, sneeuwgrens weer onder de 1500 meter? De spreiding in de pluim is vanaf woensdag echter erg groot. Zoals Ronaldo gisteren ook al mooi aangaf, de exacte trekrichting van het laag is daarin allesbepalend maar nog ongewis. Toch weer spannend hoor!  Na woensdag valt er wat mij betreft al helemaal weinig zinnigs over te zeggen. Alleen dat de neerslagkansen wel flink kleiner lijken te worden. Overigens zitten er in bovenstaande hoofdrun (de rode lijn) nog eens 3 mogelijkheden voor datumrecords. Worden woensdag, donderdag, en ..zaterdag 1 juni record-koud? Zeker niet alle drie, en misschien wel helemaal niets van dat. We zien natuurlijk dat die rode lijn erg ver onderin zit, theoretisch dus een kleine kans. Flink duimen maar, ik ben wel ook wel toe aan BBQ-weer.

Kirsten was vroeg en scherp vanmorgen. Het was al licht om half zes. Wat een mooie cams! Komen in het dagelijkse rondje.

Deze licht ik ook nog even uit. Abondance, hedenmorgen! Wat was daar ook alweer mee? Enkele jaren geleden in het nieuws, het oord zou moeten sluiten vanwege de klimaatsverandering. Zie nu eens..

[dc_slider slider=”16841″ captions=”true”]

 


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

23 reacties

Gesloten voor reacties.