Als het rond een uur of 4 vanmiddag op enkele plekken net krap aan 15ºC gaat worden dan moet je dat koesteren, want het is denkbaar dat we er een lange reeks dagen onder gaan blijven. Morgen hebben we nog even respijt.

Morgen fietsen we de 15ºC voorbij alsof het eind april was! Daarna gaan we over naar en Laplands klimaat terwijl ons Zuid-Frankrijk was beloofd.

Ergens in het internationale sorteercentrum moet er iets mis zijn gegaan met de bestelling van het KNMI, want in plaats van dat het klimaat van Cannes bij ons is bezorgd, hebben zij het klimaat van De Bilt gekregen!

Hierboven waar we dinsdagmiddag rond 16 uur staan. Dan zitten we net op de normaal voor de huidig datum.

En dat gaat het mis. Woensdag heeft nog wat bandbreedte maar donderdag wordt het dus niet warmer dan 8ºC en in die regionen blijven we dan hangen met een weer toenemende kans op …

… nachtvorst. Vanochtend net gehaald in Herwijnen. Met op uitgebreidere schaal vorst aan de grond.

De weerman van dienst bij het KNMI kon zich vannacht ook blind staren op weer een rock bottom hoofdrun van het Amerikaans model. Met ook hier steeds vorst op de loer.

In de extended is er voor het eerst een lid dat de 30ºC aantipt ergens eind mei. Nog steeds zijn er ook tussenliggende kansen op korte warmere fasen.

Als het inderdaad zo koel gaat blijven als nu berekend dan vanwege … jawel… de Grote Omega. Kennen jullie hem nog van de vorstperiode? Het hoog geflankeerd door twee even grote depressies. Volgens de theorie kan dat lang standhouden. En je ziet hoe Arctische kou recht over Scandinavië naar ons toe stroomt.

Niet dat het in Amerika al lente is hoor. Woensdag vriest het daar dat het een lieve lust is. Californische wijn lijkt safe en die gaan we nodig hebben nu Frankrijk een near total wipe out heeft gehad.

Waar hebben we dit allemaal aan te danken? Het sneeuwvolume op het noordelijk halfrond is bijna weer normaal.

De uitbreiding van het sneeuwdek is eerder lager dan normaal.

De temperatuur in het Arctisch gebied is juist nu vrij normaal maar dus wel streng vriezend.

Ah kijk! Het is gewoon het meisje! De La Ninja waar we voor het eerst sinds de Super El Ninjo van 2015-2016 mee te maken hebben. Dat klimaatfenomeen dat volgens de officiële lezing in Europa gen effect heeft. En inderdaad qua zeewatertemperatuur is het eerder de Amerikaanse oostkust die onder die invloed staat. Maar toch… up yours!

We hebben wel degelijk de warmte van de Super El Ninjo gevoeld in Europa de laatste jaren met een serie slappe winters. En niet voor niets viel de vorstperiode van 2012 in …. kijk zelf. Misschien kan iemand ook even onze elfstedentochten in bovenstaande grafiek zetten: 1954, 1956, 1963, 1985, 1986, 1997.

Sinds juni 2020 zitten we nu met La Ninja. Hier nog de pdf met de volledige analyse van ENSO op 12 april.

De modellen zeggen nu dat we er nu snel uit klimmen en dan tot de herfst neutraal blijven. Volgende winter zijn we volgens deze grafiek terug in het blauw.

En ook dit staafdiagram laat zien dat we in mei vermoedelijk terug gaan naar neutraal maar dat vanaf november de kans op La Ninja wer het grootst is. Nu goed. Hebben we onze zondebok gevonden. Maar als wintersporters koesteren we haar toch ook een beetje.

Ik ga vanmiddag coronaproof een stuk wandelen met een trouwe donateur die reageerde op een suggestie uit de laatste nieuwsbrief. De twee wekelijkse nieuwsbrief gaat exclusief naar donateurs.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

9 reacties

Paul A Club 1989 · 19 april 2021 op 12:58

wat een gaaf bericht!

Alleen niet leuk voor ons als volk-zonder-vrijheid dat deze temperatuur moeten ondergaan….echt geen kattenpis die kou die op ons afkomt!

    Hajo · 19 april 2021 op 13:57

    Dank je. Ik heb nog wat hoop op een Houdini!

      Hanjo Vd Berg · 19 april 2021 op 18:09

      Aan de andere kant is het met Koningsdag de laatste jaren wel vaker koud geweest. Alleen wel vooraf gegaan door een mooie lente periode. Na de meivakantie wordt het vaak toch wel warmer. Dan gaan we ook weer buiten lesgeven op het sportveld. Dus hoewel ik ook snak naar dat lenteweer is het toch niet uitzonderlijk wat we nu meemaken ?

        Hajo · 19 april 2021 op 21:20

        Daarvoor hebben we de statistieken. Ik heb toch voldoende grafiekjes laten zien dat we een flink koude 2e decade van april hebben en misschien wel een recordkoude maand april. Sneeuwrijkste sinds 1986 of zo etc etc. Ik noem het toch elke dag? Welk punt wil je maken?

Kirsten_dl · 19 april 2021 op 19:24

Lekker vochtig nu momenteel in de velden rondom mijn woonplaats waar ik van de bialetti koffie zit te slurpen.
Wat mij overigens ook sterk opvalt is dat de natuur een flink stuk achterloopt ten opzichte van voorgaande jaren.
Bomen staan nauwelijks tot niet in bloei terwijl we vorig jaar dezelfde periode al volop groene bladeren zagen.

Jurriaa · 19 april 2021 op 20:20

Dit is het eerste jaar sinds geboorte van mijn 15 jarige dochter dat de prunus niet in bloei staat op haar verjaardag, nog lang niet zo te zien.
Ben ook benieuwd hoe lang de knmi nog de 31 daags temperatuuranomalie in de lucht houdt, het blauw loopt de pagina af… -5! Zet die global verwarming maar weer aan.

Marie · 20 april 2021 op 06:57

Hajo wijd je deze koude maand dus aan het meisje, en (nog) niet aan de in slaap sukkelende zon? Super bericht trouwens!

    Hajo · 20 april 2021 op 07:27

    Als de aarde gaat afkoelen door de inslapende zon ga je uiteindelijk ook meer en meer La Ninja zien en wordt de El Ninjo steeds zeldzamer. Alles is echt verbonden met alles. ENSO volgen we pas sinds 1951. PDO weten we pas sinds 1997. Als ik zo’n artikel schrijf belicht ik het eens van die kant of van die kant. Maar eigenlijk horen de fenomenen bij elkaar.

Marie · 20 april 2021 op 11:26

Dank Hajo. Leerzaam en zoals alle waar-nemingen die kloppen in de wereld: alles verbonden met alles!

Gesloten voor reacties.