Ensemble Zwitserland

Het wordt me het weekje weer in de skigebieden in de Alpen. Koop alvast je strandsetje voor komende zomer en stuur in die foto’s van bikiniski! Ook graag via de Bizztravel Sneeuwhoogte App plaatjes insturen van hoe snel de zuidhellingen groen worden. Pistes op zuidhellingen blijven nog lang goed door de opgespoten kunstsneeuw en het werk van de pistenbully’s.

In het ensemble hierboven zie je dat zondag een kantelpunt wordt zowel qua temperatuur als qua neerslag. In het westelijk Alpengebied raakt het vermoedelijk zaterdag al bewolkt en dan komt op een of andere manier zondag of maandag ook een neerslagfront door. Nog te vroeg om dat exact te voorspellen.

We mogen in elk geval duimen voor een forse duikeling van de temperatuur komend weekeinde. En dan in de week van de 20e een lager temperatuurniveau. Alle kans ook dat de hoge druk zich die week weer herstelt.

Het GFS-model berekent vanochtend een flink koude variant daarvan. Kijk maar eens mee op onderstaand setje kaarten…

[fbphotos id=371026959598182]

Dit is echt pure meteofiction maar toch wel leuk om naar te kijken. Een weerbeeld dat – als je het in januari hebt – gewoon schaatsdagen zou opleveren. Een mooi Scandihoog in het noorden en een grote koudebel in het zuiden en een matige oostenwind ertussen. Mocht iets dergelijks gebeuren dan is het wel bijzonder dat je eind maart aan de Côte d’Azur een middagtemperatuur van amper 10°C zou hebben.

Nu, ja dit valt in het niet natuurlijk bij maart 2005 (zie KNMI archief) toen op 4 maart in Markenesse -20,7°C werd gemeten – de laagste ooit gemeten maarttemperatuur. Twee weken daarna was het in Limburg alweer +20°C. Misschien moeten we maar eens gaan voor het aprilrecord van -9,4°C op 12 april in Deelen (zie maandrecords).  

Of toch gewoon lekker de zomer tegemoet? Heerlijk was het gisteren al op het strand! 😉


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

7 reacties

Gesloten voor reacties.