Ensemble Zwitserland

Het wordt me het weekje weer in de skigebieden in de Alpen. Koop alvast je strandsetje voor komende zomer en stuur in die foto’s van bikiniski! Ook graag via de Bizztravel Sneeuwhoogte App plaatjes insturen van hoe snel de zuidhellingen groen worden. Pistes op zuidhellingen blijven nog lang goed door de opgespoten kunstsneeuw en het werk van de pistenbully’s.

In het ensemble hierboven zie je dat zondag een kantelpunt wordt zowel qua temperatuur als qua neerslag. In het westelijk Alpengebied raakt het vermoedelijk zaterdag al bewolkt en dan komt op een of andere manier zondag of maandag ook een neerslagfront door. Nog te vroeg om dat exact te voorspellen.

We mogen in elk geval duimen voor een forse duikeling van de temperatuur komend weekeinde. En dan in de week van de 20e een lager temperatuurniveau. Alle kans ook dat de hoge druk zich die week weer herstelt.

Het GFS-model berekent vanochtend een flink koude variant daarvan. Kijk maar eens mee op onderstaand setje kaarten…

[fbphotos id=371026959598182]

Dit is echt pure meteofiction maar toch wel leuk om naar te kijken. Een weerbeeld dat – als je het in januari hebt – gewoon schaatsdagen zou opleveren. Een mooi Scandihoog in het noorden en een grote koudebel in het zuiden en een matige oostenwind ertussen. Mocht iets dergelijks gebeuren dan is het wel bijzonder dat je eind maart aan de Côte d’Azur een middagtemperatuur van amper 10°C zou hebben.

Nu, ja dit valt in het niet natuurlijk bij maart 2005 (zie KNMI archief) toen op 4 maart in Markenesse -20,7°C werd gemeten – de laagste ooit gemeten maarttemperatuur. Twee weken daarna was het in Limburg alweer +20°C. Misschien moeten we maar eens gaan voor het aprilrecord van -9,4°C op 12 april in Deelen (zie maandrecords).  

Of toch gewoon lekker de zomer tegemoet? Heerlijk was het gisteren al op het strand! 😉


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

7 reacties

Gesloten voor reacties.