Ensemble Franse Alpen

De aankomende week wordt toch wel een beetje een aanslag op de pure winterplaatjes in de Alpen. Vandaag hoogstens wat miezersneeuw en motregen in Oostenrijk en verder gaan we dan over naar zonnig en warm weer in de Alpen. De nachten nogt net koud genoeg om heerlijke voorjaarsskicondities te creëren. ’s Middags al gauw +8°C in de Franse Alpen op een piste op 1500m. De vorstgrens gaat daar naar 3000m. Naar het oosten toe is dat iets lager maar niet veel lager.

De grote vraag is hoe het verder gaat. Het ECMWF-model berekent consequent al eind van de week nieuwe neerslag in de Alpen terwijl het GFS-model de hogedruk nog laat winnen tot 21 maart. Ik wil daar nu eigenlijk helemaal niet op vooruitlopen! Komend weekeinde zit ik zelf in Königsleiten en zal ik in elk geval uit eerste hand melden hoe goed de condities nog zijn. Voor de Alpen kan het voorlopig gewoon niet stuk ook al zullen zuidhellingen geleidelijk bruin en groen kleuren.

Hoe anders in het Sauerland waar het nu echt ten einde gaat lopen. Hieronder een fraaie set “eindstemming” plaatjes uit het Sauerland..

[fbphotos id=370465732987638]

Afsluitend de Bizztravel Uploads

[fbphotos id=370368719664006]


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

16 reacties

Gesloten voor reacties.