Zo veel sneeuw ligt er donderdag en vrijdag komt er nog een beetje bij. Zoals hier verschillende keren aangekondigd, of voorspeld zo je wilt, komt de winter nog eens terug na dit schaatsplezierbedervende wakkelweekeinde. Woensdag komt er ergens tussen Den Bosch en Luxemburg 20-40cm sneeuw bij het onderlangs passeren van een warmtefront. In de huidige berekeningen blijft Nederland verschoond. Maar dus wel een beetje wit…. en toch opmerkelijk.

We hebben nu een soort ultieme test voor de weermodellen en hun ensembles. Waarom? Welnu er zijn eigenlijk geen “Petertjes” even nu, eenzame lijntjes die voor een afwijkend opmerkelijk koud scenario kiezen. Als het werken met ensembles werkt dan zou je dus moeten concluderen dat doorwinteren na 21 januari uitgesloten is. Maar er zijn dus nog een heel aantal dagen waarop het model wel weer Peterjes kan produceren… maar goed op dat moment beijwst het model meteen de betrekkelijkheid van een ensemble. We gaan het zien.

Idem in het Amerikaanse model dus een dubbele test om wat te leren over het werken met ensembles. Met dit plaatje moet je gewoon zeggen: winteren tot de 21e en daarna terug naar een zachte westcirculatie.

Toch even naar de Alpen kijken, want toch wel briljant skiweer momenteel. Woensdag en donderdag even zachter als dus dat sneeuwfront net zuidelijk van Nederland voorbij trekt. Vrijdag alweer lekker koud en schitterend verder.

Nog even de groeten uit Amerika waar morgen de eerste Republikeinse voorverkiezing is, in Iowa, die Trump dik zal winnen. Is er toch noch een kans op vrede op aarde (al is zijn standpunt over Israel behoorlijk fout). Het grootste gevaar is dat de Amerikaanse globalistische oorlogspartij die nu met een gestolen verkiezing weer aan de macht is, zo bang is voor de mensen die vrede willen, dat ze juist een wereldoorlog gaan ontketenen om met de chaos nog een laatste kans te hebben tegen de normale mensen met het hart op de goede plek.

Nu zag ik vanochtend toevallig deze video en toen begreep ik pas echt dubbel en dwars waarom Rusland op dit moment geen enkele haast heeft de oorlog te beëindigen. In het begin vielen ze Oekraïne binnen met 40.000 man met als enige doel Kiev naar de onderhandelingstafel te brengen (want 40.000 is meer dan een factor 10 te klein om een gebied of land te bezetten). Wat lukte: Kiev kwam naar Ankara en de handtekeningen werden gezet. Toen vloog Boris Johnson, die met Zelensky streed om de “Churchill-trofee”, naar Kiev om tegen de Oekraïners te zeggen, dat niet vechten slappe hap was en dat ze geen akkoord mochten sluiten, wilden ze nog op steun uit het westen rekenen. Intussen zie je meer en meer dat Rusland de oorlog gebruikt om – ja enerzijds ethnische Russen te beschermen en geostrategische belangen te verdedigen – maar vooral ook om het beste leger ter wereld neer te zetten, te testen en te trainen en een lucratieve ultramoderne wapenindustrie op de bouwen waar de hele BRICS de komende decennia gaat kopen.

Een goed moment om ook nog maar even te reminden, dat Oostenrijk in 2024 bevrijd kan worden, zoals buurland Hongarije dat al vele jaren is. Komende herfst nog voordat Amerika zijn nieuwe president kiest. En wellicht nog voor we in Nederland een nieuw kabinet hebben met een toffe partij aan het roer met helaas wel een voorman met een abject (want gekocht) Israël standpunt. Je kunt niet alles hebben en Israel werkt zichzelf wel in de nesten zo lijkt het. Tot zo ver het weer!

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

16 reacties

Karin · 14 januari 2024 op 14:30

Zie in allerhande apps verontrustend hoge temperaturen voor volgende week…vanaf 20e in Hochkönig, benieuwd naar de trend..

  Hajo · 14 januari 2024 op 14:37

  Ach sneeuw blijft gewoon liggen met hoge temperaturen…. sneeuw is het koude weer van eergisteren. Pas in februari krijgt de zon er vat op. Gewoon bikini mee. Zit je altijd goed.

Walter · 14 januari 2024 op 15:59

Jammer dat het nu toch weer over politiek gaat
Als je bij het weer was gebleven had je behoorlijk
wat volgers gehad.
Gemiste kans keer op keer

  Hajo · 14 januari 2024 op 16:16

  Waaraan ontleen jij de wijsheid dat het mij om veel volgers gaat? En meen je werkelijk dat ik niet zou weten dat ik met gemak evenveel volgers en reageerders en sponsors zou hebben als vroeger toen ik behalve klimaat nog niet red pilled was, als ik met oogkleppen op binnen de lijntjes zou kleuren. Denk je echt dat ik zo dom ben? Ik feite schrijf ik uitsluitend voor mijn eigen plezier tegenwoordig en voor de plus min 50 mensen die me jaarlijks iets doneren. Mensen voor wie een beetje meer of minder sneeuw echt belangrijker is dan de waarheid over Oekraïne of Gaza …. ach die zijn er genoeg en is ook heel begrijpelijk maar het is niet mijn soort mensen…. ik heb dus exact het aantal volgers wat ik zoek. Eerder nog te veel. Toch weer vele duizenden per dag lately. Mijn donateurs bedanken me dagelijks voor wat ik schrijf over politiek en weer. Follow the money. En soms is geld niet vies maar juist schoon.

  Barry · 14 januari 2024 op 19:02

  Helemaal eens Walter, ik volg de site al 10 jaar

   Hajo · 14 januari 2024 op 19:20

   10 jaar. Hoed af. Hoe vaak heb je al gedoneerd? Ik werk al 4 jaar zonder sponsoring van skigebieden nu!

    Pieter · 14 januari 2024 op 20:59

    Wat een lul-koek reactie Hajo. Als jij je mening mag hebben, mogen de andere dit toch ook? Je wil je zelf verdedigen terwijl het niet moet.. En wat maakt het in hemelsnaam uit hoe vaak die man al gedoneerd heeft? Ik wil de mensen trouwens wel bijtreden. 10 jaar geleden bracht je nog leuke meteofictie. Dat sommigen het er moeilijk mee hadden, so be it. Daarom noemt het ook fictie.. Maar je site was wel top! Met of zonder steun van skigebieden! Mensen kwamen er om het weer. Hou je ook aan het weer. Ik kom hier echt niet om politieke redenen en vind het zelfs vervelend dat het er telkens bij moet. hajo, je mag/moet lekker eiegnwijs zijn, maar af toe moet je ook kunnen luisteren en toegeven.

     Bert · 15 januari 2024 op 12:35

     Helemaal mee eens Pieter; wat een moeilijk gedoe om in bijna elk nieuw bericht een sneer naar de politiek, opwarming vd aarde, wetenschap etc te lezen. Enorm vermoeiend allemaal.

     Hajo · 15 januari 2024 op 13:01

     Is een cyclus…. net als klimaat…nu even wat meer (ik denk omdat ik letterlijk ziek ben van Gaza en dan niet wil zwijgen)… later weer wat minder. Krijg ook bedankjes van mensen voor het feit dat ik het wel doe…. wir haben es nicht gewusst, wil ik niet aan meewerken. Bewustzijn is van belang.

de cock nico · 14 januari 2024 op 16:08

waar zie jij die hoge temperaturen???????

Aart · 15 januari 2024 op 10:37

Er zijn zat andere sites die tot in detail weer- en klimaatzaken voor je hebben uitgeplozen. Wat ik in de afgelopen jaren dankzij Wintersportweerman.nl heb gestoken is voldoende om zelf weerkaarten te bekijken en conclusies uit te trekken. Dat Hajo daar af en toe een visie over de clownswereld aan toevoegt, top, mag hij vaker doen. Jammer voor hen die niet willen (in)zien dat de Westerse wereld total crazy is geworden.

De NL-winter is na de 21e weer even weg, dankzij een standvastig hogedruk gebied over de Alpen (mijn interpretatie van de weerkaarten… 🙂 ).

Aart · 15 januari 2024 op 11:51

Winterberg doet z’n naam eer aan 🙂 . Volop sneeuw! https://www.skiliftkarussell.de/aktuell/360-live-mediacam/

Michel Verhoeven · 16 januari 2024 op 11:03

Ik kan je aanraden de documentaire “20 days in Marioupol” te bekijken. Eens kijken of je dan nog in staat bent om achterlijke onzin uit te kramen over Putin zijn plannen.

  Hajo · 16 januari 2024 op 11:23

  Zal ik doen ….. ik kijk altiujd open minded naar die dingen… wetende dat heel Israel zowat een propaganda operatie is en ook in Amerika van de miljarden die naar de CIA gaan zeer veel belandt aan de kant van de propaganda. Dus bij voorbaat ga ik er al vanuit dat je tal van artikelen kunt lezen en docu’s kunt bekijken die Putin als Hitler afschilderen. Maar wellicht zitten er interessante nieuwe aspecten in de docu die je noemt. Je moet je nooit verschuilen in je bubbel. Altijd op zoek blijven naar het falsificeren van je eigen positie. Dus dank voor de tip.

Michel Verhoeven · 16 januari 2024 op 11:09

Als je zelf het vuur wil poken, moet je er niet van schrikken dat iemand je van antwoord dient. Jammer dat je dan censureert.

  Hajo · 16 januari 2024 op 11:23

  Ik verwijder alleen inhoudsloze beledigingen en ad hominems. Dat is geen censuur.

Gesloten voor reacties.