luosto0903

De Alpen en ook Duitsland en de Lage Landen hebben al Kaiserwetter. Dat weten we. In de Alpen trouwens wolkenflarden vanochtend. Evengoed is er dwars door Europa een band met dichte mist. Zie mijn eerdere artikel. Maar goed… waar is bovenstaande kiek nu genomen. Welke Keizer moeten we nu weer aanroepen bij deze strak blauwe lucht? Scandinavië kan het niet zijn want daar is juist lage druk, westcirculatie en flinke neerslag. Wil je het weten? Lees dan verder en dan kom je ook aan de weet hoe het zit met twee nieuwe sneeuwdumps.

sogn0903

Kijk maar eens in Noorwegen in Sogn Skicenter. Heerlijk zeg! Complimenten ook voor deze webcam. Over het algemeen is Noorwegen daar zo slecht in!

noorsehoofdkam

Maar hoe zit het nu met die kiek bovenaan. Ik zal het maar verklappen: het is Luosto in Finland. De luchtdruk daar niet hoger dan 1000hPa. En toch zo strak blauw? Hoe kan dat nu weer? Het is de Noorse hoofdkam die de vochtige zeelucht uitknijpt als een spons. Het is er ook koud natuurlijk. Enkele graden onder nul. Dan blijft er dus geen vocht meer over. Samen met het feit dat Finland natuurlijk zo plat is als een dubbeltje waardoor de lucht echt naar beneden kukelt achter die Noors-Zweedse hoofdkam lost dan gewon alle bewolking op…

wolken0903

Heel mooi te zien hier dat Finse gat in de wolken. Zodra de stroming de Oeral nadert  is de bewolking weer terug. Verder is alles best grauw in Europa vanochtend. Uitgezonderd Spanje en Portugal…

kirchberg

Ook in de Alpen dus. Hier Kirchberg aan de noorkant vanochtend…

montepiz0903

En het Val Gardena aan de zuidkant. Heerlijk plaatje…. wat een eenzaamheid zo in het naseizoen. Het is echt de beste tijd van het jaar vind ik. Vooral omdat je dan na je skivakantie niet nog een druilerige kwakkelwinter tegemoet rijdt in de Lage Landen maar gewoon de zomer…

vrijdag13e

In wat de absolute droomweek had moeten worden zien we nu toch vanaf morgenmiddag tot vrijdag aan toe sneeuw in Oostenrijk. Ook harde wind en flink koud. Sneeuwgrens vaak onder de 750m van Zell am See Kaprun. Da’s dus mooi. Het westen van Oostenrijk en dus ook Zwitserland en de Franse Alpen hebben alweer grand beau vanaf donderdag. Donderdag ligt de grens zo bij Innsbruck. Vrijdag houdt alleen alles oostelijk van Salzburg de bewolking en sneeuwval. Die Tauplitz zou wel eens spekkoper kunnen worden met een dump van 20cm. De naam van die dump is volgens onze lijst: Wilma!

sneeuwverwachting0903

Ons WRF model komt hierop uit. De witgroene zones zijn altijd nog rond 10cm dus de kaarten komen aardig overeen. Morgen nog een hele mooie zonnige dag (terwijl het front dan de Lage Landen al is gepasseerd) en dan arriveert de bewolking woensdagochtend in de Alpen. Al met al zeker nog wel een droomweek zou ik zeggen als je het dan vrijdag weer zo mooi kunt afsluiten…

zaterdag1503

Zaterdag zitten we dan in de situatie dat het Scandihoog op zijn hoogtepunt is. Wind in de oosthoek en in de Alpen en Zuid-Duitsland retour de l’est sneeuwval. Een reisdag die in Duitsland nog wat problematisch zou kunnen zijn. Howel je in Duitsland dus minstens zo veel nadeel hebt van wegwerkzaamheden als van slecht weer. Zie ook het Genua laag op bovenstaande kaart dat voor sneeuw aan de zuidkant en in de Pyreneeën zorgt.

zuidkantdump1503

Dat ziet er vanochtend wel heel snor uit hoor! Halve meter poeder boven 1000m is absoluut mogelijk tussen 13 en 17 maart aan de zuidkant. Schitterende timing voor het Dutchweekend Italia dat 18 maart begint! Dat is dan helemaal in het westen in Piemonte. Maar juist ook Val Gardena en Livigno zouden nog een vette traktatie kunnen krijgen. Het seizoen loopt er respectievelijk nog tot 12 april en tot 3 mei. Dus dit komt erg mooi uit! Duim het even binnen samen zou ik zeggen… als het lukt spreken we over Stephanie! Daarmee zijn we dan door de sneeuwval namen heen. Graag weer wat aanvullen dus. Surf naar: Claim een dump!

sneeuwatlas

Zien we nog bijzondere dingen op de weerkaarten vanochtend? Zeker! Bijvoorbeeld sneeuw in het Atlasgebergte in Marokko rond 18 maart. Niet eens zo heel bijzonder want ik heb jaren geleden als reisleider in september op een kameel gezeten in de Sahara in de regen op een moment dat er op de Mgoun (4070m) een sneeuwstorm woedde waarin 4 uitgeputte Franse wandelaars op de top de koudedood stierven (door een beetje een domme inschatting van hun berggids die muilezels in het dal ging halen in plaats van die mensen boven warm te houden).

21maart

En deze moeten we ook nog ff delen samen. Gaat de Amerikaanse oostkust zo het voorjaar in op 21 maart? Willen wij dit echt aankomende winter in Europa hebben?


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

24 reacties

Gesloten voor reacties.