turracherhoehe2010

Voor zover ik heb kunnen natrekken is dit de topper vanochten met de verse sneeuw: de Turracherhöhe in Kärnten. Heerlijk! En het blijft vandaag nog flink sneeuwen. De sneeuwgrens ligt veelal tussen 800 en 1300m. In felle buien kan het nog lager zijn. Nog wat plaatjes en dan weer een paar verrassende weerkaarten.

stuhleck2010

Stuhleck in Stiermarken

riesneralm2010a

Riesneralm op zelfde skipas als Die Tauplitz

riesneralm2010

Ook de Riesneralm in Stiermarken

tauplitz2010a

Ons partnergebied Die Tauplitz

gruenau2010

Grünau – Kasberg

silvrettamontafon

Silvretta Montafon in Vorarlberg

We zien dus dat de sneeuw net krapjes aan het westen van Oostenrijk heeft bereikt. Het meeste valt echt ver naar het oosten.

cully2010

In de westalpen zijn mooie plaatjes: hierboven het Meer van Genève.

garmisch2010

En hier vanuit Garmisch een prachtige “rokende bergtop”.

freya2010

Op Groenland sneeuwt het heftig bij ijzige temperaturen. Het plaatje is van gisteren en niet van de hoek waar het het hardste sneeuwt. Lees nog eens over die 4,5 meter die gaat vallen.

hoogll

De tendensen zijn gisteren goed beschreven met straks sneeuw Zweden terwijl wij een aardig weekeinde krijgen. Het Amerikaanse model verzint nu voor het weekeinde erna een prachtig hogedrukgebied midden over de Lage Landen. En meteen daarna…

cliffhanger2010

Een echt schitterende Arctische uitbraak met een werkelijk immense koude golf over heel Europa. De temperaturen zijn op 1500m hoogte.

tsjechie2010

Voor een prikpunt in Tsjechië kijken we naar de kansen op dat koude scenario. We zien dat de zwarte hoofdrun lang niet alleen staat. Het lijkt minstens zo koud en sneeuwrijk te worden als nu. Maar dan met een groot koud gebied in plaats van een koudebelletje zoals nu. Het kan ook nog een paar graden kouder zijn. Niet vreemd ook: we gaan tenslotte richting winter!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

7 reacties

Gesloten voor reacties.