combloux0502

Dit is Combloux in Savoie Mont Blanc. Prachtig. En in de Portes du Soleil aan de Zwitserse kant…

morgins0502

Ook een mooi weer lage sneeuwgrens.

golm

In Oostenrijk sneeuwt het nu even niet. Dit is Golm in Montafon. Foto natuurlijk van Cescia.

panorama1_raw

En hoera! In de Dolomieten is het ook wit geworden al. Hierboven St. Christina in het Val Gardena. Uitzicht op de Langkofel.

actueel

Hier de actuele weerkaart waar je ziet waar het sneeuwt en waarom.

cam2_09 (1)

De hogere delen van Sauerland ook nog goed… onder 500m is het daar natuurlijk ook flink aan het dooien nu. Hoe gaat het verder in onze contreien?

2xgfs

Het Amerikaanse model deed om middernacht iets moois: weer eens een run die koud was tot het gaatje. Vanochtend zijn we dat weer kwijt. Hoe zit dat?

rart_17022100_17020500

In de ochtendrun winnen uiteindelijk steeds de verstoringen die het hoog tussen Rusland en de Azoren in tweeën knippen.

herstel18

In de run van gisteravond laat kroop er ineens weer ene prachtige diepe depressie naar de Middellandse zee wat de aanvoer van transportkou meteen herstelt. Hopen dus dat we dat om 12 uur weer zien in de GFS06u!

Schermafdruk 2017-02-05 10.15.42

Het Europese model blijft verbazen met bizar lage dauwpunten. Zo lang er dan nachtvorst is hoef je naar de middagtemperatuur niet te kijken. Het ijs blijft gewoon aangroeien. Hoe komt het zo droog (want een laag dauwpunt komt door een lage luchtvochtigheid)?

rart_17021318_17020500

Dat komt doordat de eigenlijke kou naar Turkije en Griekenland wordt gepompt en dat het daar uitsneeuwt en -regent. Zodoende komt de lucht superdroog ook nog eens over de Alpen onze kant op.

rart_17021500_17020500

En dat gaat door tot het gaatje op Valentijnsdag. Overdag dus wel dooi maar gewoon op en top schaatsweer als het de aankomende week al net streng genoeg wil vriezen voor een mooie ijsvloer. We duimen!

output_MyNekD

En zit er nog sneeuw in de Amerikaanse hoofdrun die dus niet zo koud en droog eindigt? Jawel! Op 16 februari zou er een pittige dump kunnen zijn maar dus wel ten koste van onze schaatspret! Weet waarvoor je duimt!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

84 reacties

Gesloten voor reacties.