combloux0502

Dit is Combloux in Savoie Mont Blanc. Prachtig. En in de Portes du Soleil aan de Zwitserse kant…

morgins0502

Ook een mooi weer lage sneeuwgrens.

golm

In Oostenrijk sneeuwt het nu even niet. Dit is Golm in Montafon. Foto natuurlijk van Cescia.

panorama1_raw

En hoera! In de Dolomieten is het ook wit geworden al. Hierboven St. Christina in het Val Gardena. Uitzicht op de Langkofel.

actueel

Hier de actuele weerkaart waar je ziet waar het sneeuwt en waarom.

cam2_09 (1)

De hogere delen van Sauerland ook nog goed… onder 500m is het daar natuurlijk ook flink aan het dooien nu. Hoe gaat het verder in onze contreien?

2xgfs

Het Amerikaanse model deed om middernacht iets moois: weer eens een run die koud was tot het gaatje. Vanochtend zijn we dat weer kwijt. Hoe zit dat?

rart_17022100_17020500

In de ochtendrun winnen uiteindelijk steeds de verstoringen die het hoog tussen Rusland en de Azoren in tweeën knippen.

herstel18

In de run van gisteravond laat kroop er ineens weer ene prachtige diepe depressie naar de Middellandse zee wat de aanvoer van transportkou meteen herstelt. Hopen dus dat we dat om 12 uur weer zien in de GFS06u!

Schermafdruk 2017-02-05 10.15.42

Het Europese model blijft verbazen met bizar lage dauwpunten. Zo lang er dan nachtvorst is hoef je naar de middagtemperatuur niet te kijken. Het ijs blijft gewoon aangroeien. Hoe komt het zo droog (want een laag dauwpunt komt door een lage luchtvochtigheid)?

rart_17021318_17020500

Dat komt doordat de eigenlijke kou naar Turkije en Griekenland wordt gepompt en dat het daar uitsneeuwt en -regent. Zodoende komt de lucht superdroog ook nog eens over de Alpen onze kant op.

rart_17021500_17020500

En dat gaat door tot het gaatje op Valentijnsdag. Overdag dus wel dooi maar gewoon op en top schaatsweer als het de aankomende week al net streng genoeg wil vriezen voor een mooie ijsvloer. We duimen!

output_MyNekD

En zit er nog sneeuw in de Amerikaanse hoofdrun die dus niet zo koud en droog eindigt? Jawel! Op 16 februari zou er een pittige dump kunnen zijn maar dus wel ten koste van onze schaatspret! Weet waarvoor je duimt!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

84 reacties

Gesloten voor reacties.