Zo mooi als het op de openingsfoto van dit bericht is zal het deze week niet zo vaak zijn. Deze plaat is een Bizztravel-upload van Michel Janse vanuit Finkenberg in het Zillertal. Vandaag (18 feb) start in de meeste skigebieden van de gehele Alpen redelijk zonnig. In de loop van de middag stroomt bewolking vanuit het noorden naar het zuiden en zal het eerst Oostenrijk bereiken, waardoor daar de zon het steeds moeilijker krijgt. De rest van de Alpen houdt het meest zonnig. Dat bij een temperatuur op 1500 m. tussen de -2 °C in de Franse Alpen tot -6 °C in het midden en oosten van Oostenrijk.

Op dinsdag (19 feb) neemt de bewolking vanuit het noorden verder toe, waarna het op veel plaatsen aan de noordzijde van de Alpen af en toe gaat sneeuwen. Dit komt door een koufront behorende bij de door Hajo reeds benoemde Oostzee-depressie die langzaam naar Polen trekt. Te zien op bovenstaand kaartje. Her en der mag op 5 a 10 cm verse sneeuw worden gerekend. De Franse Alpen en de gehele zuidzijde van de Alpen zullen nog een zonnige dag beleven, alhoewel de bewolking steeds vaker over de alpenhoofdkam heen schiet.

Op woensdag (20 feb) heeft vooral Oostenrijk (Tirol en oostwaarts) nog te maken met wat sneeuwbuitjes, maar deze worden steeds zeldzamer. Daarentegen krijgt Ost-Tirol, Karinthië en de oostelijk Dolomieten dan juist sneeuw te verwachten. In de noordelijke Alpen is de temperatuur dan behoorlijk gedaald. Op veel plaatsen is het op 1500 m. nog maar zo’n -10 °C. Verder daalt de luchtdruk over het gehele Middellandse Zee gebied, wat de voorbode is voor sneeuw aan de zuidzijde van de Alpen in loop van de 2e helft van de week.

Op donderdag (21 feb) begint dit al aan de Italiaanse Zuidzijde van de Alpen. Dit zet zich voort op vrijdag (22 feb), waarbij dan ook de zuidelijke Franse Alpen hun portie meekrijgen.

Op zaterdag (23 feb) intensiveert de neerslag zich aan de gehele zuidzijde van de Alpen als zich depressies boven de Middellandse Zee en Noord-Italië gaan uitdiepen. Vooral de Dolomieten kunnen dan t/m zondag (24 feb) een behoorlijke dump tegemoet zien. Goede vooruitzichten voor o.a. het Val Gardena. Dit lagedruksysteem is dermate groot van omvang, dat ook de oostelijke en noordelijke Alpen weer gaan profiteren van sneeuwval. Ook de skigebieden in Tsjechië zullen dat weekend zo’n 25 tot 40 cm verse sneeuw mogen verwachten. Zie op bovenstaand kaartje wat de te verwachten sneeuwaanwas is t/m zondag (24 feb). Alhoewel het in de meeste dorpen blijft vriezen, stuwt deze depressie wel minder koude lucht vanuit het zuidoosten over het gehele Alpengebied. Volgend weekend is het op 1500 m. weer tussen -2 °C en -5 °C. Wat sneeuwval betreft krijgen de skigebieden in de noordelijke Franse Alpen en de noordwestelijke helft van Zwitserland deze week de minste sneeuw. Maar niet getreurd, er ligt voldoende.

Iets verder van huis kijken we even naar Fjord-Norway. Achter de wegtrekkende Oostzee-depressie bouwt zich boven Scandinavië een hogedrukgebied op. Hierdoor zal het vooral in de 2e helft van deze week overwegend zonnig zijn met meest matige vorst (-5 tot -10) . De Pyreneeën, deze winter toch al bedolven onder de sneeuw, krijgen er later in de week ook weer een verse laag sneeuw bij.

We besluiten het overzicht met HET skigebied dicht bij huis, de Wintersport-Arena Sauerland. Dit gebied heeft het vandaag ook nog overwegend zonnig bij lichte vorst. Op dinsdag passeert hier het koufront van de Oostzee-depressie en laat ongeveer 5 cm sneeuw achter. De rest van deze week is het een afwisseling van wolkenvelden en zonnige periodes, waarbij af en toe een licht sneeuwbuitje mogelijk is. De temperatuur licht in de 2e helft van de week meest tussen -3 en -7. Dus . . . zij die deze week in de gelegenheid zijn . . . prima omstandigheden voor zelfs een dagje op-en-neer. Voor hen die de Duitse taal machtig zijn is het ook interessant wat er wordt geschreven op onze Duitse zustersite, zie hierrr. En zij die de weerpro’s willen volgen kijken hierrr. Verder kan worden gezegd, dat de verwachting voor deze week een grote mate van zekerheid in zich heeft, want het Europese en het Amerikaanse weermodel lopen deze week hand in hand.

Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads
[fbphotos id=551714984862711]


Wijnand

Wijnand (64) vervangt Hajo al sinds 2011 als die eens te krap in tijd zit om een weerbericht te schrijven. Wijnand is voormalig meteoroloog van de Koninklijke Luchtmacht. Sinds maart 2012 met FLO (Functioneel Leeftijds-Ontslag). Gek op sneeuw en ijs. Fervent skiër, golfer en caravanner.

10 reacties

Gesloten voor reacties.