Gisteren beschreef Finn al hoe het was om in een zaaltje vol Oostenrijkers naar de “Streif” te kijken. Het Hahnenkamm-rennen. Op zaterdag de afdaling maar ik vind de Super-G eigenlijk zelfs het mooiere onderdeel. En die was vandaag. Voor zo lang als Youtube ze laat staan hebben we twee topvideo’s!

httpv://www.youtube.com/watch?v=PdepegNrAHs

Dat alpine skiën in Oostenrijk méér voorstelt dan voetbal is duidelijk. Het Zuid-Amerikaanse GOOOAAAALLLLLL was gisteren vertaald naar de skisport door twee Oostenrijkse commentatoren die helemaal uit hun dak gaan over de race van Hannes Reichelt. Oostenrijks dialect is zo mooi om te spreken en altijd leuk als je het kunt verstaan. “Do kump e gut aussi” (daar komt hij goed uit). “Moch bitte nix mej foisch” (maak alsjeblieft geen fout meer). “Zieg oifach saube durch” (trek hem er gewoon zuiver door). Hannes Reichelt is nu een sportgod. Zijn bankrekening stijgt net zo hard als zijn testosteron. Ouders gaan hun zoontjes allemaal Hannes noemen en zo… het is ook sinds 2006 (Michael Walchhofer) de eerste Oostenrijkse zege. Daarna wisselden Didier Cuche en Didier Défago vijf keer af (5x een Zwitser = heel erg voor de Oostenrijkers) en vorig jaar de Fransman Dominik Paris. 

httpv://www.youtube.com/watch?v=WVBRk3O94rg

En dan de Super-G vandaag. Met Bode Miller niet als winnaar maar wel in de hoofdrol. Eerst Aksel Lund Svindal die op 0,00 skiet van de dan leidende Max Franz. Daarna pakt comeback kid Bode Miller de hoogste plek op het podium. Een sensatie. Zelfs in zijn beste jaren won hij niets in Kitzbühel (Daron Rahlves is zowat de enige Amerikaan die er ooit wat won). En nu leek hij even de Super-G te gaan winnen. Tot Didier Défago hem naar de tweede plek verdrong.

Een mooi sportweekeinde…. vanavond natuurlijk weer een weerupdate….   met sneeuwhoogtes…. hierrr alvast een sneak preview…. en mis niet Jeroens schitterende verhaal van zijn rit van Zwolle naar Emmen vandaag!

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

Gesloten voor reacties.