parijswit

Gisterennamiddag nog heb ik me een shortski geboekt naar Willingen, Wintersport Arena Sauerland voor de dagen voor kerst. “Zal er wel sneeuw liggen?” vroegen ze op het reisbureau. Euhm, duh! Als het van het GFS afhangt kan het gewoon niet missen. Het Amerikaanse weermodel is zo winters deze ochtend dat Hajo er deze ochtend al dit bericht over schreef. En omdat hij zo mooi is, laat ik nog even deze verre meteofictiekaart zien. Dikke sneeuw bijna overal in Europa. Het Europese EC gaat jammer genoeg niet mee in het verhaal. Daar blijft Europa in een westelijke, tot soms zelfs zuidwestelijke aanvoer. Maar toch ontstaan er ook hier openingen naar echt winterweer. Zo dadelijk meer daarover, eerst even naar de korte termijn kijken.

Sonnenalm

Ja, het heeft gesneeuwd in Oostenrijk de voorbije dagen. Niet superveel, maar alles wel mooi wit tot in de lagere dalen. Hier een blik op de Sonnenalm, Dachstein West, waar je vanuit St. Martin am Tennengebirge zo naartoe kan. Hier vielen een paar uur geleden nog de laatste sneeuwbuitjes uit sneeuwfase Britt.

actueel weer

De sneeuw is al doorgetrokken naar de Balkanlanden. Meer naar het westen van de Alpen is de hemel al opengetrokken. Ook het zuidoostelijk deel van de Lage Landen zat afgelopen nacht onder een groot opgeklaard gebied. Ik heb in ieder geval weer stevig mijn autoruiten mogen krabben toen ik de kids naar school bracht.

rart_15112812_15112700

Morgenvoormiddag gaat het opnieuw sneeuwen langs de hele Alpennoordkant. Reken op niet te veel. Een centimeter of 5, lokaal mogelijk wat meer. En zondagnamiddag komt er nog zo een klein sneeuwfront langs.

Noordkant, dus de Zuidkant moet het met kunstsneeuw doen (H\T Carl), en dat zal nog zo een hele poos blijven. Zeker voor de Dolomieten is er echt geen sneeuw in het vooruitzicht.

gfs-0-168

Het verhaal voor volgende week is bekend. Na het weekend schuift het Azorenhoog vanuit het westen over de Alpen, wordt het overal zonnig en zeker op enige hoogte ook flink warm. Tot aan volgende week donderdag, momenteel het scharnierpunt op de weerkaarten. Hier de kaart van GFS.

ECM1-168

En hier die van het Europese EC. Zie jij het verschil? Neen? Wacht, ik zal de kaarten even bewerken.

gfs-0-168 bewerkt

Hier terug de GFS-kaart. Je ziet de straalstroom (aangeduid door rode lijn) er flink meer meanderen dan bij EC. En net op het moment dat er boven de oceaan warmte op grote hoogte naar het noorden wordt gebracht, komt er een arctische uitbraak vanuit Canada naar hetzelfde gebied op de oceaan. Dat geeft die warme lucht net een extra draaiend zetje …

gfs-0-192

… genoeg om die warmte naar Scandinavië te laten tollen en daar op lange termijn een Scandihoog te laten ontstaan. Jaja, timing is alles dames en heren. Net op het goede moment wordt die warmte naar het noorden gepusht. Een paar dagen geleden toen GFS voor het eerst met een Scandihoog scenario aankwam zag het er nog heel ongeloofwaardig uit. Toen was het een klein beetje warmte dat het Scandihoog deed ontstaan. Maar nu gaat gewoon een heel hoog op wandel, en dat scenario heeft heel wat meer kansen.

ECM1-168 bewerkt

Anders bij EC. Hier blijft de stroming meer zonaal en is de straalstroom maar licht meanderend. Geen koude Canadese lucht die naar het zuidoosten beweegt en geen warmteadvectie op grote hoogte. Geen zicht op winterweer hier dus.

ECM1-240

Hoewel op de verste kaarten van EC ook hier de straalstroom wat meer begint te meanderen. Er is dus wel degelijk hoop! Maar ook niet meer dan dat voorlopig.

graphe4_1000___8_87812614440918_61_927499771118164_

Wat wordt het nu? Welk model gaat bakzeil moeten halen? Moeilijk te zeggen. Eigenlijk leven we wat in een omgekeerde wereld. Tot vorig jaar was het steeds GFS die voor de zachte WC (westcirculatie) koos, en moesten winterkansen steeds op de kaarten van EC gezocht worden. Sinds het GFS-model vorig jaar vernieuwd is, is het eerder omgekeerd. GFS zag de sneeuwval in de Alpen van de voorbije week als eerste aankomen, EC het warme opschuivende hoog van de komende dagen. Gelijkstand dus. En ook het luchtdrukensemble voor Scandinavië biedt nog geen uitsluitsel. Wat een onwaarschijnlijk hoge luchtdruk wordt er voor Scandinavië berekend trouwens he. Off the charts. En ja, het merendeel van de ensembleleden gaat ook effectief mee met het scenario van de hoofdrun. Maar nee, het is momenteel het verstandigst om nog even geen uitspraken te doen. De herfst zit in haar laatste fase nu. Nu gaan we te weten komen hoe sterk de straalstroom echt is voor de komende winter. Je weet waar je op moet letten op de weerkaarten de komende uren en dagen. Iedereen weerman. Go!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

81 reacties

Gesloten voor reacties.