Die Tauplitz
Lees verder >

Een vakantie bestemming met veel rust. Wandelwegen door schitterende bloemenweiden vol met, fietsroutes en uitdagende trails voor mountainbikers.

obertauern
Lees verder >

De leukste familievakantie beleef je hier.

Montafon, een droom zowel in de zomer als winter.

Skiën, touren en vliegen... ontdek de mogelijkheden van Loser.

Hele Alpennoordkant mooi wit nu, en glijden we echt af richting winter?

check ook eens

81 Reacties

 1. Breunis (Nature Trail) schreef:

  Geweldige analyse Frederic. Make my day!

 2. Jelte schreef:

  Mooie Halo te zien op de piste in Koningsleiten.
  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/743636973.jpg[/img]

 3. qlubtempo schreef:

  Vrolijke vrijdag Frederic!

 4. Erwin schreef:

  Frederic, ik mis in je bericht dat er ondanks een hele goede OPER in de gfs niet erg veel steun voor dit koude scnario is. Een hoofdrun die kakstrak onderin het het ensemble zit.

  Ik schat zelf de kans >90 % dat het relatief zacht blijft. Mooi verhaal dus hierboven maar onvolledig wat mij betreft realististische inschatting kansen.

  • soesja schreef:

   En Amerika…?….blijvend koud…dan vaak hier warm!
   Heb net de skies opgehaald, apk-tje. Hopelijk te gebruiken in Kals!
   We hebben nog drie weken te gaan…..!

  • Erik schreef:

   Inderdaad, ik ben ook nog niet overtuigd:
   [img]http://modeles.meteociel.fr/modeles/gens/runs/2015112700/graphe3_1000___10.56603773584905_46.84210526315789_.gif[/img]

  • Bas schreef:

   @Erwin lezen is ook een kunst. Er staat toch duidelijk er is hoop maar ook niet meer dan dat!. EC gaat NIET mee en hierin dus GEEN zicht op winterweer. Duidelijker kan toch niet! Moet Frédéric dan een verhaal gaan typen hoe hopeloos alles is, en dat er totaal geen zicht op winterweer is? Ik vind je opmerking naar Frederic nogal onvolledig.

   • Erwin schreef:

    Lezen is voor jou idd een kunst Bas want ik heb het niet eens zo zeer over EC maar over de gfs. De OPER wijkt zo ver af van de andere members dat je het een koude uitbijter kunt noemen. Dat wordt in dit bericht van Frederic onderbelicht. Derhalve: onvolledig.

    • Bas schreef:

     @Erwin, dat is dan jouw mening. Waarom wordt jij geen weerman? Je hebt nogal vaak commentaar op de mensen die hier artikelen schrijven. Dit was vorige winter ook al het geval. Het gaat mij met name om de toon van je kritiek. Op een vriendelijke manier kan je alles zeggen.

     • Stefan Kaptein schreef:

      Bas, volgens mij zegt Erwin heel duidelijk en normaal wat hij van het weerbericht van Frederic vindt. Frederic is in mijn ogen de weerman hier die niet hoog van de toren blaast en fictie laat voorkomen dat dat scenario gaat uitkomen. Ik lees duidelijk dat er meerdere mogelijkheden zijn, van warm tot koud maar dat het nu de herfst is die momenteel de scepter zwaait. Dus voor zowel Erwin als Bas, relax en geniet van de mooie plaatjes en droom van de beste kaarten, maar blijf reëel, en dat is Frederic in ieder geval zeker.

 5. SpeedyC schreef:

  Ik heb echt totaal geen verstand van het weer (ondanks dat ik Hajo al jaren volg) maar ik geniet van de analyses, reacties en voorpret voor de wintersport. Weer voorspellen blijft een spannende bezigheid. Met kerst naar Ramsau am Dachstein, sinds afgelopen dagen ook mooi wit. Voor een gaaf overzicht van alle 360 gr webcams zie http://www.panomax.at/ Mijn nummer 1 in de top 2000 dit jaar, Let it snow 🙂

  • Jelte schreef:

   Klopt anders gehele jaar negatief denken word je ook niet blij van, anders erg saai.
   Ik vind het mooi om te lezen, dus ga zo door 🙂

   • Erwin schreef:

    Ik ben ook een zeer grote winterliefhebber Jelte maar ik vind dat een stukje realisme wel eens ontbreekt. Dat probeer ik er via het forum dan maar in te brengen, door positief kritisch naar de soms wat te optimistische (en dus niet realistische) berichtgeving te kijken.

    Ik vergelijk het een beetje met het volgende:
    Ik handel als daytrader zeer actief op de beurzen (vooral Nasdaq) en ook daar zie je bij verschillende aandelen in de berichtgeving en op forums dat degene die long zitten (en dus hopen op een koersstijging) dat de wens daar ook vaak de vader van de gedachte is..Degene die hopen op een koersstijging van het betreffende aandeel zijn vaak onrealistisch positief. Vaak is de teleurstelling dan ook groot als de koers zich niet in de gewenste richting beweegt.

    Dat zie je hier vaak ook. Twee zeer goede OPERS van de gfs makenm nog geen winter, zeker als de ondersteuning binnen het ensemble minimaal is en de EC ook run na run met een andere oplossing komt.

    Nogmaals: kans op OPER scenario is mogelijk maar kans blijft vooralsnog klein. Deze kritische noot van mijn kant om al te groot teleurstellingen te voorkomen. ‘Manage the expections’ zeg ik altijd.
    Positieve berichtgeving is prima maar dan wel graag het volledige verhaal.

    • Stefan Kaptein schreef:

     Helemaal mee eens Erwin. Ik probeer ook vaak de te hoge verwachtingen te temperen, maar dan wordt je al snel al pessimist weggezet. Als je daarentegen van de daken schreeuwt dat er een 1,5 meter gaat vallen en dat alles gered is ben je de held, ondanks dat daar niks van terecht is gekomen (ff voor de beeldvorming hé). Ik ga ook liever aan de veilige kant zitten en mijn motto is, eerst zien en dan pas geloven. Heb al vaak genoeg fantastische kaarten voorbij zien komen en uiteindelijk eindigde het in tranen omdat men veel te optimistisch bleek.

     • Jopie schreef:

      Ik ben liever een optimist die zich vergist dan een realist ;-).
      Kijk ik genoot volop van die waanzinnige kaarten vanochtend. Toen deze in de laatste run weer waren verdwenen was ik niet teleurgesteld. Wist dat de kans klein was. Manage the expectations inderdaad

  • mister freeze schreef:

   leuke site speedy thanks.
   wordt er alleen niet vrolijk van als ik val gardena bekijk 🙁

 6. soesja schreef:

  Zwarte Woud, Forbach in de buurt…prachtig!
  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/6794860824.jpeg[/img]

 7. Roy schreef:

  Zitten nu op het kantelmoment van push kou uit Canada in de 06h komt ie er of niet…

  • Roy schreef:

   tot 5 dec nu een vol Eurohoog..

   • Roy schreef:

    6 dec kruipt het hoog iets op maar kantelt (nog) niet lekker zoals we willen. Kern boven Noord Nederland/Noord Duitsland nu. iig kurkdroog nog voor centraal Europa..

    • Roy schreef:

     Nog iets verder op ri Denemarken maar daarna nog verder oostelijk kou stroomt tot aan Griekenland weg. Nee vergeet de rest maar.. Dit zal vanavond vast weer zo anders zijn! Conclusie uit deze run: Geen Scandihoog zoals in de 00h. Wel een hoog boven Centraal Europa wat zorgt voor droog weer. Zal in de bergen op de pistes veelal zonnig betekenen en Dauwpunten zitten laag dus weinig aantasting van het sneeuwdek en ideaal om de sneeuwlansen door te laten blazen om alle pistes al in conditie te brengen voor de openingen in december.

   • soesja schreef:

    Nou daar ben ik niet vol hoor! Pfffffff!!

  • martijn sonnenberg schreef:

   de 06 run laat het niet zien inderdaad, hoewel een deel van het ensemble vol houdt. nu vindt ik de 06 run nooit zo betrouwbaar, dus…
   Evenwel komt ook hier weer allerlei winterse oplossingen uit de bus en wat @frederic ook aangeeft zitten we nog altijd aan het einde van de herfst. We hebben in veel gebieden al mooie sneeuw die zeer waarschijnlijk niet meer zal verdwijnen voor het lente is. De oplossingen in de modellen worden steeds meer winters en dat is gezien het jaargetijde ook de te verwachten trend. niet te veel zorgen lijkt me!

 8. Snowman schreef:

  December zal ongekend zacht van start gaan voor de LL. Tmax zal 1/2 december zo’n 7 graden te hoog komen te liggen, auch. Warmterecords weer voor het grijpen.

 9. soesja schreef:

  Wetter.de:
  Die zweite Dezemberwoche setzt diesen Trend fort: Die Temperaturen pendeln im Westen, Norden und Osten um 10 Grad herum. Im Süden wird es nicht wärmer als 5 Grad. Dafür bleibt es die ganze Woche über trocken, auch wenn die Sonne sich weiterhin die ganzen Tage über hinter den Wolken versteckt. Mehr als drei Sonnenstunden am Tag sind leider nicht drin.

  Aber ein Blick in die 28-Tage-Temperaturprognose bringt etwas Hoffnung. Immerhin für die südlichen Bundesländer einschließlich Hessen und Rheinland-Pfalz sind die Berechnungen wieder auf Durchschnittsniveau gesunken. Da besteht also noch Hoffnung auf weiße Flocken vor Weihnachten. Im Norden sieht es bei etwa zwei Grad über Durch

  (Quelle: wetter.de)

 10. Frederic schreef:

  @Erwin. Thx voor feedback, maar ik denk dat jij nu onvolledig bent. Mij ging het om de algemene winterse constellatie, met het oog op verdere eventueel zich herhalende ontwikkelingen in de winter. Bij jou ligt de focus enkel op de temperatuur van de LL op middellange termijn. Daarom dus dat ik de luchtdrukpluim van Scandinavië liet zien en niet de temp pluim van de LL. Want of er door het Scandihoog ook koude naar de Lage Landen stroomt is een ander verhaal. Dat hangt van veel meer factoren af zoals aanvoerrichting, temp brongebied, sneeuwdek onderweg, …
  Dus idd zit die temp voor de LL helemaal onderin het ensemble, slechts door een handvol leden ondersteund (als je het optimistisch bekijkt 🙂 ) maar de stijgende luchtdruk boven Scandinavië heeft heel wat meer gezelschap. Hier maar liefst 15 van de 21 ensembleleden die voor een luchtdruk van minstens 1025hPa gaan. Ook hier, of het duurzame hoge druk is is een ander verhaal, en dus ook de mogelijkheid naar echt winterse ontwikkelingen voor de LL. Maar het feit alleen al dat dit scenario mogelijk is is positief voor het vervolg van de winter. Snap je?

  • Erwin schreef:

   Frederic, ik snap je heel goed maar ik denk dat we moeten proberen om in de berichtgeving de verhouding tussen de OPER en andere leden in het ensemble meer te benoemen, of dat nu de luchtdruk, temperatuur of neerslag betreft.

   Verder complimenten voor de inhoudelijk goede berichten Frederic maar ik zie graag meer aandacht voor het volledige ensemble.

 11. Paul A. Club 1989 schreef:

  ik vind het een prachtig bericht. vooral de laatste zin! Grappig hoe mensen (haantjes in dezen) reageren als het spannend wordt.

 12. Michael Vos schreef:

  Mooi en spannend bericht. Voor mij begint de voorpret voor de wintersport op WSWM.nl!
  Afgelopen Koningsleiten geboekt voor halverwege januari. Heel veel zin in en blijf alles volgen via deze site.

 13. hoera schreef:

  Om antwoord te geven op de titel van het stuk…..

  Nee, we glijden voorlopig NIET af naar de winter. Zie ook de weerkaarten van 06-uur. Alle winterse kaarten van de 00-uur kaart zijn verdwenen en zijn we weer terug bij af.
  Aangezien dit een terugkerend patroon is ==> geen winter in west en midden Europa de komende 2 weken!

 14. Frank schreef:

  Sorry Paul, haantjes? Bedoel je Erwin? Hij geeft zijn visie en er is blijkbaar verschil van interpretatie of viste in het lezen van de kaarten. Elke positieve mogelijkheid op winter is welkom maar daar mag toch wel enige realiteitsbesef bij komen?

  • Paul A Club 1989 schreef:

   Dat snap ik Frank, ik bedoel Erwin juist helemaal niet. Maar je leest toch ook wel dat er regelmatig wat gekift wordt? Niet negatief bedoeld. Maar met deze hobby zijn de meningen verdeeld en ik vind het grappig hoe men op elkaar reageert.

 15. Jopie schreef:

  Ik kijk altijd op de site wetterzentrale .de
  Hier werd inderdaad eerder de trend naar een scandihoog zichtbaar. Echter ik vind op deze site alleen maar de kaarten van de hoofdrun. Waar kan ik de ensembleleden vinden? Liefst op deze site maar ook alternatieven zijn welkom.
  Dat is zeker relevant als de hoofdrun een uitbuiter is.

 16. Frederic schreef:

  Ook binnen de EC-pluim is de onzekerheid over de verdere evolutie toegenomen. Deze geeft het luchtdrukensemble boven Z-Scandinavië weer. In vergelijking met de pluim van gisteren is de bandbreedte/onzekerheid alleen maar toegenomen:

 17. Frederic schreef:

  Dit is die van gisteren:

 18. Zo, ziet er best fraai uit, toch ? http://wepowder.nl/forum/topic/216323

  Fijn weekend @ iedereen ! 🙂

 19. Bassie schreef:

  Die Bas heeft pas een venijnige toon!

 20. Bas schreef:

  @Stefan. We verschillen blijkbaar van mening! Maakt niet uit, dat mag.
  Ik zal voortaan relax zijn hoor. Jij ook?;)

  • Stefan Kaptein schreef:

   Maak je om mij maar geen zorgen Bas, iedereen denkt misschien dat ik een ras pessimist ben of zo, maar als je mij beter kent dan zal je verrast zijn. Ik kijk liever de kat uit de boom en zal niet gelijk staan gillen als ik mooie kaarten zie. Je moet altijd beducht zijn voor die adder onder het gras, en te vaak wordt die adder hier weggewuifd alsof dat toch niet gaat gebeuren. Waarom die adder wel wegwuiven en die extreem mooie kaart niet???? Verder fantastische site met fantastisch mensen die ieder de winter op hun manier beleven. Ik geniet net zo van winter als alle anderen hier. Dus kom maar op met die meters sneeuw, kan nooit genoeg liggen.

 21. MikeZaandam schreef:

  En ja hoorrrrrrr. … Daar gaan we weer! De kriebels nemen weer toe, de kerst komt dichterbij. Zo ook de wintersport waar velen naar verlangen. En samen met die kriebels komen ook de irritaties weer boven drijven.

  1/3 van de reacties onder dit leuke weerbericht zijn reacties op elkaar die niets van doen hebben met het weer maar met meningen over elkaars gevoel en interpretatie.

  Ik weet niet hoe het met de rest zit maar voor mij maakt dit het stuk minder leuk om de reacties te lezen!

  Jammer van deze mooie site met zijn briljante weermannen en mooie berichten.

  • Erwin schreef:

   Blijkbaar zijn er hier mensen die slecht tegen positieve kritiek kunnen. Van mijn kant uit is er zeer groot respect voor de weermannen hier alleen ben ik van mening dat soms teveel de ‘wens’ de vader van de gedachte is. Vandaar de vraag om niet alleen zwaar op een OPER in te zetten maar realistisch te kijken naar wat de waar de waarde van die OPER is t.o.v. de andere leden in het ensemble. Of dat nu temperatuur, luchtdruk of neerslag betreft. Dat realisme wordt hier nog wel eens uit het oog verloren. Ik heb dat op een normale manier proberen te formuleren maar dan nog zijn er blijkbaar een aantal die slecht om kunnen gaan met goed onderbouwde kritiek. Ook hier is een forum voor bedoeld.

   Of moeten we hier allemaal roepen: Er gaat er 3 meter sneeuw vallen tot in de laagste dalen omdat mogelijk 1 uitbijtertje hiervoor gaat die dan toevallig een OPER kan zijn.
   Ik ben de grootste fan van winter, sneeuw, ijs en schaatsen maar bovenal ook objectief en realistisch.

 22. Martijnski (Saalbach, 2016) schreef:

  Het is inderdaad elk jaar hetzelfde, mensen die wat klagen etc. Ik kom nu al drie jaar, ongeveer het hele jaar door, op deze website om de voorpret op gang te krijgen.

  Ik lees graag over of er een kans is op sneeuw voor mijn gebied. Als er ook maar een sprankeltje hoop is, vind ik het prima. Ik kom niet voor een exact weerbericht voor de komende dagen. Ik wil voorspellingen voor kansen op sneeuw. Daar draait het hier allemaal om. Geen exacte wetenschap.

  • erwin schreef:

   Het weer is nooit een exacte wetenschap. Ik vind het zelf echter misleidend en onrealistisch om veel tijd aan een Oper te besteden die niet of nauwelijks ondersteund wordt. Prima om er aandacht aan te besteden maar zet deze in het bericht dan ook duidelijk af tegen de andere berekeningen. Daarmee is er niet meer of minder voorpret maar kun je beter bepalen hoe groot de kans is dat een situatie zich voor gaat doen. Maar nu genoeg hierover wat mij betreft.

 23. Joost Amsterdam schreef:

  Ik heb het kortgeleden nog gememoreerd. Deze website is voorspelbaarder dan het weer. Je kan bijna de klok erop gelijk zetten hoe erop elkaar gereageerd wordt. Hoe de weersvoorspelling door vooral Hajo wordt neergezet. Nou maar afwachten hoe de stemmingen zich ontwikkelen. Wordt en blijft het zacht. Gemor en het ver vooruit positivisme van Hajo. Gaat het echt koud worden hossanah!!!! Waarbij Hajo met de nieuwe ijstijd gaat schermen.
  Ik blijf de site volgen maar mijn verslaving voor deze site ebt wat weg. Dat is een gunstige ontwikkeling.

  • Bas schreef:

   @Joost, Je bent vrij om hier te komen, maar zoals ik je bericht lees zou ik hier niets meer lezen. Het is allemaal tenslotte toch voorspelbaarder dan het weer. Wat bereik je met dit soort in mijn ogen haast beledigende teksten. Ik ben het ook lang niet met alles eens wat hier wordt gemeld. Maar ik filter eruit wat ik wel realistisch vind en wat niet. Maar deze mannen en dan vooral Hajo steken gruwelijk veel tijd in deze site en omdat dit soort opmerkingen te plaatsen is toch niet nodig? Of zie ik het verkeerd?

  • Jelte schreef:

   Hoi Joost, je bent vrij om niet naar deze site te zien we leven in vrij land (dus reactie op bericht is ook oke).
   Laat ons genieten van dit, ik neem ook niet alles serieus maar hoop er altijd wel op dat het uitkomt.
   Dus als je je ergert zoek dan een ander plekkie op waarbij je je goed gaat voelen 😉

 24. Frank schreef:

  Ik ben het met Erwin eens, lichtpuntjes die kans bieden op winter zeer zeker benoemen, echter als het geen reeële lichtpuntjes zijn wil ik ook weer niet blij worden gemaakt met een dode mus. Tevens stelt hij een terechte vraag.

 25. Bram schreef:

  @Joost Amsterdam –> LOL; Geen boude voorspelling “Deze website is voorspelbaarder dan het weer.” haha

 26. den schreef:

  8daagse gsf pluim nl
  [img]http://s6.postimg.org/o47tfp6o1/plot_27nov_52_365_1.png[/img]

 27. jeroen1 schreef:

  Ik lees de reacties van Erwin graag en ik denk de weermannen ook.Dit soort reacties houd ze scherp 😉

 28. Mark (breda) schreef:

  Ik wil graag reageren op de lopende discussie maar weet niet hoe. Als ik positief reageer krijg ik de negatievelingen over me heen. Reageer ik negatief dan komen de positievelingen in het verweer….

  Conclusie: ik lees gewoon lekker mee en kijk wel wat het wordt.

  Overigens: lekker bericht Frederic hoor! Mooi analyserend over algemene tendens.

 29. Stephan schreef:

  En nu terug over het weer graag

 30. Gert schreef:

  Ik lees ook al een poosje mee en het valt gewoon op dat bepaalde mensen het nodig vinden om altijd commentaar te leveren op de artikelen. Vorig jaar liep het ook hoog op en Erwin gaf aan nooit meer op deze site te komen. Blijkbaar vind je deze site wel volledig genoeg om terug te komen.

  • Asten (Harmelen) schreef:

   Ja Erwin was ff weg nadat zijn profetie over de exacte datum mbt de marathon op natuurijs toch niet uitkwam… Vond ik jammer want ik merk wel dat Erwin er veel meer verstand van heeft dan ik.. Ik leer af en toe ook van zijn reacties.

   Misschien is het een idee dat er ‘achter de schermen’ feedback gegeven wordt richting Hajo e.d.
   Dat leest hier een stuk makkelijker…

   Op naar een witte kerst … ook in de LL !

 31. Harry van den Berg schreef:

  Ik zag op de laatste GFS een schitterende Hoofddorp voor Winterberg met een flinke sneeuwpluim er bij voor 3/4 december en qua temperatuur ook nog redelijk ondersteund door de members.
  Hoop doet leven, mijn boeking voor Winterberg van 18 december duurt nog maar even….
  Skigebied blijft ondanks her en der 20 cm + sneeuw overigens dicht, op één heel kleine piste op de Ruhrquelle na.

 32. Jannes schreef:

  Jongens het is weekend, pak een biertje en geniet van elkaars bijdragen… Volgens mij wordt iedereen in zijn waarde gelaten en ik zie ook geen weermannen klagen. Zou toch ook saai zijn als we het alleen maar eens zijn! Beetje peper, beetje zout;)

  Enige waar we over kunnen klagen is dat het nu nog niet wintert!

  Ontopic, hoeveel sneeuw ligt er aan de noordkant nu inmiddels en is dat genoeg voor hajo’s bv?

  • Jack schreef:

   Nou Jannes, ruim een week terug voorspelde ik voor de omgeving Arlberg op meerdere plekken een meter sneeuw. Ik was daarmee veruit het positiefst van iedereen hier. De meter is niet gehaald, maar volgens sneeuwhoogte.nl en wintersporters.nl ligt er op dit moment 70 cm op de berg in Schröcken en 60 cm in Lech. Verder ligt er 55 cm bij ‘ski Arlberg’. Aan die verschrikkelijk mooie webcam in Schröcken te zien ligt er daar zeker 20 cm in het dal. Toch aanzienlijke hoeveelheden.

   Gebieden als Obertauern, Kitzbühel en Gasteinertal volgen op gepaste afstand met 40/45 cm. Alleen de Skiwelt en de Salzburger Sportwelt blijven redelijk achter met 15 cm.

  • Jack schreef:

   [IMG]http://i67.tinypic.com/24ybm9y.jpg[/IMG]

  • nils schreef:

   Kijk! met Jannes kun je gezellig op wintersport!!

 33. Frederic schreef:

  Nog meer on topic. Wie wist al dat volgende woensdag het nieuwe ‘GFS ensemble model’ operationeel wordt? Ja, we hebben terug een parallèle. Van de ensembles deze keer. Nu al te bezichtigen op meteociel.fr

 34. Mitchell schreef:

  @Erwin. Wij zitten op een lijn

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.