Het is een dag dat je bijna weer met tranen in de ogen je bericht zit te tikken. Gisteren een dode in Grimentz in ons eigen Val d’Anniviers. Vier skiers en een snowboarder verlieten de pistes van Sorebois. Het ging mis en er was een vrouwelijk slachtoffer (bron). Vorige week hing het al mis in St. Luc onder de Bella Tola. Vandaag een en al drama in de Quatre Vallées. Als je op bovenstaande foto (bron) goed kijkt zie je links boven een Abriss van een Schneebrett. Het waren zes Zwitserse freeriders die tussen Verbier en Nendaz vanochtend vroeg na eerst met de liften naar boven te zijn gegaan met de ski’s op de rug de klim maakten naar de Bec des Etagnes. Het ging mis en alle zes werden meegesleurd. Twee raakten zwaar gewond. Hier de link naar videobeelden van de plek des onheils

’s Middags rond 14.30 uur overkwam het een groep van 4 ook offpiste. Drie stonden opzij maar een Zweed was de klos. Helicopters snelden toe. Redders localiseerden hem snel dankzij de pieper die hij droeg. Maar het werd een lijkenberging. Daarmee zijn we er nog lang niet vandaag. Ook in Wallis was er in Val d’Hermenence een lawine zonder dat personen bedolven raakten. In dit Duitse artikel lezen we ook over een vreemd geval in Graubünden. Een reddingsheli op weg naar een pisteongeluk spot een lawine. Kijkt beter en ziet een airbag. De heli gaat erop af en gaat daar personen redden. Een andere crew vliegt naar het pisteongeluk. In de Franse Alpen ging het vandaag net goed voor een groep van 7 toerskiërs in de buurt van Courchevel (Aime). Een vrouw van 48 raakt compleet bedolven. Toevallig is een heli in de buurt evenals een oefening van de bergredding. Mede daardoor wordt het slachtoffer met haar pieper snel gevonden. Onderkoeld maar levend (bron).

Maandag ging het mis in Sportgastein. Een persoon van een groep raakt in een lawine. Trekt zijn airbag en raakt niet gewond. De 19-jarige Oostenrijker wordt met een heli weggevlogen. De anderen zitten vast in lawinegevaarlijk terrein. Maar de heli’s kunnen niet meer vliegen door opkomende wind. Gelukkig is er een telefoonverbinding. Uiteindelijk vist de bergredding de groep Zweden te voet op onderaan de gevaarlijke helling. Niemand raakte gewond (bron).

Vlak in de buurt van Die Tauplitz maar puur in toerskiterrein een zeer bijzonder geval. Een hond van een Beierse toerskiër verdwijnt in een lawine. De man wil de helling in skiën maar de bergredding raadt het hem af. Een heli zoekt naar de hond die niet wordt gevonden (bron). 

Spectaculaire beelden van een lawine in de Haute-Garonne in de Pyreneeën: jamais vue zegt de oude man in het begin. En wie weet is het ook echt zo. Een nieuwe net gepubliceerde klimaatstudie toont aan dat er sinds het jaar 2000 een duidelijke trend is naar meer sneeuw. Ik heb zelfs een beetje het gevoel dat de skigebieden in de jaren negentig zich zodanig hebben moeten verdedigen tegen alle berichten over global warming, dat ze elkaar in de marketing zijn gaan overbieden met de mooiste poederplaatjes. Als we echt een Kleine Kleine IJstijd beleven momenteel dan is het misschien tijd voor bezinning daarop. Als we steeds vaker sneeuwsituaties gaan zien zoals exact op dit moment vorig jaar en ook dit jaar… dan moeten er misschien echt nieuw beleid worden verzonnen…. 

Hajo in Privé

Net vandaag sta ik in Privé met een verhaal waarin ik min of meer hetzelfde zeg…. mede op basis van de 5 doden die vorige week al te betreuren waren. In elk geval pleit ik ervoor dat bij elk lawineongeval heel precies wordt bepaald of de betrokkenen “alpinisten” waren of “toeristen”. Hoe die grens precies getrokken moet worden, is zeker een onderwerp van verdere studie. Wat mij betreft zijn skigebieden verantwoordelijk voor toeristen – hoe dom die zich ook kunnen gedragen – en zijn de alpinisten on their own!

Net vandaag is bekendgemaakt dat de lawinecommissie van Ischgl geen blaam treft bij het ongeluk van 15 februari 2012 waarbij een 51-jarige Zweed OP DE PISTE door een lawine werd verzwolgen. Prima. Geen blaam. De lawine was misschien niet te voorzien. Maar het skigebied is wat mij betreft wel verantwoordelijk. Ik hoop dat de familie van de Zweed een goede advocaat heeft en dat er schadevergoeding wordt geclaimd.

pluim1302_12u

Ander – leuker – onderwerp. De winterkansen voor de lage landen. Het Europese model heeft er onverminderd zin in. En vooral de blauwe controlerun. Die is al dagen onze beste vriend. Mijn zesde zeer boude voorspelling van 10 februari is lang niet kansloos. Zeg 25%. En dat is dus inclusief schaatsend februari uitgaan. Nu ja, eerst ff die sneeuw voor de kiezen. Het blijft zo dat Nederland vrijdagochtend als we wakker worden wit is. Wat heet: het westen van het land krijgt het al tijdens de avondspits! Volg dus de berichten als je de weg op moet. 5cm zit in de berekening. Ik zeg lokaal maximaal 10cm! 

[fbphotos id=549563228411220]
Afsluitend een heel klein maar fraai setje uploads met de Bizztravel Sneeuwhoogte App.   


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

16 reacties

Gesloten voor reacties.