Droomdag in de Alpen. -12ºC in het dal vanochtend. Ik liep in T-shirt maar mijn fris gewassen haren bevroren snel. De poedersneeuw is zo fluffig als maar wat. Heel geleidelijk wordt het terug warmer. Maar wordt het ook warm genoeg om covid de nekslag te geven?

Mijn impressie van vanochtend buiten in Hinterglemm.

Opvallend dat er de komende dagen uit Nordstau bij hoge luchtdruk toch nog 20-30cm bij kan vallen. Ten opzichte van mijn filmpje van vanochtend heel vroeg is de hemel ook aan het betrekken nu. Net als in Kaprun gisteren zullen het korte felle sneeuwbuien zijn afgewisseld met zon. Grappig hoe de minima en maxima spiegelbeeld stuivertje gaan wisselen in 9 dagen tijd. Zie mijn pijlen.

Zondagochtend wordt de helderste en koudste ochtend even. De Funtensee hier hemelsbreed niet ver weg gaat onder de -25ºC duiken.

Tja en de pluim van gisteravond. Nu het met de verkiezingen niet gelukt is de lockdown weg te krijgen, moet al het goede van het weer komen. Maar het ziet er een beetje somber uit. De opgaande lijn naar de 20ºC lijkt gebroken. Een heel dik cluster geeft ons maxima van net in de dubbele cijfers en minima rond de 3ºC.

Meteociel en zijn ensembles van het GFS model zijn nog steeds niet terug up and running. Dus maar eens even naar Wetterzentrale en zijn gitzwarte grafieken uitgeweken. Wat doet het Amerikaanse model? Eén lijntje tipt de 20ºC aan. Verder helaas hetzelfde beeld als in het Europese model.

We zijn gewoon bezig met een koude maand maart en een zeer fris begin van het voorjaar. Met komende woensdag deze kaart van het sneeuwdek in Europa. Zuidoost-Europa, Turkije en Noord-Afrika allemaal zeer bijzonder. En kijk dan eens….

Aiaiaiai in de laatste berekening wordt heel Schotland en zelfs Noord-Ierland en de hogere delen van Engeland weer wit eind van de maand. Ja leuk voor de gletsjers allemaal ook. Maar dit griepseizoen moet er gewoon uit. En dat zit ff niet mee momenteel. Hopelijk zien we in de berekeningen voor april snel verbetering!

Op zich relativeert deze grafiek dan wel weer. Maart is gewoon ook nog een “wintermaand”. Met de huidige berekeningen zitten we niet eens ver van het gemiddelde af. Dat is nog het bijzonderste van klimaat: hoe gering de afwijkingen eigenlijk zijn als je maar middelt over en wat langere periode. Een koude week heb je zo. Kijk je weer over de hele maand valt alles erg mee. Een koude of warme maand heb je ook nog wel eens. Kijk je over een heel seizoen is alles wer aardig normaal. Dus laat me eens de boude voorspelling doen dat we in april een dag met 20ºC gaan krijgen.

Gaat 30ºC ook lukken? In Volkel is het een keer gelukt met 30,5ºC op 21 april 1968 nog midden in de mini ijstijd van de jaren zestig.

In De Bilt kunnen we ver terug kijken en meten zie je weer de bekende golven van het klimaat in de 20e eeuw met de snelle opwarming in de jaren 30 en 40 (die door nationale weerinstituten wereldwijd statistisch is weg gerommeld, maar toch nog goed te zien is), de mini ijstijd vanaf 1960 ruwweg met de inderdaad krankzinnige piek in 1968 midden daarin, en dan de moderne warme periode die in de jaren 90 op stoom kwam en die ons nu al 25 jaar warmterecords bezorgt. Laten we duimen voor een warm voorjaar samen!

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

7 reacties

Kirsten_dl · 20 maart 2021 op 01:08

Doe mij maar een koud voorjaar, kwestie van de klimaatdrammers lik op stuk te geven.
En covid-19-8-4 ? Dat is allang de wereld uit, bereid je maar voor op covid-21. 😉
Benieuwd hoe iedereen gaat reageren op een 4de golf, een 5de, 6de en 7de en wie weet…
Zijn jullie erop voorbereid en er klaar voor ? En iedere herfst opnieuw een vaccinatie voor de rest van je leven.

JH Vis · 20 maart 2021 op 08:05

Er is meer dan alleen klimaat-verandering. Als je niet in klimaat-verandering gelooft, wat kan en mag, dan zijn er andere problemen die aangepakt worden door de energie-transitie. Misschien moet je je horizon eens verbreden…..https://www.theguardian.com/commentisfree/2021/mar/19/planet-pursuit-profit-oil-companies-damage

  Hajo · 20 maart 2021 op 09:07

  Ik doe niet aan geloof behalve in de Lieve Heer. Wetenschap vind ik mooi en gaat om weten en weten wat je niet weet. Ik ben klimaatdeskundige en kan honderduit vertellen over klimaatverandering. Dat is permanent aan de gang. Ik snap je punt niet. Wat we politiek zouden moeten doen staat os van wetenschap. Wetenschap wordt misbruikt door de politiek helaas. Wat vooral moet is lief zijn voor elkaar en elkaar geen oor aan naaien.

   JH Vis · 20 maart 2021 op 19:43

   Ik reageerde op de post van Kirsten…Ik weet inmiddels dat reageren op jouw uitspraken geen zin heeft Hajo. Dat doe ik dus ook niet meer. Alhoewel de verleiding soms groot is….We liggen wat opvattingen betreft te ver uit elkaar. Maar goed, iedereen mag zijn of haar mening hebben…. 😉

    Hajo · 20 maart 2021 op 19:56

    Waarom schrijf je dingen over mij als “Als je niet in klimaat-verandering gelooft”? Dat slaat toch helemaal nergens op? Ik ben de grootste fan van klimaatverandering en niet de grootste kenner ervan maar wel ruim voldoende deskundig. Reageren op mijn uitspraken heeft absoluut zin als je iets zinnigs te melden hebt. Maat jij komt tegen Johan Cruyff met: “Als je niet in voetbal gelooft…”. Dan ben je inderdaad snel uitgepraat. Even goede vrienden.

     JH Vis · 20 maart 2021 op 21:38

     Nogmaals, mijn 1e reaktie was bedoeld voor Kirsten. Never mind…

Hajo · 20 maart 2021 op 23:26

@JH Vis. Ah OK. Nu valt het kwartje pas. Kirsten heeft het hart op de goede plek lijkt me … maar soms moet ook ik inzien dat drammen geen zin heeft. Ik denk niet dat Kirsten klimaatverandering ontkent. Ook al zo iets geks. Mbt energietransitie is het erg grappig dat Bitcoin mining de grote winnaar is van alle onzinnige investeringen in “duurzame” energie. Met clean coal heb je niet alleen snel een groenere aarde maar kun je ook nog eens heel zuinig precies de energie leveren die nodig is. Duurzame verspillende energie blijkt nu perfect om Bitcoin mining ten tijde van overschot met en hele lage stroomprijs te doen. Serendipity!

Gesloten voor reacties.