lawine innerkrems 18 februari

Klik voor grote pistenkaart

Ik zat er een beetje op te wachten vandaag: de volgende dodelijke of bijna dodelijke lawine in Oostenrijk. En ja hoor we kunnen weer in de pen klimmen. Ik heb uitgebreid getelefoneerd met de chef van de bergbahnen van Innerkrems in Kärnten zodat ik alle details ga geven van een lawine vandaag waarbij de vader zijn vrouw en jarige (!!) dochter in redelijke gezondheid heeft uitgegraven.

Maar nu eerst het breakuing news van de burgemeester Ludwig Muxel van Lech:

Im Skigebiet von Zürs am Arlberg ist am Samstagnachmittag bei einem Lawinenabgang eine Person verschüttet worden. Bürgermeister Ludwig Muxel erklärte im Rahmen der Pressekonferenz zum Unfallhergang am Freitag, dass eine große Suchaktion im Gang sei. “Die Einsatzkräfte sind an Ort und Stelle”, so Muxel. Die Lawine ging laut Muxel gegen 15.15 Uhr im Bereich Erzberg/Flexenpass ab (bron).

Ongelofelijk! Een dag na het ongeval van onze prins op een steenworp afstand een nieuw lawine-ongeval met mogelijk ernstige gevolgen. Gemeld tijdens de persconferentie over onze Prins Johan Friso. In Tirol zijn verder nog zoveel Schneebretter (“sneeuwplak” of “windplak” vind ik nog de mooiste Nederlandse termen) afgegaan dat het nieuwsbericht er gewoon in grossiert:  

Unterdessen haben sich gleich mehrere Lawinenabgänge mit zum Teil Schwerverletzten ereignet. Viele Wintersportler ließen sich von den Warnungen nicht abhalten, abseits der gesicherten Pisten abzufahren. Bergretter, Alpinpolizei und Hubschrauber standen im Dauereinsatz. Lawinenabgänge wurden im Bezirk Kitzbühel bei Fieberbrunn, Westendorf und Hopfgarten gemeldet. Im Bezirk Schwaz gab es Schneebretter unter anderem in Tux und Hippach.

Ga er hierboven dus vanuit dat steeds als er staat Schneebrett dat het dan om een skifahrerlawine gaat die door een skiër of snowboarder zelf is veroorzaakt.

Plaats delict
Nu dan naar het verhaal van de lawine in Innerkrems eerder vandaag. Hierrr voor het gemak nog een link naar de kaart ook bovenaan dit bericht. De rode cirkel geeft de “plaats delict” aan. Een 53-jarige man uit Klagenfurt is aan het skiën in het skigebied van Innerkrems, een skigebied  in de doorgaans totaal niet lawinegevaarlijke bijna heuvelachtige Kärtner Nockberge. Zijn 53-jarige vrouw en vandaag jarige 24-jarige dochter zijn aan het snowboarden.

Ze nemen de lange Zechner sleeplift naar de Zechner Höhe en dalen op de kaart gezien links offpiste af. Frank Kohlmair, chef van de liftmaatschappij: “Het is een geliefd stukje offpiste onder freeriders. Het is nergens steil bij ons. Er zijn geen rotsen of zo. Alleen die ronde heuvels hebben soms een wat steiler stuk en daar is nu dus ook veel extra sneeuw ingeblazen. Het is bij ons nooit lawinegevaarlijk, maar nu is de situatie uitzonderlijk met weer 50cm verse sneeuw erbij.”

De vader ziet van een afstandje toe hoe zijn vrouw en dochter naar een heuveltopje bij de Blutige Alm (2000m) boarden.  Ongeveer 150m buiten de piste. Ineens begint een plak sneeuw te schuiven. Het schuift maar 20 tot 30 meter omlaag maar het is genoeg om de vrouw en de jarige jop volledig te begraven. Het gezin is niet met pieper, sonde en schep uitgerust. De vader skiet snel naar de plek des onheils en ziet de hand van zijn vrouw. Hij graaft haar uit, wat betekent dat de sneeuw nog tamelijk los was. Hij weet waar de dochter onder de sneeuw is verdwenen ten opzichte van de plek van zijn vrouw. Hij prikt er met zijn stokken in de sneeuw en vindt zijn dochter gelukkig snel. Hij graaft haar uit.

Ondertussen is door een andere skiër de liftmaatschappij gewaarschuwd die wederom de politie belt waarop een complete reddingsoperatie op gang komt. De dochter wordt ook ter controle met een heli naar het ziekenhuis getransporteerd. Met zoekhonden en sondes wordt de kleine lawinekegel verder afgetast!

Als ik Kohlmair vraag of hij op die plek borden had geplaatst antwoordt hij ontkennend. “Het is bij ons nooit lawinegevaarlijk en nu is gewoon een bijzondere situatie. Ze waren 150 meter buiten de piste en dan ben je ver buiten het beveiligde gebied. Als ik mensen daartegen moet beschermen moet ik een hek langs de volledige piste plaatsen.” Afsluitend bevestigt hij nog dat zijn skigebied ook onder Nederlanders geliefd is en dat er in deze hoogseizoenperiode veel Nederlanders verblijven.

Mijn gevoel?

Ik vind die antwoorden van Kohlmair toch wat onbevredigend. Tuurlijk: de Alpen zijn gelukkig niet de Efteling, maar iets minder nonchalance zou ook wel op zijn plek zijn. Als een ijsclub 1x in de 10 jaar in een paar dagen kilometerslange routes kan bewegwijzeren, dan kan een skigebied in een uitzonderlijke situatie als deze toch ook wel een extra voorraad lawinewaarschuwingsborden aanspreken en wat rollen plastic lint?

Ik zal wel veel kritiek krijgen voor dit standpunt, maar toch heb ik gewoon het gevoel dat er iets moet veranderen in de protocollen en methoden….  

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

14 reacties

Gesloten voor reacties.