Het is niet gelukt vanmiddag op basis van de ochtendruns een mooi lang weerbericht te tikken. Er moet echt veel gebeuren voor de aanstaande lancering van de geheel vernieuwde site. Dus vanavond maar ff. Precies op het moment dat het echt heel heftig spookt boven ons huis. Bliksem op minder dan 500m. Hevige neerslag. Bijna meer in een half uur dan de hele 12,8 die tot dusver vandaag was gevallen vooral vanochtend dus. Het lokale weerstation kan het amper bijbenen… nu al naar 21,6 geschoten.

ecmwf1710

Ook nu geen echt lange analyse. Wel doen we weer aan onze geliefde hobby hier: de laatste kaart van de modelrun als indicatie van de mogelijkheden op de lange termijn! Hierboven voor het Europese weermodel. Knoeper van een Scandihoog ineens. Dikke sneeuw in Moskou. Droog in de Lage Landen en in de Alpen wisselvallig met een vanuit het oosten dalende sneeuwgrens.

gfslaatste2310

Maar dit is dan weer de laatste van het Amerikaanse model. Beetje de vrees die weerman Johann hier laatst ventileerde: door botsing van oceaandepressies en Russisch hoog Föhngolf na Föhngolf. Fréderics antwoord was: “Inderdaad lijkt het dat we dit nu enkele weken meemaken maar het is zeer waarschijnlijk dat het dan voor de winter nog eens omkiept. Belangrijkste is dat we een flink meanderende straalstroom hebben.”


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

15 reacties

Gesloten voor reacties.