We zitten nu midden in de warmste fase van de zomer tot nu toe. Het was een prachtige zonnige dag met zelfs aan de stranden soms tropische temperaturen van 30°C Met een strak blauwe lucht leek het wel of we ergens in Zuid-Frankrijk of Spanje zaten. Dus dat werd massaal verkoeling zoeken. Tropische temperaturen komen aan de kust zelden voor maar landinwaarts is het normaal dat er 2 tot 5 tropische dagen per jaar voorkomen. Het einde van de tropische hitte is wel in zicht maar echt koel weer lijkt er nog niet aan te komen, we schakelen geleidelijk over op een wisselvalliger weertype waarmee vochtigere lucht wordt aangevoerd. De kans op regen en onweersbuien neemt hiermee toe en het zal soms benauwd aanvoelen buiten. Typisch weer voor de hondsdagen wat ik een tijdje eerder aankondigde. Hiermee gaat het droogterecord niet door maar we sluiten wel een bijzonder lange reeks neerslagvrije dagen af. Leuk om te weten dat de lucht verraad dat er ander weer op komst is. Dit kun je zien aan de bewolking. Aangezien de meeste onder ons nu toch tijd genoeg hebben en veelal buiten vertoeven laat ik jullie onderaan in dit bericht de bewolking zien die een voorbode van onweer zijn. Maak er een foto van en laat het zien onderaan in de reacties. Maar nu snel over naar de verwachting voor vandaag want het wordt een zinderende hete dag met op de warmste plaats mogelijk 35°C
[dc_slider slider=”20639″ captions=”true”] Het warmbloedige hogedrukgebied die ons weer lange tijd beinvloedde trekt naar het noorden weg en een vlak lagedrukgebied komt boven Engeland te liggen. Hieraan verbonden zit een koufront die ons in de loop van dinsdagavond en woensdag gaat bereiken. Op het koufront zitten heftige regen en onweersbuien maar de vraag is of deze ons wel gaat bereiken. Wij komen in het zadelgebied terecht tussen de koelere lucht boven Engeland en de warme lucht boven het continent. Schuift de depressie wat naar het oosten dan komen we in de koelere lucht terecht (gaat uiteindelijk ook gebeuren) blijft de depressie westelijker en trekt wat verder naar het zuiden dan blijven we in de warmere lucht. In deze situatie kan er een zogenaamde Spanish Plume ontstaan. Mooie technische termen maar simpel gezegd breekt er een wisselvalligere periode aan met vochtigere lucht waarbij de kans op regen en onweersbuien groot is en de warmte zich maar moeizaam laat verdrijven. Naast zon komt er dus ook bewolking voor.
[dc_slider slider=”20617″ captions=”true”] Bovenstaande afbeelding laat in een simulatie de onweerskans zien. Vanaf dinsdagavond is het raak en ik moet er bij zeggen dat volgens de laatste berekeningen vanavond in het zuiden al kans is op een onweersbui. Zeer plaatselijk want op de meeste plaatsen blijft het gewoon droog. Daarna neemt de regen en onweerskans van tijd tot tijd fors toe. Hoe fel en waar het precies gaat gebeuren wordt nowcasten. Maar een feit is dat het er aan zit te komen. Aan de lucht kun je de voorbode van een weersverandering ook zien aankomen. Een eerste voorbode van ander weer is dat er bij heldere lucht windveren en vliegtuigstrepen te zien zijn (sluierbewolking). Ook wel cirrus en contrails genoemd. Dit is een voorbode van vochtigere lucht op hoogte.
[dc_slider slider=”20610″ captions=”true”]Onweersverklikkers in de vorm van fraaie altocumulus floccus & castellanuspartijen, zie je dit verschijnen dan hoef je nog niet meteen je biezen te pakken maar dan kun je nog even genieten van het mooie weer maar na een uur of 6 gaat het meestal mis met pittige regen of onweersbuien. Is het niet bij jou dan is het wel ergens in de buurt. Omhoog kijken dus de komende dagen. Een buienwolk die we deze week ook gaan tegenkomen is de grote bloemkoolwolk, “Cumulonimbus” maak dan je borst maar nat want dan kan het elk moment losbarsten.

Ja en dan die mogelijke hittegolf. Het blijft gesteggel en er moet aan allerlei regeltjes worden voldaan. Ik moet toegeven, ook al zou er niet aan worden voldaan dat we er voor het gevoel er gewoon midden inzitten. Maar ja, regeltjes moeten er nu eenmaal zijn om ook in de boeken te komen. Het blijft spannend en die hittegolf maakt nog steeds een kans maar het is nog geen zekerheidje. Geniet van het mooie weer, er komen waarschijnlijk nog 2 tropische dagen waarvan vandaag de heetste wordt. Daarna wordt het weer vanouds de buienrader checken. De boeren zullen er blij mee zijn, regen is hard nodig voor de natuur.


Arjan Ehlert

Arjan Ehlert, 35 jaar, reageerde veelvuldig op de wintersportsite van Hajo en is enorm weerfan. Vanaf zijn 6e levensjaar al geïnspireerd door het weer. Zijn enthousiasme is Hajo ook opgevallen. Hier regelmatig te zien op de site en schrijft af en toe een blog over het weer en de wintersportgebieden. Ik heb enige ski-ervaring en naast het weer als hobby komt wintersport op nummer 2.

76 reacties

Gesloten voor reacties.