Montafon Hochjoch
Review Montafon door Joël Sprenkels: Al jaren gaan wij met onze familie –mijn ouders, mijn zus en haar gezin – jongen van negen en meisjes van zeven – en ons eigen gezin – 2 jongens van 6 en 7 – met carnaval gezamenlijk op wintersportvakantie. Onze vaste reisbestemming viel dit jaar af omdat ons vaste appartement al geboekt bleek. We besloten dus om eens een ander skigebied uit te proberen. Op Wintersportweerman.nl (waar ik wel een zeer actief lezer ben maar geen reageerder: ik heb ooit slechts één post gedaan) had ik positieve reviews gelezen over Montafon en op basis daarvan hebben we er dit jaar voor gekozen naar Schruns af te reizen.

montafon

Hiermee komen we direct aan één van de voordelen van dit gebied: het ligt zo lekker dichtbij. De reisafstand vanuit mijn woonplaats Zundert (iets onder Breda) naar Montafon bedraagt nog geen 850 km. En het feit dat we bij Ulm al naar het zuiden konden afdalen en daarmee de drukte rondom München konden vermijden, was een prettige bijkomstigheid.

panoramabahn montafon

We hadden een huis gevonden pal tegenover de Zamang Bahn (…ook al lekker) die ons in no-time naar het basisstation bracht op 1850 meter hoogte op de Hochjoch van het Silvretta Montafon. Vandaar konden we via een korte pisteverbinding afdalen naar de dit jaar net nieuw aangelegde Panoramabahn om in 8 minuten naar 2370 meter hoogte gebracht te worden. De naam van deze nieuwe gondelbaan doet z’n naam alle eer aan, maar ik moet eerlijk zeggen dat vanuit de andere gondels in het gebied(Grasjoch, Valisera, Hochalpila) de vergezichten vaak net zo indrukwekkend waren.

Hiermee komen we aan het tweede positieve punt van deze feedback: het Sonnenabo Montafon. Met dit abonnement kunnen voetgangers zonder ski-/snowboard materiaal gebruik maken van de ‘zubringbahnen’ om naar de basisstations in de bergen te komen. Opa en oma, die beiden niet op de ski’s staan, waren hierdoor in staat om boven op de berg net zo van de schitterende panorama’s te genieten als wij dat konden

montafon

Een bijkomend voordeel was dat we met de hele familie ook gezamenlijk konden lunchen in de bergrestaurants. En met het werkelijk optimale weer met 7 dagen volle zon en blauwe luchten was er natuurlijk geen betere week denkbaar om op de terrassen te genieten van de bij dit abonnement behorende ligstoelen op de terrassen van de bergrestaurants.

montafon

Het Silvretta Montafon gebied is schitterend, met mooie lange pistes en een prima, over het algemeen moderne, infrastructuur. De al beschreven Panoramabahn is hier mooi voorbeeld van. En voor mij als snowboarder is het ook altijd een pré als ik niet gedwongen een sleeplift hoef te nemen om een verbinding te kunnen maken. In zowel het Hochjoch-, als in het Nova-gebied is dit ook niet het geval geweest. Top!

panoramabahn montafon

Over de Hochjochbahn, die ons vanaf de dalafdaling naar Schruns terugbracht naar het basisstation ben ik wat minder te spreken. Je houdt in de vakantieweken vanzelfsprekend rekening met extra drukte en je staat bij de liften wat langer in de rij, maar bij deze 50 persoonsgondel was de benaming ‘als sardientjes in een blik’ naar mijn smaak iets te veel van toepassing. Halverwege moest vervolgens ook nog overgestapt worden waarbij de wachtenden in het tussenstation er ook nog even ‘bijgeduwd’ werden. Eigenlijk is een dergelijke lift in mijn ogen niet meer van deze tijd. Doe mij maar een ‘gewone’ gondelbaan.

De 2 persoons-stoeltjeslift die ons naar boven op de Fredaberg bracht, is wat mij betreft ook een goede kandidaat om vervangen te worden in een (zoals mijn jongste zoon Hugo zegt) ‘banklift’ voor meerdere personen. Aangezien we deze lift moesten nemen om bij het funpark te komen, –iets waar onze kids elke dag om stonden te springen– mochten we dagelijks meerdere keren aanschuiven in een rij waarbij het ritsen was om van een rijdikte van ongeveer 12 man naar 2 man te komen. In alle eerlijkheid viel het vaak wel mee hoe lang het duurde, maar het was niet iets waar ik naar uit keek.

freda bahn montafon

Waar ik dus wel naar uitkeek waren de kids die zoveel plezier hadden in het funpark!

De sneeuwkwaliteit was gewoon heel goed. Het had de weken voor onze vakantie meer dan genoeg gesneeuwd en de pistes waren lekker hard, en niet ijzig. Montafon biedt voldoende mogelijkheden voor zowel beginners als meer ervaren wintersporters, maar ik moet zeggen dat we het Hochjoch gebied, en met name het stuk om terug te komen bij het Kapell restaurant, voor beginners aan de pittige kant vonden (voor de echte beginners biedt de Nova kant van Montafon meer mogelijkheden). De skitunnel –de langste van Europa naar ik begreep– zorgt daarbij wel voor een aparte beleving, maar na één of twee keer is de meeste lol er wat mij betreft wel van af. Met name omdat hij voor de gemiddelde snowboarder, en in ieder geval ook voor onze jongste skiërs, net niet genoeg afloopt om lekker door te glijden. Ik kies daarom liever voor het alternatief via de afdaling over de zwarte ‘sennigrat’, die wat mij betreft ook eerder donkerrood was.

skitunnel

Het skigebied Silvretta Montafon (met name de Hochjoch) kort samengevat:

Pluspunten

  • Prima infrastructuur, veel gondels, weinig sleepliften
  • Mooie, goed geprepareerde pistes met een grote verscheidenheid
  • Leuk funpark voor de kids
  • Sonnenabo voor de niet skiërs
  • Geweldig mooie omgeving
  • Lekker dichtbij
  • Gezellige sfeer

Minpunten

  • Hochjoch bahn niet echt meer van deze tijd
  • 2 persoons-stoeltjeslift is wat mager voor populaire funpark

montafon

Bovenstaande en het prachtige weer in deze week hebben ervoor gezorgd dat we een heerlijke vakantie in Montafon hebben gehad. Voor volgend jaar hebben we dan ook direct weer in dit gebied geboekt!

 


Marco

Marco: Geboren 14 november 1976. Fanatiek skiër en natuurliefhebber. Vader van 3 kids en sinds 2011 verbonden aan WSWM. Hierbuiten is Marco werkzaam bij het ministerie van veiligheid en justitie.

2 reacties

Gesloten voor reacties.