Vandaag een vertraagd weerbericht omdat ik vanochtend in de auto sprong op weg naar vliegmekka Kössen hier 45 minuten rijden vandaan. Op de terugweg zag ik deze fraaie wolken boven het Inntal. Ik zat met een voldaan gevoel op de weg…. want…

Vanochtend ben ik eerst een uurtje omhoog gelopen naar een startplek op 1100m om vervolgens in een luttel kwartiertje naar 2217m te stijgen in de mist van de onderkant van een cumuluswolk. Als mensen soms denken: wat moet al dat paragliden hier…. dan is het hierom. Als je thermiek niet eens als een adelaar aan den lijve hebt ondervinden kun je eigenlijk weinig van het weer snappen. Bijvoorbeeld ook niet hoe gering de rol van CO2 is bij de warmteuitwisseling. Het allergrootste deel is toch convectief adiatbatisch (afkoelend met de hoogte).

Heerlijk weer. Ook thuis in Holland. De 20ºC makkelijk gehaald op zowat alle stations behalve het Waddengebied en Zeeland.

Terwijl ik dit schrijf komt er zowat een nieuwe Noorse winter op gang. En dat is dan tevens de laatste dag van Dutchweek Norway. Lekker koud morgenochtend en dat is dan ook meteen het begin van het Scandihoog de komende dagen.

Beide modellen zitten op koers met een koel Scandihoog. Behoorlijk wat zon en droog. Maar zeker niet sterk opwarmen. Vanaf dinsdag even fors koel zelfs.

In Amerika nog een heuse sneeuwstorm op komst! Woensdag moet het gebeuren. Ik ga op weg naar het Hochkrimml nu voor een avondje eten in Chalet XL om morgenochtend nog twee uurtjes te skiën daar voor mijn drukke werkweek begint!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

5 reacties

Gesloten voor reacties.