Hadden we begin jaren 90 een coup bij het KNMI toen de internationaal vermaarde meteoroloog Henk Tennekes als wetenschappelijk directeur werd vervangen door een politieke agent. Zo is nu klimaatscepticus of “lukewarmer” Ryan Maue benoemd als chief scientist bij NOAA, de Amerikaanse evenknie van ons meteorologische instituut. 

Het is een echte weermodellenman zie je op Twitter, op blog.weather.us en weathermodels.com. Het zal je hobby maar zijn. Maar dus absoluut te omarmen door elke volger van WSWM. Als we maar leren te zien dat tegenstellingen de enige kans zijn iets te leren en dat uniformiteit en consensus hond in de pot is. Trump haalde eerst de toponderzoeker David Legates naar NOAA. En stelde voormalig NASA-onderzoeker Erik Noble binnen als hoofd HR. Nu gaat het verhaal rond dat het oude hoofd wetenschap Craig McLean aan Noble vroeg deze ethische verklaring te ondertekenen. Een prima verklaring heb ik ff gecheckt, behalve dat vele klimaatwetenschappers dit boekje ver te buiten gaan. Maar de belangrijkste pro-Biden pro-oorlog krant de New York Times heeft het verhaal in omloop gebracht dat Noble die verklaring weigerde te tekenen en McLean de laan uit stuurde. Ik twijfel aan dat verhaal maar heb geen verdere info gevonden. Hulp is welkom.

Een president Biden zou deze mensen ook meteen weer kunnen ontslaan, maar het schijnt dat ze toch een stempel kunnen drukken op het National Climate Assessment report dat in 2023 verschijnt. Warmt het klimaat verder op zal het sceptische geluid over de geringe rol van CO2 verder verstikken, koelt de planeet door lagere zonneactiviteit verrassend snel weer af, dan gaat voor klimaatalarmisme de kaars uit. Dat wachten we af.

Onlangs stond ik in het Parool met als afsluitende zin: “Trump heeft gigantisch doorgepakt richting Amerikaanse energie-onafhankelijkheid. Helaas heeft hij geen echte ommekeer in de klimaatwetenschap bewerkstelligd. Dat is een grote teleurstelling voor me. Ik wacht daar als cum laude afgestudeerd klimaatwetenschapper al 30 jaar op.” De vroege benoeming van Scott Pruit als baas van milieuministerie EPA is op een ramp uitgelopen. Die man had een kans maar bleek van zeer zwak vlees. Op zijn minst grappig nu, dat op de valreep nog mooie dingen gebeuren binnen NOAA.

Laat afsluitend dit plaatje van actuele sneeuwval in Noorwegen nemen als symbool voor de uitzonderlijke accuratesse van de weermodellen op de korte termijn. En als herinnering dat de weerinstituten met het misbruiken van deze briljante software voor onzinnige klimaatvoorspellingen compleet op hol zijn geslagen. Zodanig dat we kunnen verzuchten: “Het kan alleen maar beter worden”. Inkoppertje dus voor Trump.

PS Heb er alle begrip voor dat klimaat- en covidpaniekvogels zich ernstige zorgen maken om deze anti-science, fossil fuel funded benoemingen. Als je in dat kamp zit moet je ook consequent zijn en die logica naar zijn ultieme consequentie drijven. Uiteindelijk trekt de mist op en zien we overduidelijk wie het goed had en wie fout. Zie je ook dat dat met Covid eindeloos veel sneller gaat dan met klimaat. Hier komen nieuwe data aan de lopende band binnen. Bij klimaat moeten we steeds 10, 30 of meer jaren wachten om weer iets te kunnen zeggen. Maar uiteindelijk dwingen de data ….. dat is wetenschap!

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

5 reacties

Gesloten voor reacties.