Hadden we begin jaren 90 een coup bij het KNMI toen de internationaal vermaarde meteoroloog Henk Tennekes als wetenschappelijk directeur werd vervangen door een politieke agent. Zo is nu klimaatscepticus of “lukewarmer” Ryan Maue benoemd als chief scientist bij NOAA, de Amerikaanse evenknie van ons meteorologische instituut. 

Het is een echte weermodellenman zie je op Twitter, op blog.weather.us en weathermodels.com. Het zal je hobby maar zijn. Maar dus absoluut te omarmen door elke volger van WSWM. Als we maar leren te zien dat tegenstellingen de enige kans zijn iets te leren en dat uniformiteit en consensus hond in de pot is. Trump haalde eerst de toponderzoeker David Legates naar NOAA. En stelde voormalig NASA-onderzoeker Erik Noble binnen als hoofd HR. Nu gaat het verhaal rond dat het oude hoofd wetenschap Craig McLean aan Noble vroeg deze ethische verklaring te ondertekenen. Een prima verklaring heb ik ff gecheckt, behalve dat vele klimaatwetenschappers dit boekje ver te buiten gaan. Maar de belangrijkste pro-Biden pro-oorlog krant de New York Times heeft het verhaal in omloop gebracht dat Noble die verklaring weigerde te tekenen en McLean de laan uit stuurde. Ik twijfel aan dat verhaal maar heb geen verdere info gevonden. Hulp is welkom.

Een president Biden zou deze mensen ook meteen weer kunnen ontslaan, maar het schijnt dat ze toch een stempel kunnen drukken op het National Climate Assessment report dat in 2023 verschijnt. Warmt het klimaat verder op zal het sceptische geluid over de geringe rol van CO2 verder verstikken, koelt de planeet door lagere zonneactiviteit verrassend snel weer af, dan gaat voor klimaatalarmisme de kaars uit. Dat wachten we af.

Onlangs stond ik in het Parool met als afsluitende zin: “Trump heeft gigantisch doorgepakt richting Amerikaanse energie-onafhankelijkheid. Helaas heeft hij geen echte ommekeer in de klimaatwetenschap bewerkstelligd. Dat is een grote teleurstelling voor me. Ik wacht daar als cum laude afgestudeerd klimaatwetenschapper al 30 jaar op.” De vroege benoeming van Scott Pruit als baas van milieuministerie EPA is op een ramp uitgelopen. Die man had een kans maar bleek van zeer zwak vlees. Op zijn minst grappig nu, dat op de valreep nog mooie dingen gebeuren binnen NOAA.

Laat afsluitend dit plaatje van actuele sneeuwval in Noorwegen nemen als symbool voor de uitzonderlijke accuratesse van de weermodellen op de korte termijn. En als herinnering dat de weerinstituten met het misbruiken van deze briljante software voor onzinnige klimaatvoorspellingen compleet op hol zijn geslagen. Zodanig dat we kunnen verzuchten: “Het kan alleen maar beter worden”. Inkoppertje dus voor Trump.

PS Heb er alle begrip voor dat klimaat- en covidpaniekvogels zich ernstige zorgen maken om deze anti-science, fossil fuel funded benoemingen. Als je in dat kamp zit moet je ook consequent zijn en die logica naar zijn ultieme consequentie drijven. Uiteindelijk trekt de mist op en zien we overduidelijk wie het goed had en wie fout. Zie je ook dat dat met Covid eindeloos veel sneller gaat dan met klimaat. Hier komen nieuwe data aan de lopende band binnen. Bij klimaat moeten we steeds 10, 30 of meer jaren wachten om weer iets te kunnen zeggen. Maar uiteindelijk dwingen de data ….. dat is wetenschap!

 


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

5 reacties

Paul A Club 1989 · 19 november 2020 op 13:14

Mooie nieuwe layout zo! Complimenten. En een interessant bericht erbij.
Koude in de weermodellen ook niet noemenswaardig, dus

jeroen · 19 november 2020 op 15:24

Mooie pluim voor NL :

Aart · 19 november 2020 op 18:57

Oh, dat is even wennen.
Vraag: hoe kan je plaatjes in een reactie opnemen?
Is het mogelijk om aantal reacties onder het onderwerp te vermelden?

    Hajo · 19 november 2020 op 19:45

    Heb weer een developer nodig voor dit soort aanpassingen. Ken je iemand?

      Aart · 19 november 2020 op 22:26

      Nee, helaas. Zal mijn oren en ogen open houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *