Hadden we begin jaren 90 een coup bij het KNMI toen de internationaal vermaarde meteoroloog Henk Tennekes als wetenschappelijk directeur werd vervangen door een politieke agent. Zo is nu klimaatscepticus of “lukewarmer” Ryan Maue benoemd als chief scientist bij NOAA, de Amerikaanse evenknie van ons meteorologische instituut. 

Het is een echte weermodellenman zie je op Twitter, op blog.weather.us en weathermodels.com. Het zal je hobby maar zijn. Maar dus absoluut te omarmen door elke volger van WSWM. Als we maar leren te zien dat tegenstellingen de enige kans zijn iets te leren en dat uniformiteit en consensus hond in de pot is. Trump haalde eerst de toponderzoeker David Legates naar NOAA. En stelde voormalig NASA-onderzoeker Erik Noble binnen als hoofd HR. Nu gaat het verhaal rond dat het oude hoofd wetenschap Craig McLean aan Noble vroeg deze ethische verklaring te ondertekenen. Een prima verklaring heb ik ff gecheckt, behalve dat vele klimaatwetenschappers dit boekje ver te buiten gaan. Maar de belangrijkste pro-Biden pro-oorlog krant de New York Times heeft het verhaal in omloop gebracht dat Noble die verklaring weigerde te tekenen en McLean de laan uit stuurde. Ik twijfel aan dat verhaal maar heb geen verdere info gevonden. Hulp is welkom.

Een president Biden zou deze mensen ook meteen weer kunnen ontslaan, maar het schijnt dat ze toch een stempel kunnen drukken op het National Climate Assessment report dat in 2023 verschijnt. Warmt het klimaat verder op zal het sceptische geluid over de geringe rol van CO2 verder verstikken, koelt de planeet door lagere zonneactiviteit verrassend snel weer af, dan gaat voor klimaatalarmisme de kaars uit. Dat wachten we af.

Onlangs stond ik in het Parool met als afsluitende zin: “Trump heeft gigantisch doorgepakt richting Amerikaanse energie-onafhankelijkheid. Helaas heeft hij geen echte ommekeer in de klimaatwetenschap bewerkstelligd. Dat is een grote teleurstelling voor me. Ik wacht daar als cum laude afgestudeerd klimaatwetenschapper al 30 jaar op.” De vroege benoeming van Scott Pruit als baas van milieuministerie EPA is op een ramp uitgelopen. Die man had een kans maar bleek van zeer zwak vlees. Op zijn minst grappig nu, dat op de valreep nog mooie dingen gebeuren binnen NOAA.

Laat afsluitend dit plaatje van actuele sneeuwval in Noorwegen nemen als symbool voor de uitzonderlijke accuratesse van de weermodellen op de korte termijn. En als herinnering dat de weerinstituten met het misbruiken van deze briljante software voor onzinnige klimaatvoorspellingen compleet op hol zijn geslagen. Zodanig dat we kunnen verzuchten: “Het kan alleen maar beter worden”. Inkoppertje dus voor Trump.

PS Heb er alle begrip voor dat klimaat- en covidpaniekvogels zich ernstige zorgen maken om deze anti-science, fossil fuel funded benoemingen. Als je in dat kamp zit moet je ook consequent zijn en die logica naar zijn ultieme consequentie drijven. Uiteindelijk trekt de mist op en zien we overduidelijk wie het goed had en wie fout. Zie je ook dat dat met Covid eindeloos veel sneller gaat dan met klimaat. Hier komen nieuwe data aan de lopende band binnen. Bij klimaat moeten we steeds 10, 30 of meer jaren wachten om weer iets te kunnen zeggen. Maar uiteindelijk dwingen de data ….. dat is wetenschap!

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

5 reacties

Gesloten voor reacties.