20180113_120824

Wederom een openingsplaat uit Saalbach Hinterglemm, Eric ging er gister even kijken en hij meldde dat het afzien was daar! We leven mee met alle wintersporters die daar zitten nu. De zon, de pistes, de drukte, het zit ze allemaal niet mee daar, sterkte aan iedereen.

DTMdUL9WkAA02Li[1]

Hans deelde gister deze met ons vanuit Visperterminen. Ik moest het even opzoeken hoor, maar dit dorp ligt op ruim 1300m hoogte vlakbij Zermatt, dat verklaart de dikke sneeuw op de bomen.

DTa6QWSWsAEKTWD

Winterpret in het Kleinwalsertal waar geen verse sneeuw meer op de bomen ligt maar dat maakt voor het plezier van de kinderen niets uit. Foto van twitter @hansterbraak, hij postte afgelopen dagen sowieso veel mooie zonnige plaatjes want wat was het heerlijk wintersportweer. Ook al ben je niet in de Alpen, toch genoten van bijvoorbeeld de afdaling in Wengen of het schansspringen in Die Tauplitz op tv?

0740_lm (3)

Bij hem om de hoek de Furkajoch waar de sneeuwpeiler toch wel weer meer in beeld is gekomen. Ja dat zat er dik in, föhn, regen, warmte, ze hebben hier veel over zich heen gehad. Maar precies als we het weer een beetje nodig hebben komt de weersverandering zoals we weten.

0740_lm (2)

Eerst verder met wat beelden, want de Alpen gaan weer een schitterende skidag krijgen in die rustige stroming. Een flauwe laag van dalnevel hangt mooi in het dal, altijd goed voor foto’s. Niet alleen de Alpen wacht een mooie dag, eindelijk lijkt Nederland ook eens goed te gaan profiteren van de zon, en dat op een zondag.

0740_lm (1)

Enkele tientallen kilometers van Leogang verwijderd ligt Zell am See onder die laag van dalnevel, daar zelfs nog wat kouder. Het meer nog ijsvrij want daar is de stroming totaal niet naar deze winter, nee er wordt tot nu toe weinig geschaatst deze winter in Europa.

savognin

Mijn oog viel nog op deze jeugdliefde, Savognin, waar ik veel van m’n eerste skikilometers maakte. Het skigebied waar je het allemaal leerde heeft altijd een speciaal plekje heh. Terug gaan naar daar is meestal niet goed want in mijn herinnering lag er altijd 2 meter sneeuw en was het skigebied oneindig groot. Niets blijkt nu minder waar, mensen met dezelfde ervaring? Waar hebben jullie het geleerd? Goed, ook hier strakblauw vandaag en de vlag bij de berghut fladdert slechts wat dus weinig wind.

WhatsApp Image 2018-01-14 at 09.15.54

Saalbach dal

WhatsApp Image 2018-01-14 at 09.59.11

Nog twee foto’s live uit Saalbach Hinterglemm waar de mist net tot aan het dal raakt. Het wordt echt een prachtdag, maar verandering is onderweg.

graphe3_1000_571_419___

De aftrap vanmorgen met het ensemble van Portes du Soleil wat ik deze dagen vaak gebruikte omdat deze representatief is voor de noordwestkant. De lijntjes voor 16 tot 21 januari komen steeds netter op elkaar te liggen dus kunnen we gaan kijken naar de details van de komende dump. Want een dump wordt het wel zo zien we bij de neerslaglijntjes.

ECM1-48

Een depressie die ik eerder al eens besprak kiest zijn positie bij Marokko, een plek waar ik hem liever niet had, maar voorlopig lijkt deze zich koest te houden. De stroming wordt wnw boven de Alpen.

jet3_18011700_18011400

Er is een klein knikje gekomen in de jetstream, deze was in de oude berekeningen nog kaarsrecht. Dit zorgt voor een iets warmere stroming bij aanvang van de sneeuwval. Zo rond de 1000m voor Oostenrijk en tot 1500m voor Frankrijk, Zwitserland hangt er tussenin, snelle afkoeling vanaf de nacht 16 op 17. Op deze eerste push zit 2 dagen lang neerslag met direct al imposante totalen.

rsum_18011806_18011400

Hier mag je zeker op rekenen binnen 48 uur, in de dalen waarschijnlijk wat minder. De meeste sneeuw valt tijdens een scherpe afkoeling dus dat is perfect.

gust_18011718_18011400

Als dat koufront arriveert ook flinke windstoten, niet zoals de storm die we laatst hebben gehad maar dat er hogere liften gaan sluiten is niet ondenkbaar. De jetstream staat zoals we hierboven zagen strak op de Alpen dus hogerop kan het spoken.

ECM1-96

Dan komt de 18e de storm die we al even in de gaten houden, hij ligt in de nacht nog ver op de Atlantische Oceaan. De eerder genoemde depressie boven Marokko zuigt op dat moment hoge druk naar het oosten toe, knietje van het hoog en de glijbaan voor de Alpen even verdwenen. De storm komt daarom in de berekeningen vanochtend een stuk noordelijker uit.

rart_18011818_18011400

We kijken straks naar de gevolgen voor de Lage Landen. Op deze kaart goed te zien dat de storm die 12 uur later al boven Noorwegen ligt de Alpen bijna mist. Voorheen werd deze depressie boven Nederland berekend  waardoor de Alpen meer in de line of fire lagen. Positief is dat het warmtefront hierdoor aan de Alpen voorbij gaat en de neerslag pas komt als de temperatuur weer daalt, want de storm neemt een flink warme taartpunt met zich mee.

rart_18011918_18011400

Reken hier op nog eens 20 cm bovenop wat er al gevallen was, de wind houdt zich koest met de kern van lage druk boven Noorwegen. Daarna nemen de verschillen tussen de modellen toe. GFS komt met nieuw geweld vanaf de oceaan, EC met een imposante depressie boven de Adtriatische Zee. Ik voel meer voor het EC omdat die al enkele runs consistent op dat scenario zit. GFS wat springeriger met soms ook schitterende winterkaarten.

rart_18012106_18011400

We kijken dus nog verder in het EC, een grote draaimolen van neerslag gevuld door de warme Middellandse Zee. Dikke sneeuw voor de oostelijke Alpen waar nog genoeg kou aanwezig is, Obertauern, Filzmoos en Die Tauplitz in dit geval lekker in de prijzen.

news_18012106_18011400

Ingezoomd ziet het er zo uit, heel Oostenrijk in de sneeuw met in 24 uur nog eens 25cm. Vooralsnog meteofictie maar zoals ik al zei zie ik dit als best kansrijke optie. Misschien ook een beetje gunfactor want vaak waren het Frankrijk en Zwitserland die er de laatste tijd met de grootste neerslaghoeveelheden vandoor gingen. Zie trouwens ook de imposante sneeuwval hogerop in Kroatië.

rsum_18012206_18011400

Dit dan de totalen volgens het EC, ik geloof hier wel in. De positie van de storm de 18e gaat een bepalende rol spelen, hiermee hebben de modellen wat moeite. De zuidkant met Val Gardena doet het in deze turbulente periode met de restjes, meer dan 15cm zie ik in die 5 dagen van sneeuwval niet gebeuren.

rart_18011712_18011400

Nog snel de blik op de Lage Landen, ook hier een turbulente periode. Beste sneeuwkansen nu voor woensdagochtend in beide grote modellen, dat in een opvallend westelijke stroming. Het ensemble van het EC nog niet beschikbaar, zo in de reacties?

Webp.net-gifmaker (9)

En die mogelijk zeer heftige storm dan? Zoals hierboven gezien gaat de kern een stuk noordelijker langs ons, samen met het sterkste windveld. De kop van Duitsland in het GFS met het geweld, Nederland in beide modellen met slechts een windkracht 9  langs de kust. Die storm gaat de kaarten schudden denk ik en daarmee onze winterkansen bepalen, vanochtend zijn deze niet te bespeuren. Het ligt allemaal nog heel dicht bij elkaar dus in de volgende runs kan het zomaar weer omgedraaid zijn. We wachten het af, spannend is het zeker!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

109 reacties

Gesloten voor reacties.