Yummie. Die skiër in Strandafjellet gaat echt genieten van zijn brede poederlatten zeg! En zijn maat op snowboard ook. Kijk maar eens naar dit plaatje (klik). I’ve been there en Finn gaat komende week. Dit is echt het seizoen waarin je niet blind de hogere gebieden in de Alpen moet boeken! Sommige dagen kun je voor je short trip beter naar het noorden vliegen. We houden je hier op de hoogte natuurlijk.

Volda Skicenter

Nog een plaatje om het af te leren (klik hierrr voor groot). Dit is Volda Skicenter vanochtend. En het leuke is: als je op de weerkaarten kijkt zie je dat die aanhoudende sneeuwbuiïgheid daar woensdagavond als een leuk sneeuwfrontje over Nederland trekt. Vooralsnog geen grote accumulatie verwacht. Centimetertje momenteel, maar je weet nooit.[dc_slider slider=”12249″]In Nederland zijn we vanochtend op weg naar de evenaring van het record van 12 maart 1947 als laatste “ooit waargenomen” ijsdag. UPDATE: TOO CLOSE TO CALL 0,1°C PLUS OM 13.40u! WE WACHTEN AF WAT HET KNMI VANAVOND AANGEEFT. Geloof me dat er tijdens de Kleine IJstijd tussen 1350 en 1850 véél meer late ijsdagen waren maar dat we er geen statistieken van hebben. Zeldzaam is het wel: Frederic meldde gisteren dat in België de laatste ijsdag op 11 maart in 1888 was en dat is 125 jaar geleden. In Nederland is het drie keer eerder gemeten. Meestal zie je weerrecords optreden in cycli van 30 tot 40 jaar (PDO), maar in dit geval heeft het er veel van weg dat we in de dip zitten van een langere cyclus. Ach we zitten nu nog op het zonnemaximum van de zwakke cyclus 24 en gaan op weg naar het minimum. Dat record van 1947 gaat er de komende jaren aan. Hierrr nog een heel fraai artikel van Meteoconsult over late ijsdagen elders in het land. Het record buiten De Bilt is 5 april 1911!

Even twee filmpjes uit Noord-Frankrijk:  

Rouen

Lille 

Gekoppeld aan dit noordelijke front (foto’s uit België en Zuid-Limburg in de reacties graag) is het ook bewolkt in de Alpen. Aleen lokaal zijn er regen en sneeuwbuien. Hierboven Innsbruck vanochtend. Voorjaarsachtig! Maar niet voor lang. Vanavond intensiveert de sneeuwval in Zwitserland en dat trekt komende nacht door naar Oostenrijk. De sneeuwval begint met een sneeuwgrens van boven de 1200m. Morgenochtend kan het mooi wit zijn tot in de laagste dalen. Donderdag kleeft de sneeuwval alleen nog aan de zuidkant en vooral in het oosten van de Alpen. Vrijdag en zaterdag zijn koude tussenhoog-condities.[dc_slider slider=”12229″ captions=”true”]Hoe gaat het verder? Er is hier al aangekondigd dat het zaterdag spannend wordt. Een IJslandse depressie kan van alles brengen in de Lage Landen: regen maar ook ijzel en sneeuw. Grappig is dat er in de huidige berekening van het Europese model alleen (tijdelijke) sneeuw zit voor noordwest-Nederland en niet voor het noord-oosten. We zien dat datzelfde front hevig gaat huishouden in de Alpen. In de huidige berekening met een voor de tijd van het jaar acceptabele sneeuwgrens van 1200m. Wel jammer voor diegenen die lager zitten: voor hen is er hoop want het Oostenrijkse weerbericht rept nog niet van verzachting. Beetje afwachten dus. 

Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads
[fbphotos id=562486783785531]


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

127 reacties

Gesloten voor reacties.