mega_megeve_village0401

Zo die vrachtwagen in het mondaine Mégève in Savoie Mont Blanc hoeft niet te koelen vanochtend! Misschien wel de sneeuwkettingen om. Ik elk geval zal het bier koud staan als jij vanaf vrijdag gaat genieten van drie dagen droomcondities tenminste in alle hogere skigebieden in de Alpen. Het wordt weer even teflonweer maar dan wel met al die verse sneeuw al op zak.

Hieronder een set webcamplaatjes. Dan de analyse van de weerkaarten. Kijk ondertussen ook even op het weblog van Summit Travel waar deze mooie collectie plaatjes is verzameld!

zillertalarena0410b

Zillertal Arena Isskogel

zillertalarena0410a

Zillertal Arena Gerlospas

valfrejus0401

Valfréjus, Maurienne, Savoie Mont Blanc

tauplitz-warming-up0401

Die Tauplitz in Stiermarken

mega_les_arcs_tsd-mont-blanc

Les Arcs, Paradiski, Savoie Mont Blanc

ischgl0401

Ischgl

sauze0401

Sauze d’Oulx in Piemonte

Best verrassend die 15cm die we in Sauze d’Oulx zien. Dat is de westelijke zuidkant. Morgen verwachten we gelukkig ook een push naar de oostelijke zuidkant van Fonzie.

donderdag

Dooiaanval donderdag

Fonzie blijft lekker aanrommelen tot en met woensdag. Met zoals we vanochtend al zagen een leuke kans op een tweede sneeuwmoment in Nederland. Dan komt donderdag Frederike en die maakt een einde aan de koude fase waar we nu in zitten.

lagesneeuwgrebs

Sneeuw van Fonzie

Fonzie brengt nog zoveel sneeuw met een lage sneeuwgrens (zie getallen). In een groot gebied een dikke halve meter.

hogesneeuwgrens

Wat Frederike nog doet

En op deze kaart zie je wat Frederike er nog bij doet. Dat is echt het moment dat we in de Franse Alpen over de meter verse sneeuw kunnen gaan. En de Arlberg en Kleinwalsertal in Vorarlberg lijken toch nog leuk mee te gaan doen. Maar ja: lagere dorpen gaan regen zien! Dat is ruim op tijd aangekondigd in video en tekst! Maar dan… op vrijdag…

vrijdag08

Wel hoge bewolking maar brede opklaringen op vrijdag

zaterdag09

Wel hoge bewolking maar brede opklaringen op zaterdag

zondag10

Wel hoge bewolking maar brede opklaringen op zondag

Nou dat is toch fantastisch! De zachte fase grotendeels zonnig! Daar kunnen we mee leven. En zo werkt het ook: sneeuw uit de koude fase blijft liggen… en zo stijgt de sneeuwhoogte al maar door tot in het voorjaar.

teflonzaterdag

Teflon

Het weer die drie dagen is gewoon weer het bekende teflonweertje. Geen welgevormd hogedrukgebied te bekennen. En alle neerslag over de Lage Landen naar Scandinavië. Het verschil is de kou die nu bezit genomen heeft van Scandinavië en Rusland.

moskou0401

Ensemble Moskou

Kijk eens naar dat ensemble van Moskou. Ja dat is puur landklimaat. Maar in januari is het gemiddelde maximum -7ºC en het gemiddelde minimum -14ºC. Met de huidige hoofdrun en controlerun blijft Moskou daar ver onder de komende twee weken. Met de rode lijn van het ensemblegemiddelde tenminste een volle week.

veelsneeuw

In die fase sneeuwt het ook volop in Rusland. Dat is dan weer best ontypisch voor een landklimaat. Dat is toch een lekkere bak sneeuw zo.

cliff-ec

Mooie ontwikkeling

Eigenlijk precies zoals ik op 2 januari aangaf komen we rond 12 januari weer uit de zachte fase en gebeuren er meteen weer leuke dingen in alle modellen. Hier in het Europese model een mooie waaierende glijbaan gelijktijdig naar Tsjechië, Alpen en Pyreneeën.

leukgfs

Mooie ontwikkeling

En het Amerikaanse model laat het zo ook lekker doorsneeuwen in de skigebieden. De Wintersport-Arena Sauerland doet dan ook weer volop mee. Laaglandwinter is weer eventjes uit beeld. Maar we weten allemaal dat in de komende paar dagen het Scandihoog scenario ook weer om de hoek komt kijken! Dat is het leuke van meteofiction. Je geniet dubbel. In het nu van wat er gebeurt. En in de toekomst over wat zou kunnen gebeuren. Fijne eerste werkdag weer allemaal!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

50 reacties

Gesloten voor reacties.