mega_megeve_village0401

Zo die vrachtwagen in het mondaine Mégève in Savoie Mont Blanc hoeft niet te koelen vanochtend! Misschien wel de sneeuwkettingen om. Ik elk geval zal het bier koud staan als jij vanaf vrijdag gaat genieten van drie dagen droomcondities tenminste in alle hogere skigebieden in de Alpen. Het wordt weer even teflonweer maar dan wel met al die verse sneeuw al op zak.

Hieronder een set webcamplaatjes. Dan de analyse van de weerkaarten. Kijk ondertussen ook even op het weblog van Summit Travel waar deze mooie collectie plaatjes is verzameld!

zillertalarena0410b

Zillertal Arena Isskogel

zillertalarena0410a

Zillertal Arena Gerlospas

valfrejus0401

Valfréjus, Maurienne, Savoie Mont Blanc

tauplitz-warming-up0401

Die Tauplitz in Stiermarken

mega_les_arcs_tsd-mont-blanc

Les Arcs, Paradiski, Savoie Mont Blanc

ischgl0401

Ischgl

sauze0401

Sauze d’Oulx in Piemonte

Best verrassend die 15cm die we in Sauze d’Oulx zien. Dat is de westelijke zuidkant. Morgen verwachten we gelukkig ook een push naar de oostelijke zuidkant van Fonzie.

donderdag

Dooiaanval donderdag

Fonzie blijft lekker aanrommelen tot en met woensdag. Met zoals we vanochtend al zagen een leuke kans op een tweede sneeuwmoment in Nederland. Dan komt donderdag Frederike en die maakt een einde aan de koude fase waar we nu in zitten.

lagesneeuwgrebs

Sneeuw van Fonzie

Fonzie brengt nog zoveel sneeuw met een lage sneeuwgrens (zie getallen). In een groot gebied een dikke halve meter.

hogesneeuwgrens

Wat Frederike nog doet

En op deze kaart zie je wat Frederike er nog bij doet. Dat is echt het moment dat we in de Franse Alpen over de meter verse sneeuw kunnen gaan. En de Arlberg en Kleinwalsertal in Vorarlberg lijken toch nog leuk mee te gaan doen. Maar ja: lagere dorpen gaan regen zien! Dat is ruim op tijd aangekondigd in video en tekst! Maar dan… op vrijdag…

vrijdag08

Wel hoge bewolking maar brede opklaringen op vrijdag

zaterdag09

Wel hoge bewolking maar brede opklaringen op zaterdag

zondag10

Wel hoge bewolking maar brede opklaringen op zondag

Nou dat is toch fantastisch! De zachte fase grotendeels zonnig! Daar kunnen we mee leven. En zo werkt het ook: sneeuw uit de koude fase blijft liggen… en zo stijgt de sneeuwhoogte al maar door tot in het voorjaar.

teflonzaterdag

Teflon

Het weer die drie dagen is gewoon weer het bekende teflonweertje. Geen welgevormd hogedrukgebied te bekennen. En alle neerslag over de Lage Landen naar Scandinavië. Het verschil is de kou die nu bezit genomen heeft van Scandinavië en Rusland.

moskou0401

Ensemble Moskou

Kijk eens naar dat ensemble van Moskou. Ja dat is puur landklimaat. Maar in januari is het gemiddelde maximum -7ºC en het gemiddelde minimum -14ºC. Met de huidige hoofdrun en controlerun blijft Moskou daar ver onder de komende twee weken. Met de rode lijn van het ensemblegemiddelde tenminste een volle week.

veelsneeuw

In die fase sneeuwt het ook volop in Rusland. Dat is dan weer best ontypisch voor een landklimaat. Dat is toch een lekkere bak sneeuw zo.

cliff-ec

Mooie ontwikkeling

Eigenlijk precies zoals ik op 2 januari aangaf komen we rond 12 januari weer uit de zachte fase en gebeuren er meteen weer leuke dingen in alle modellen. Hier in het Europese model een mooie waaierende glijbaan gelijktijdig naar Tsjechië, Alpen en Pyreneeën.

leukgfs

Mooie ontwikkeling

En het Amerikaanse model laat het zo ook lekker doorsneeuwen in de skigebieden. De Wintersport-Arena Sauerland doet dan ook weer volop mee. Laaglandwinter is weer eventjes uit beeld. Maar we weten allemaal dat in de komende paar dagen het Scandihoog scenario ook weer om de hoek komt kijken! Dat is het leuke van meteofiction. Je geniet dubbel. In het nu van wat er gebeurt. En in de toekomst over wat zou kunnen gebeuren. Fijne eerste werkdag weer allemaal!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

50 reacties

Gesloten voor reacties.