maninzee

De afgelopen dagen was ik niet helemaal lekker. Niet goed naar mijn lichaam geluisterd op maandag squashavondje. Te diep gegaan. Heb vannacht ontdekt dat een voorhoofdsholte ontsteking verrassend snel over gaat als je de nacht slaapt met je bovenlichaam onder een hoek van 30 graden. Niet alleen lopen je holtes niet vol, vooral ook kan je lymfesysteem alleen mét de zwaartekracht de gedode ziektekiemen wegvoeren. Zo weer opgekikkerd was ik vanmiddag inderdaad wel klaar voor een duik in zee. Als ik nog twijfel had was die wel helemaal weg toen ik deze man zag genieten. Vijf minuten na deze foto was ik aan het badderen en man wat steekt die kou aan je bronchiën met zo’n verkoudheid erbij. Ik denk dat de bacteriën en het virus het nu wel voor gezien houden.

koud1711b

De avondrun van het Amerikaanse model maakt ons meteen al blij vandaag. De eerste transportkou in de berekening van winter 2014-2015. Dat is meteofiction inderdaad. Maar tegelijk ook “hard nieuws”. Ik vergelijk het altijd met een inlichtingendienst: het gerucht van een op handen zijnde aanslag in Amsterdam is hard nieuws. En onze fantastische weermodellen geven ons betrouwbaarder informatie dan onze inlichtingendiensten! Dus zou elke weerman (die veelal toch alleen maar herkauwen wat de weermodellen roepen) het mogen uitschreeuwen: primeur! Nu ja dan doe ik het maar!

koud1711

Het is nog niet veel natuurlijk maar het bijbehorende weerbeeld van een perfect Scandihoog en een voorraad kou in Rusland is mooi. Laat het overdan dan een paar graden dooien met een mooi zonnetje als vandaag. Het eerste ijs zal te zien zijn en de lage dauwpuntstemperatuur (tot -6ºC in het oosten overdag) zal het ijs ook de dag laten overleven. Theoretisch natuurlijk superleuk als we eind november al een keer gaan schaatsen. Al was het voor een dag voor de durfals, Vergeet dat ik het gezegd heb. Het is geen boude voorspelling.

accu0911gfs12

Afsluitend een blik op de nieuwe berekening voor de zuidkant. Voor het eerst meer mm’s in Zuid-Tirol dan in Piemonte en Tessin. We weten het: waar de ellende straks toeslaat weten we pas op het laatste moment. Meteo.it heeft het intussen ook over 200mm. Interessant of het Europese weermodel het vanavond weer op de schrikbarende 400mm houdt. Fijne avond!

Categorieën: Weerkaarten

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

10 reacties

Gesloten voor reacties.