maninzee

De afgelopen dagen was ik niet helemaal lekker. Niet goed naar mijn lichaam geluisterd op maandag squashavondje. Te diep gegaan. Heb vannacht ontdekt dat een voorhoofdsholte ontsteking verrassend snel over gaat als je de nacht slaapt met je bovenlichaam onder een hoek van 30 graden. Niet alleen lopen je holtes niet vol, vooral ook kan je lymfesysteem alleen mét de zwaartekracht de gedode ziektekiemen wegvoeren. Zo weer opgekikkerd was ik vanmiddag inderdaad wel klaar voor een duik in zee. Als ik nog twijfel had was die wel helemaal weg toen ik deze man zag genieten. Vijf minuten na deze foto was ik aan het badderen en man wat steekt die kou aan je bronchiën met zo’n verkoudheid erbij. Ik denk dat de bacteriën en het virus het nu wel voor gezien houden.

koud1711b

De avondrun van het Amerikaanse model maakt ons meteen al blij vandaag. De eerste transportkou in de berekening van winter 2014-2015. Dat is meteofiction inderdaad. Maar tegelijk ook “hard nieuws”. Ik vergelijk het altijd met een inlichtingendienst: het gerucht van een op handen zijnde aanslag in Amsterdam is hard nieuws. En onze fantastische weermodellen geven ons betrouwbaarder informatie dan onze inlichtingendiensten! Dus zou elke weerman (die veelal toch alleen maar herkauwen wat de weermodellen roepen) het mogen uitschreeuwen: primeur! Nu ja dan doe ik het maar!

koud1711

Het is nog niet veel natuurlijk maar het bijbehorende weerbeeld van een perfect Scandihoog en een voorraad kou in Rusland is mooi. Laat het overdan dan een paar graden dooien met een mooi zonnetje als vandaag. Het eerste ijs zal te zien zijn en de lage dauwpuntstemperatuur (tot -6ºC in het oosten overdag) zal het ijs ook de dag laten overleven. Theoretisch natuurlijk superleuk als we eind november al een keer gaan schaatsen. Al was het voor een dag voor de durfals, Vergeet dat ik het gezegd heb. Het is geen boude voorspelling.

accu0911gfs12

Afsluitend een blik op de nieuwe berekening voor de zuidkant. Voor het eerst meer mm’s in Zuid-Tirol dan in Piemonte en Tessin. We weten het: waar de ellende straks toeslaat weten we pas op het laatste moment. Meteo.it heeft het intussen ook over 200mm. Interessant of het Europese weermodel het vanavond weer op de schrikbarende 400mm houdt. Fijne avond!

Categorieën: Weerkaarten

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

10 reacties

Gesloten voor reacties.