Met alle opwinding over de sneeuw in Nederland zouden wij zeker niet vergeten dat het qua sneeuw natuurlijk vooral om de skigebieden draait. Ik ga vandaag eens goed kijken hoe het er overal voor staat en zal dit bericht steeds een beetje uitbreiden. Ook met jullie hulp! Zooals van Syney die dit hele leuke filmpje van de opening van zijn geliefde SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental in de reacties postte.

Kun je ook je Oostenrijks weer leuk aan oefenen. “Auf geht’s ind neie Winterseison bei ins!” … “Mir seind fuy dabei!” etc etc

Voor we naar al die skigebieden gaan kijken eerst even een simpele prognose. Hierboven zie je dat we zondagochtend waarschijnlijk de mooiste zonnige webcamplaatjes kunnen scoren. Dan komt het front door dat in de LL dooi en regen gaat brengen (oostgrens misschien sneeuw). In de nu zeer koude Alpen zeker sneeuw natuurlijk en dan vooral in de oostelijke helft van de Alpen. Dat sneeuwt daar een paar dagen lichtjes door. En daarna zien we medio december kansen op meer serieuze sneeuw. 

Een droomplaat uit Saalbach waar het feest vandaag begonnen is!

 

De Schmittenhöhe is sinds 5 december open met een beperkt aantal liften. Hierboven een actueel webcamplaatje. Het overzicht voor Zell am See Kaprun is nu: Kitzsteinhorn 150 cm sneeuw! 70%  van de liften open. 60% van de pistes. De Maiskogel is nog dicht. Schmittenhöhe boven 49 cm en in het dal 5 cm.  3o% van de liften draait en een kwart van de pistes is open.

Obertauern is al een flink tijdje open. Er ligt 50 tot 80cm sneeuw en zeker ook al een bult kunstsneeuw. Check vandaag en in het weekeinde de live video webcams dat zie je dat het hier al zo lekker draait alsof het hoogseizoen is begonnen.

Aan de zuidkant is het vandaag ook fors koud en vooral ook mistig. In Val Gardena ligt 10 tot 50cm sneeuw en al heel veel is open natuurlijk ook dankzij de kunstsneeuw. 125 km van de 175 km pistes (inclusief Seiseralm, exclusief Sella Ronda), 59 van de 79 liften draaien. 41 km langlaufloipes is geprepareerd van totaal 135 km. Ook in Livigno zien we dit beeld. Daar nog kouder want nog hoger. Lager dan -10°C in het dal overdag. Bijna alle liften van Livigno draaien al (24 van de 30). Zie hier.

 

In de Franse Alpen is het sneeuwfront gearriveerd dat Nederland vrijdagochtend in zijn greep had. Schitterende plaat uit Méribel in de Trois Vallées. Klik op de foto voor een grotere versie. Méribel en Les Menuires zijn nog dicht, maar Val Thorens al open.

Hier voor mij ook het eerste plaatje van skiërs en een boardster in de Wintersport-Arena Sauerland. Dit is het Bödefeld-Hunau gebied met zijn 4 skiliften waarvan er nu 2 draaien. 

In Altastenberg is men druk aan het werk voor de opening op zaterdag. Volg in het weekeinde hierrrwelke gebieden in Sauerland al open zijn en hoeveel liften er draaien. Met 35cm sneeuw is de stand vandaag nog 4 van 91 km pistes, 8  van 132 liften, 112 van 688 km loipes. Vanaf zondag gaat er erg veel sneeuw vallen in Sauerland!

Tja als het in de Alpen bewolkt is en sneeuwt wil het in Noorwegen nog wel eens koud en zeer zonnig zijn. Zo ook vandaag. In Røldal draaien de liften al. Eén derde van het skigebied is open. 3 december is hier nog een “dusting” geweest maar de laatste grote sneeuwval in Fjord Norway is van 19 november. Zondag gaat her er eindelijk weer sneeuwen.

 Jij nog mooie plaatjes of verhalen van deze eerste skidagen van het seizoen?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

21 reacties

Gesloten voor reacties.