Het is overal genieten dit weekeinde. Thuis in de Lage Landen. En in de Alpen. In de lagere gebieden al om te wandelen. In de exclusieve skigebieden gewoon nog om te skiën. Ook de Rudolfshütte is nog open. Tot 28 april. Ik slaap er komende donderdag nog een keertje. Hoe mooi ook de sterrenhemels daarboven.

Op de grens van Oost-Tirol en Kärnten dit plaatje vanochtend. Vooral aan de zuidkant stuwen zich nog wolken.

Dat zie je hierboven op de kaart. Het sneeuwt in de Pyreneeën, in het Centraal Massief en nog licht in de Franse Alpen. Maar dus ook in het Spaanse binnenland weer!

En daar was het gisteren al drama op de weg.

Morgen intensiveert het even nog aan de Zwitserse zuidkant.

Daarna bouwt zich een Scandihoog op waarbij vooral ook Nederland in de kou komt! Zuid-Europa heeft koude bovenluchten en dus met een beetje zon veel thermiek en dan in de namiddag dikke bewolking en regen.

Kijk eens hoe bizar koud en regenachtig het wordt woensdag en donderdag. Met een maximum van 4 graden kom je zo net in de top 10 van kouderecords voor de eerste decade van april. Maar eerst dus een weekeinde waarin zondag voor het eerst de 20ºC wordt aangetipt! Geniet ervan.

En dan zouden we medio April en dus volgend weekeinde met dit Scandihoog zitten. Nog steeds lage maxima overal. In de Alpen smelt de sneeuw zo niet heel snel verder af. Ik ben vanaf zaterdag twee weken in de Lage Landen. Misschien als ik terug keer naar Oostenrijk eind april dat het dan gaat “zomeren”. Fijn weekeinde allemaal!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

18 reacties

Gesloten voor reacties.