brauneck2512b

Deze spiegelreflex-webcamopname van Brauneck in Beieren geeft heel mooi de omslag aan die zich in Oostenrijk heeft voltrokken (zier hierrr nog even het beeld van 17.40u toen er een noorderlichtachtig rood verscheen op deze plek). Een mooi eerste laagje sneeuw tot in de lagere dalen en het kwik laag genoeg om de kunstsneeuw vol open te draaien. Ook hier in Kleinwalsertal staan de sproeiers vol open rond ons huis. Of we ski-in ski-out nog gaan beleven zaterdagochtend of zondagochtend als we toch nog even de pistes op gaan voor we naar Nederland vertrekken. Maar ai wat kan er zaterdag op de weg gebeuren. Sneeuw van de Alpen tot Nederland en van Nederland tot in de Alpen. Wetteronline kopt Schneechaos droht Samstag.

serreche2512

Jeroen stuurt deze vandaag uit Serre Chevalier. Ver genoeg naar het zuiden in de Franse Alpen om een vroeg zomerse situatie aan te treffen. Jeroen schrijft dan ook:

Laatste dagje voor de boeg…en dan in de sneeuw terug naar NL. Vandaag gewandeld, ja lees: gewandeld van 2000-2500 m tegenover de pistes waar we morgen weer los gaan. En dan heb je dit uitzicht! Wat een zon!

Zo zie je maar weer: je kunt er altijd wat van maken. Ben benieuwd wat Jeroen gaat maken van de reisdag. In Frankrijk gaat het ook tot erg laag sneeuwen namelijk. Ook op de snelweg naar Luxemburg dus.

amerika3012

Eerst even Amerika. Kan Europa goed koud worden als het in Amerika ook koud is op dat moment? We nemen de komende week de proef op de som want….  aiaiaiaiai wat een kou weer over de Rockies tot in Texas en ook over de east coast in de nacht op 30 december.

canada

En aiaiaiaiai wat een kou berekent het Amerikaanse model voor bijvoorbeeld 6 januari. Canada is …. brrrr is niet het juiste meteorologische begrip.

koudste

Dit is het koudste moment in de Europese berekening en wel voor de ochtend van 30 december. Vriezen tot in Napels, Sevilla en Noord-Afrika.

accu2512-12

Kanttekening nog bij alle mooie sneeuwverhalen uit Oostenrijk: Zell am See en Kaprun zijn beneden nog steeds groen. Dat is dan morgenvroeg ook weer voorbij want vannacht valt er aan de Oostenrijkse noordkant minimaal 5cm tot in de laagste dalen. En dan sneeuwt het morgen overdag door tot in de nacht op zaterdag. En dan weer een “sneeuwbom” beginnend in de Franse Alpen natuurlijk zodat we dan medio komende week hier eindigen qua accumulatie.

moskou

Schitterende weerkaart 29 december. Pretkaart! Schitterende sneeuwdepressie bij Moskou. Sneeuwbom aan de Zwarte Zee. Laatste sneeuw in de Alpen. Tenzij de winter er in de Lage Landen aan gaat. Leuke Lake Effect Snow rond de Oostzee.

ecmwf

Hoe lang gaat de vorstperiode duren? Het Europese model laat op 2 januari al een dooiaanval slagen. Maar we weten dat dat nog wel vaak wil mislukken…

gfs

Het Amerikaanse model wil er niets van weten. Gewoon een mooi vriezend hoog…

eps_ijsgroei2512

Volg nu ook weer de natuurijspluimen. We weten al dat Limburg het koudst lijkt te gaan worden met al een nacht met -16ºC op de weerkaarten. Daar dus ook de hoogst berekende ijsaangroei. Thuis in Krommenie nog niks nada. Goed maar eerst de sneeuw afwachten en dan weer kijken. Wat een tijden!

pluim2512-12

Hier afsluitend de pluim voor midden Nederland! Toch weer mooie week vriezen in het model. En ik zeg het erbij een aanzienlijke kans dat het feest gauw voorbij is. Dat zou dan minder zijn voor mijn seizoensvoorspelling die ervan uitging dat er één felle koude periode zou komen inclusief schaatspret. Telt deze eerste dan al mee of niet? Nu ja, we weten allemaal dat totdat de sneeuw er ligt en de eerste ijzige nacht is geweest en de Alpen weer netjes in sneeuw zijn gehuld, dat we tot die tijd nog allerlei spectaculaire modelruns gaan zien. Als we de beste daarvan samen “vastprikken” of “voor tekenen” dan hebben we een heel mooi begin van 2015. En zo niet dan zien we het als voorproefje van iets moois eind januari begin februari. Voor de Alpen en zelfs Sauerland is het beter als het in de Lage Landen NIET blijft vriezen.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

61 reacties

Gesloten voor reacties.