Natuurlijk beginnen we de dag met de Renault Kadjar Sneeuwmeting. Een krappe 10cm schoon aan de haak en dat al om 9.15u. Natte sneeuw. Valt dezelfde hoeveelheid droog zat je al op 15cm. En het gaat kouder worden. Dus zouden we 25cm kunnen meten vanavond ware het niet dat ik zo met Jannes en Eric heb afgesproken beneden in Hopfgarten in Café Röstguat. Dus moet ik de auto toch schoonvegen.

In de vorm van Jannes vriendin Emma hadden we vandaag eens een cameravrouw beschikbaar. Daarom de sneeuwmeting ook in video. Misschien een goed idee een vaste plek te nemen los van de auto om daar de eindresultaten te meten voortaan en die ook netjes bij te houden. Zal eens een miniatuur Renault Kadjar bestellen om daarnaast te zetten dan.

Jannes heeft een nieuwe uploadfunctie uitgerold. Daar wordt gretig gebruik van gemaakt. vanDam en Skiwi delen dit plaatje uit Serfaus Fiss Ladis gisteren. Een verrassend goede dag op de pistes na wat regen in het dal. Het is iedereen gegund! Vandaag gaan ze weer poederen want het sneeuwt nu ook echt koud aan de noordkant.

Michel zat in Montafon waar het ook al zo mooi was! In Skiwelt had het gister tot op 1500m geregend maar had je wel supergoeie grip toen de regen rond 11 uur stopte. Uiteindelijk een topdag, nu alweer een laagje verse sneeuw, wij gaan vandaag ook lekker poederen! Als Hajo de auto laat staan vandaag hebben we vanavond een mooie sneeuwmeting.

Misschien wel met onze belangrijke ICT-man Jannes die logeert bij Eric en gister een sneeuwmeting deed in Kitzski. Ik gok 2,2 Jannes aan sneeuw. Zien we ze vandaag nog op de pistes of zijn het toch een beetje mooi weer wintersporters? 😉

Aan de zuidkant kan het bijkomen langzaam beginnen, in Val Gardena ook de vallei diep en diep winters! Wat zou ik daar graag zijn nu zeg.

Het sneeuwt er af en toe nog lekker door maar het wordt nu toch echt de balans opmaken.

Nouja maken ze de balans op of likken ze de wonden? Jesper deed ons gister verslag vanaf de Brennerpas waar hij meer dan 12 uur vast heeft gestaan, daarom ga je altijd voorbereid op pad. We hopen dat je natuurlijk wel een mooie vakantie hebt gehad in Val Gardena. Gisteravond ging het meer over bussen naar Franse ski oorden, een bus stond op weg naar st. Sorlin d’Arves vast en dus ook de studenten boven konden geen kant op. Ik heb ook eens zoiets meegemaakt en hebben toen met 12 in een  (normaal al klein) 8-persoons appartement geslapen. Was wel goed voor de kerstgedachte! Ik herinner het meer als een avontuur maar als je op een parkeerplaats staat te wachten zal het toch minder leuk zijn, gelukkig zijn de studenten op weg naar huis nu! (Op zulke ritten zijn er altijd 2 chauffeurs btw)

Het is maar goed dat de Weissensee begin deze week de laatste Hollandse activiteiten had want gister was het er dikke drab met de regen op 900m hoogte. Hogerop is het ongetwijfeld een poederparadijs geweest.

In Zell am See sneeuwt het weer maar is het meer open gebroken waar het enkele dagen geleden dicht gevroren was. Toch het effect van föhn. Voor de sneeuw maakte het toch weinig uit, kijk de sneeuwmeter van de Furkajoch er maar op terug. Bovendien komen we uiteindelijk in de plus met de sneeuw die vandaag valt!

Het is inmiddels duidelijk dat de komende tijd de weerkaarten niet in ons voordeel vallen. Zuidwester is hetgeen wat de klok slaat. De Alpen meestal heerlijk in de zon en de Lage Landen wisselen wat af tussen regen en zon maar met vooral hoge temperaturen. De Lage Landen zitten namelijk in de straffe zuid westelijke wind zoals je ziet (isbaren van links onder naar rechts boven en dicht bij elkaar), daar geen ontkomen aan de warmte. De Alpen liggen meer onder de kern van een hoog. Inversie en koude nachten zijn dan hetgeen wat dons het winter gevoel gaat geven. En natuurlijk de enorme bakken sneeuw die niet zomaar verdwenen zijn.

Dit plaatje heb ik opgepikt bij weeronline met als originele bron het RIVM. Want de zon gaat vanaf februari ook weer in kracht winnen waar het in januari nog vrij constant was. Dat wordt heerlijk genieten op de terrassen!

Met een uitloper van het hoog van 1030hpa heeft de zon namelijk de sterke overhand. Vanuit het westen proberen de depressies hun fronten wel door te drukken maar vooralsnog lijken dat verwoede pogingen. Als er ergens bewolking voorkomt is het de noordwestkant. Altijd beginnend met hoge sluierbewolking, gewvolgd door wat middelhoge dikkere beolking.

Op donderdag lijkt een frontje zich pas echt door te kunnen drukken tot de Alpen, in het huidige GFS stelt het echt niets voor maar eerdere berekeningen kwamen tot een opfrisser van 15cm. Een klein verschil in uitwerking kan daar 25 of 0cm van maken, wacht dus nog even met plannen van je poedertrip 😉

En hoe denkt het EC er dan over? Gister was dit model nog wat positiever net als vanochtend. Waar de Amerikanen kiezen voor een stroming zo recht als een liniaal willen de Europeanen wel meedoen aan een sterkere meander, een situatie die een stuk interessanter is voor de winterkansen. Nu moet ik wel toegeven dat ik GFS vrij consistent vind in de berekeningen.

GFS komt dan in het vervolg met steeds sterker wordende hoge druk wat uiteindelijk uitmondt in een Omega blokkade, lang niet gezien op de kaarten dus ook wel weer eens leuk. Perfect weer voor alle kinderen die de skiles in gaan in die eerst voorjaarsvakantie!

In het EC wordt de stroming uit elkaar geslagen door de meandere straalstroom. Het is weliswaar aan het einde van de run maar het is allemaal niet zo kansloos als het Amerikaanse model ons voorschotelt. Op die laatste kaart zijn er zelfs weer mogelijkheden op een noordelijk hoog! Zowaar weer wat kansjes die ik natuurlijk altijd graag bespreek. Wie sluit de LL winter al af en wie houdt er nog hoop?


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

57 reacties

Gesloten voor reacties.