Mooi plaatjes bereiken ons uit Pakistan. Voertuigen bedolven onder anderhalve meter sneeuw.

In de Shimla vallei in India is voor het eerst in 15 jaar novembersneeuw gevallen. In New Dehli is het zo koud geworden als in 18 jaar niet meer.

Chinese Muur met laagje sneeuw ook niet slecht. Weinig toeristen te zien. Hoe gaat het daar met de economie?

Kijken we breder dan zien we echt zeer veel sneeuw op het noordelijk halfrond. Grappig genoeg wordt exact de Canadese grens gevolgd momenteel. Scandinavië en Oost-Europa zijn nu ook wit geworden zoals hier aangekondigd.

Het zuiden van Finland en de Baltische Staten lopen nog achter op het gemiddelde. Dan zal de Oostzee ook vast wel achterlopen. De Verenigde Staten lopen achter ondanks de mooie sneeuw van de laatste tijd.

In sneeuwmassa zit het noordelijk halfrond nog steeds buiten 1 standaarddeviatie op de norm. Dat is zo’n 400 Gigaton voorsprong. Om een idee te geven: enkel op Groenland heb je in het lange winterseizoen daar vaak op één dag tussen de 1 en 10 Gigaton winst. In India en Pakistan zou het nu een droge koude moessontijd moeten zijn. Maar nu dus even niet.

Waar het wel kurkdroog is is in de Alpen de komende 10 dagen en misschien daarna ok nog wel. Het Amerikaanse model berekent uiteindelijk alleen voor de zuidelijke Franse Alpen nog een beetje.

De komende dagen gaan we op weg naar een Scandihoog. Een autootje op twee wielen – bij Spanje en Italië – lijkt het wel.

Zo gaan we dan december tenminste met nachtvorst binnen. Dat is al iets! Dat gaat zeker mooi winters aanvoelen. Tijd om lekker buiten te lopen met muts en T-shirt. Zo je wilt ook een stukkie op blote voeten. Zou kun je vroeg in het seizoen al kouderesistentie opbouwen en ga je lekker vet verbranden. Schaam je je daarbij? Ga dan om 6 uur ’s ochtends de deur uit. Doe je ding. Wie zwemt er op dit moment nog?

Afsluitend de groeten uit Obertauern. Oostenrijk heeft momenteel een dikke voorsprong op het westelijk Alpengebied. De sneeuw van laatst is blijven liggen en de kunstsneeuw komt daar nog bij. Fijne dag allemaal.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

18 reacties

Gesloten voor reacties.