Mooi plaatjes bereiken ons uit Pakistan. Voertuigen bedolven onder anderhalve meter sneeuw.

In de Shimla vallei in India is voor het eerst in 15 jaar novembersneeuw gevallen. In New Dehli is het zo koud geworden als in 18 jaar niet meer.

Chinese Muur met laagje sneeuw ook niet slecht. Weinig toeristen te zien. Hoe gaat het daar met de economie?

Kijken we breder dan zien we echt zeer veel sneeuw op het noordelijk halfrond. Grappig genoeg wordt exact de Canadese grens gevolgd momenteel. Scandinavië en Oost-Europa zijn nu ook wit geworden zoals hier aangekondigd.

Het zuiden van Finland en de Baltische Staten lopen nog achter op het gemiddelde. Dan zal de Oostzee ook vast wel achterlopen. De Verenigde Staten lopen achter ondanks de mooie sneeuw van de laatste tijd.

In sneeuwmassa zit het noordelijk halfrond nog steeds buiten 1 standaarddeviatie op de norm. Dat is zo’n 400 Gigaton voorsprong. Om een idee te geven: enkel op Groenland heb je in het lange winterseizoen daar vaak op één dag tussen de 1 en 10 Gigaton winst. In India en Pakistan zou het nu een droge koude moessontijd moeten zijn. Maar nu dus even niet.

Waar het wel kurkdroog is is in de Alpen de komende 10 dagen en misschien daarna ok nog wel. Het Amerikaanse model berekent uiteindelijk alleen voor de zuidelijke Franse Alpen nog een beetje.

De komende dagen gaan we op weg naar een Scandihoog. Een autootje op twee wielen – bij Spanje en Italië – lijkt het wel.

Zo gaan we dan december tenminste met nachtvorst binnen. Dat is al iets! Dat gaat zeker mooi winters aanvoelen. Tijd om lekker buiten te lopen met muts en T-shirt. Zo je wilt ook een stukkie op blote voeten. Zou kun je vroeg in het seizoen al kouderesistentie opbouwen en ga je lekker vet verbranden. Schaam je je daarbij? Ga dan om 6 uur ‘s ochtends de deur uit. Doe je ding. Wie zwemt er op dit moment nog?

Afsluitend de groeten uit Obertauern. Oostenrijk heeft momenteel een dikke voorsprong op het westelijk Alpengebied. De sneeuw van laatst is blijven liggen en de kunstsneeuw komt daar nog bij. Fijne dag allemaal.


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

18 reacties

Gesloten voor reacties.