Mooi plaatjes bereiken ons uit Pakistan. Voertuigen bedolven onder anderhalve meter sneeuw.

In de Shimla vallei in India is voor het eerst in 15 jaar novembersneeuw gevallen. In New Dehli is het zo koud geworden als in 18 jaar niet meer.

Chinese Muur met laagje sneeuw ook niet slecht. Weinig toeristen te zien. Hoe gaat het daar met de economie?

Kijken we breder dan zien we echt zeer veel sneeuw op het noordelijk halfrond. Grappig genoeg wordt exact de Canadese grens gevolgd momenteel. Scandinavië en Oost-Europa zijn nu ook wit geworden zoals hier aangekondigd.

Het zuiden van Finland en de Baltische Staten lopen nog achter op het gemiddelde. Dan zal de Oostzee ook vast wel achterlopen. De Verenigde Staten lopen achter ondanks de mooie sneeuw van de laatste tijd.

In sneeuwmassa zit het noordelijk halfrond nog steeds buiten 1 standaarddeviatie op de norm. Dat is zo’n 400 Gigaton voorsprong. Om een idee te geven: enkel op Groenland heb je in het lange winterseizoen daar vaak op één dag tussen de 1 en 10 Gigaton winst. In India en Pakistan zou het nu een droge koude moessontijd moeten zijn. Maar nu dus even niet.

Waar het wel kurkdroog is is in de Alpen de komende 10 dagen en misschien daarna ok nog wel. Het Amerikaanse model berekent uiteindelijk alleen voor de zuidelijke Franse Alpen nog een beetje.

De komende dagen gaan we op weg naar een Scandihoog. Een autootje op twee wielen – bij Spanje en Italië – lijkt het wel.

Zo gaan we dan december tenminste met nachtvorst binnen. Dat is al iets! Dat gaat zeker mooi winters aanvoelen. Tijd om lekker buiten te lopen met muts en T-shirt. Zo je wilt ook een stukkie op blote voeten. Zou kun je vroeg in het seizoen al kouderesistentie opbouwen en ga je lekker vet verbranden. Schaam je je daarbij? Ga dan om 6 uur ’s ochtends de deur uit. Doe je ding. Wie zwemt er op dit moment nog?

Afsluitend de groeten uit Obertauern. Oostenrijk heeft momenteel een dikke voorsprong op het westelijk Alpengebied. De sneeuw van laatst is blijven liggen en de kunstsneeuw komt daar nog bij. Fijne dag allemaal.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

18 reacties

Gesloten voor reacties.