Hierboven wat het Europese model gisteravond deed en wat het vanochtend nog steeds doet. Toch een paar centimeter sneeuw in delen van Brabant en Limburg en in de Ardennen sowieso een mooi laagje. Daar heeft het gisteren trouwens ook al weer gesneeuwd. Zie de reactie van Kirsten_dl gisteravond. Maar nu gaat het voor het eerst om serieuze sneeuw aan het einde van de hoofdrun rond 24 november. Nog ver weg maar als we de consistentie tussen runs en met andere modellen zien dan is het geen pure wensdroom meer om in de winter te beginnen te geloven.

temps2611

Gistermiddag die extreme uitschieter van een run met ijsdagen in het Amerikaanse model. Nu weer een beetje met de voetjes op de aarde met gewoon een paar nachten met vorst en verder toch die unieke kans op een top 10 koude laatste decade van november. Zie wat ik daar gisteravond over schreef. Wat we ook zien in het Amerikaanse model is dat de Alpen vanaf de 19e zichzelf redelijk in een koude luchtsoort weten te houden. Uitstraling in de nachten doet dan de rest. De aankomende dagen warmen de Alpen nog eens op. Gerard vroeg mij naar Slowakije. Tja, die zitten nog langer in de warmte, maar daar gaat het vanaf de 24e ook weer de goede kant op.   

russischebeer2811

Tja de GFS00u heeft nog een andere mooie uitkomst. Voor het eerst zien we iets dat op een aanval van de Russische beer lijkt. Ik voorspelde al eerder dat als dat West-Russische gebied uit de huidige warme fase komt dat dit dan een vrij heftige overgang zou worden. In de huidige berekening rukt dat koufront niet verder op naar het westen. Maar het is toch weer een basis. Hoewel? Sneeuw zit er op dit moment niet op in de berekening. En sowieso nog een beetje meteofiction want het is ook een koude uitbijter in het ensemble. 

[metaslider id=29145]

De modellen zijn het ook lang niet eens over zo’n diep winters verloop. Het Europese model houdt ook langdurig een koudebel gevangen aan de westkant van de Alpen – met dus rond de 24e een mogelijke activatie met sneeuw boven de Benelux – maar in het oosten zit het daar nog lang niet snor. Kijk in de rechter bovenhoek bij beide modellen en zoek het grote verschil. Het Amerikaanse model heeft er een zeer koude trog met Arctische aanvoer over Scandinavië. Het Europese model laat het Oeral-hoog weer opzwellen waardoor opnieuw zachte lucht Oost-Europa ingeblazen wordt. De grens van koud en zacht aan de grond komt dan precies langs de Russische grens te liggen. Wat mij betreft laten we de GFS06u een beetje bepalen welke oplossing de meeste kans maakt.

foehn1511

Het Föhndiagram levert weer in één oogopslag het weerbeeld voor de Alpen de komende dagen. Als de depressie waaruit de komende uren nog sneeuw valt naar Spanje is weggetrokken, komt de Alpenboog in een zwakke Föhn terecht. Denk aan temperaturen van enkele graden boven boven 1000m. In de lagere dalen komt dichte mist te hangen en daar kan het dan ook koud blijven. Gelukkig is de Föhn van zeer korte duur. Dinsdag flipt de boel om en krijgen we dit …

sneeuwregen2011

 

Een zogenaamde sneeuwsandwich met sneeuw tegelijkertijd aan de noord en zuidkant. Ook die glijdt uiteindelijk richting Spanje af. En zorgt voor een nieuwe kans op lichte Föhn met name in het oostelijk Alpengebied. Ik ga er nog steeds vanuit dat het sneeuwdek wat we vandaag zien vallen hier redelijk weerstand tegen zal kunnen bieden en dat het dus niet meer groen wordt. Tja en dan gaan we al de fase in van …..

httpv://www.youtube.com/watch?v=c__db6nh7qk 

Tja dat is het spel dat de weergoden via de weermodellen met ons spelen! Arjan gelooft er heilig in. Ik heb nog lichte twijfels of het er zo in gaat hakken eind november. “Afwachten” is aangevinkt. Kijk zeker ook nog even naar de vanochtend verzamelde plaatjes.  En als de GFS06 uit is nog een korte update.

Categorieën: AfwachtenBenelux

Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

21 reacties

Gesloten voor reacties.