zeppelins

Gisteren hadden we al bijzondere wolkenvormen op het oog en vandaag waren ze weer heel erg bijzonder maar op een andere manier. Vandaag dreven er prachtige zeppelins voorbij. Heb jij ze ook gezien? Is dat de opmaat naar nog iets bijzonderders: namelijk de totale maansverduistering vannacht?

profiel2709

 

Eerst even naar het verticale profiel kijken hoe die gekke wolken tot stand kwamen vandaag. Die zeppelins zitten als ik het goed heb precies in het driehoekje van de rode lijn (twee zijden) en de groene lijn (1 zijde) zo tussen 1300m hoogte en 1800m. Als je veel in de bergen komt kun je de hoogtes van wolken eigenlijk best goed schatten. Door bijvoorbeeld te denken: ik rijd over de Inntal autobaan en kijk opzij naar 2100m hoge bergen die 3km van me af staan. Nou dat klopt voor deze zeppelins dan ook best aardig. Bij dat driehoekje neemt de luchtvochtigheid met de hoogte sterk toe (rood en blauw naderen elkaar) en is de rode lijn veel steiler dan de natte adiabaat (groene lijn). Een luchtpakketje dat aan de grond bij 15ºC zeg 40% vocht bevat heeft 4 gram waterdamp per kilo lucht (want het “Mischungsverhältnis”, het verzadigingspunt bij die temperatuur aan de grond is 10g/kg). Gaat dat pakketje droogadiabatisch stijgen langs de oranje lijn ligt het condensatieniveau daar waar die oranje lijn het stippellijntje met 4 g/kg snijdt. En dat is ongeveer op 1300m hoogte zoals ik al aangaf. Het profiel is natuurlijk van ’s nachts in De Bilt. De inversie dicht bij de bodem (haakse hoek van rood en blauw) is overdag dan ook recht getrokken. En de niveau’s kunnen hier bij de kust heel anders uitpakken. Maar het is leuk om te zien hoe die grafiek van vannacht al een beetje verraadt welke wolken we overdag gaan zien.

Zo! Heb je alles helemaal gezien en hoef je niet meer je bed uit vannacht.

maansverduistering_20150928_az

Zo zie je nog duidelijker wat er gebeurt vannacht. De zwarte cirkel is natuurlijk de schaduw die de aarde werpt op de afstand van de maan (ook nog eens dichtbij momenteel waardoor extra groot). De eclips begint om 2 uur 11 vannacht. Om 4 uur 48 minuten is de verduistering maximaal op een hoogte van circa 24° boven de zuidwestelijke horizon. De eclips eindigt om half acht morgenvroeg. Lees er alles over op hemel.waarnemen.com:

Een totale maansverduistering kan erg indrukwekkend zijn. Tijdens de totaliteit, die duurt van 4:11 tot 5:24 uur, bevindt de Maan zich volledig in de kernschaduw van de Aarde en valt er geen direct zonlicht meer op de Maan. Echter, een beetje zonlicht valt door de aardatmosfeer en wordt gebroken, waardoor dit het maanoppervlak alsnog kan bereiken. Dit is met name rood licht, waardoor er een rode gloed over de Maan komt. Deze fase wordt in de volksmond ook wel Bloedmaan genoemd, en duurt bij deze eclips circa 73 minuten.

Toch wel waanzin denk ik. En ik zie in de weermodellen echt alleen lage bewolking opdoemen cq. grondmist. Nul hoge sluierbewolking. Dus het moet gaan lukken vannacht. Denk dat het slim is om om 5 uur op te staan en dan te aanschouwen hoe de maan weer te voorschijn komt. En niet slaan als er dan we al bewolking is en je dus beter de eerste helft had kunnen kijken. Morgen ochtend praten we elkaar bij!

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

12 reacties

Gesloten voor reacties.