zeppelins

Gisteren hadden we al bijzondere wolkenvormen op het oog en vandaag waren ze weer heel erg bijzonder maar op een andere manier. Vandaag dreven er prachtige zeppelins voorbij. Heb jij ze ook gezien? Is dat de opmaat naar nog iets bijzonderders: namelijk de totale maansverduistering vannacht?

profiel2709

 

Eerst even naar het verticale profiel kijken hoe die gekke wolken tot stand kwamen vandaag. Die zeppelins zitten als ik het goed heb precies in het driehoekje van de rode lijn (twee zijden) en de groene lijn (1 zijde) zo tussen 1300m hoogte en 1800m. Als je veel in de bergen komt kun je de hoogtes van wolken eigenlijk best goed schatten. Door bijvoorbeeld te denken: ik rijd over de Inntal autobaan en kijk opzij naar 2100m hoge bergen die 3km van me af staan. Nou dat klopt voor deze zeppelins dan ook best aardig. Bij dat driehoekje neemt de luchtvochtigheid met de hoogte sterk toe (rood en blauw naderen elkaar) en is de rode lijn veel steiler dan de natte adiabaat (groene lijn). Een luchtpakketje dat aan de grond bij 15ºC zeg 40% vocht bevat heeft 4 gram waterdamp per kilo lucht (want het “Mischungsverhältnis”, het verzadigingspunt bij die temperatuur aan de grond is 10g/kg). Gaat dat pakketje droogadiabatisch stijgen langs de oranje lijn ligt het condensatieniveau daar waar die oranje lijn het stippellijntje met 4 g/kg snijdt. En dat is ongeveer op 1300m hoogte zoals ik al aangaf. Het profiel is natuurlijk van ’s nachts in De Bilt. De inversie dicht bij de bodem (haakse hoek van rood en blauw) is overdag dan ook recht getrokken. En de niveau’s kunnen hier bij de kust heel anders uitpakken. Maar het is leuk om te zien hoe die grafiek van vannacht al een beetje verraadt welke wolken we overdag gaan zien.

Zo! Heb je alles helemaal gezien en hoef je niet meer je bed uit vannacht.

maansverduistering_20150928_az

Zo zie je nog duidelijker wat er gebeurt vannacht. De zwarte cirkel is natuurlijk de schaduw die de aarde werpt op de afstand van de maan (ook nog eens dichtbij momenteel waardoor extra groot). De eclips begint om 2 uur 11 vannacht. Om 4 uur 48 minuten is de verduistering maximaal op een hoogte van circa 24° boven de zuidwestelijke horizon. De eclips eindigt om half acht morgenvroeg. Lees er alles over op hemel.waarnemen.com:

Een totale maansverduistering kan erg indrukwekkend zijn. Tijdens de totaliteit, die duurt van 4:11 tot 5:24 uur, bevindt de Maan zich volledig in de kernschaduw van de Aarde en valt er geen direct zonlicht meer op de Maan. Echter, een beetje zonlicht valt door de aardatmosfeer en wordt gebroken, waardoor dit het maanoppervlak alsnog kan bereiken. Dit is met name rood licht, waardoor er een rode gloed over de Maan komt. Deze fase wordt in de volksmond ook wel Bloedmaan genoemd, en duurt bij deze eclips circa 73 minuten.

Toch wel waanzin denk ik. En ik zie in de weermodellen echt alleen lage bewolking opdoemen cq. grondmist. Nul hoge sluierbewolking. Dus het moet gaan lukken vannacht. Denk dat het slim is om om 5 uur op te staan en dan te aanschouwen hoe de maan weer te voorschijn komt. En niet slaan als er dan we al bewolking is en je dus beter de eerste helft had kunnen kijken. Morgen ochtend praten we elkaar bij!

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

12 reacties

Gesloten voor reacties.