Sinds 15 november is in het departement Haute-Savoie in de Franse Alpen het “Plan Vigie Neige” weer in werking. Binnen dit plan dat al twee winters heeft gedraaid zijn de hele winter lang 450 surveillanten 7 dagen per week van 3 uur ’s ochtends tot 22 uur ’s avonds in wisseldiensten actief om 3000km wegen tussen 400 en 1800m hoogte te surveilleren. Binnen dit plan wordt met metingen van saliniteit en vochtigheid veel preciezer bepaald hoeveel zout gestrooid moet worden. Met dit plan is het al gelukt om het verbruik van strooizout met 25 % te reduceren: 32 000 ton in 2009 versus 24 000 ton per winter nu. De haute-savoie geeft jaarlijks 10 % van haar budget uit aan aanleg en onderhoud van wegen en de gladheidsbestrijding. Samen is dit 95 miljoen euro.

Leuk om te weten als je komende winter in de Haute-Savoie rondrijdt. Misschien ook voor de waarschijnlijk almaar strenger wordende Nederlandse winters een idee? Of voor de NS?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

8 reacties

Gesloten voor reacties.