Sinds 15 november is in het departement Haute-Savoie in de Franse Alpen het “Plan Vigie Neige” weer in werking. Binnen dit plan dat al twee winters heeft gedraaid zijn de hele winter lang 450 surveillanten 7 dagen per week van 3 uur ‘s ochtends tot 22 uur ‘s avonds in wisseldiensten actief om 3000km wegen tussen 400 en 1800m hoogte te surveilleren. Binnen dit plan wordt met metingen van saliniteit en vochtigheid veel preciezer bepaald hoeveel zout gestrooid moet worden. Met dit plan is het al gelukt om het verbruik van strooizout met 25 % te reduceren: 32 000 ton in 2009 versus 24 000 ton per winter nu. De haute-savoie geeft jaarlijks 10 % van haar budget uit aan aanleg en onderhoud van wegen en de gladheidsbestrijding. Samen is dit 95 miljoen euro.

Leuk om te weten als je komende winter in de Haute-Savoie rondrijdt. Misschien ook voor de waarschijnlijk almaar strenger wordende Nederlandse winters een idee? Of voor de NS?


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

8 reacties

Gesloten voor reacties.