Sinds 15 november is in het departement Haute-Savoie in de Franse Alpen het “Plan Vigie Neige” weer in werking. Binnen dit plan dat al twee winters heeft gedraaid zijn de hele winter lang 450 surveillanten 7 dagen per week van 3 uur ’s ochtends tot 22 uur ’s avonds in wisseldiensten actief om 3000km wegen tussen 400 en 1800m hoogte te surveilleren. Binnen dit plan wordt met metingen van saliniteit en vochtigheid veel preciezer bepaald hoeveel zout gestrooid moet worden. Met dit plan is het al gelukt om het verbruik van strooizout met 25 % te reduceren: 32 000 ton in 2009 versus 24 000 ton per winter nu. De haute-savoie geeft jaarlijks 10 % van haar budget uit aan aanleg en onderhoud van wegen en de gladheidsbestrijding. Samen is dit 95 miljoen euro.

Leuk om te weten als je komende winter in de Haute-Savoie rondrijdt. Misschien ook voor de waarschijnlijk almaar strenger wordende Nederlandse winters een idee? Of voor de NS?


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

8 reacties

Gesloten voor reacties.