2086v1_20170825-Harvey-VIIRS1855z

Orkaan Harvey enkele momenten voordat het Texas opwandeld als Cat. 4 orkaan!

Vanmorgen rond 5 uur onze tijd, op dat moment rond 10 uur in de avond in Texas, is Orkaan Harvey aan land gekomen. Harvey kwam aan land nabij Rockport met windsnelheden van 230 kilometer per uur. Harvey is echt een monster geworden en het is ook de eerste categorie 4 orkaan die het vasteland van Texas opkomt sinds Carla in 1961. Het is tevens de eerste “Major Hurricane” die de Vereneigde Staten raakt sinds Wilma in 2005. Een orkaan die als categorie 4 de interventie met land maakt is vrij zeldzaam. Precies 25 jaar geleden was het, ook precies deze week, Andrew die voet aan wal zette in Miami. Harvey is de 8e strorm in dit prille orkaan seizoen en de eerste Grote Orkaan (Major Hurricane = categorie 3 of hoger op de Saffir Simpson Schaal)

2008_10_13

Dit is de Saffir Simpson Schaal waarmee de intensiteit van de orkanen gemeten wordt. Katrina (ook uit 2005) was een vernietigende Orkaan en een van de zwaarste ooit gemeten (samen met Wilma en Rita ook uit 2005 en Gilbert uit 1988) Velen van jullie kunnen orkaan KAtrina wellicht herinneren, en hoe zij New Orleans zo wat met de grond gelijk maakte. Toch was bij “landfall” Katrina niet meer dan een sterke categorie 2 orkaan. Harvey is een zeer sterke categorie 4 orkaan.

 

 

Kun je je voorstellen dat het in het oog nagenoeg windstil is? Wellicht te stom om te melden maar ik zou graag eens in het oog van zo’n orkaan willen staan. Eerst wordt je weggeblazen door de oogrok (eyewall) om daarna in alle rust midden in het oog je ding te kunnen doen, om een kwartier later wederom weggeblazen te worden door diezelfde oogrok. Het is natuurlijk levensgevaarlijk maar die ervaring lijkt me fenomenaal. Goed, ik dwaal af. Hoe kan het dat Harvey ineens zo sterk is geworden?

at201709

Het antwoord ligt boven de Golf van Mexico. De Golf van Mexico is in de zomermaanden een van de warmste basins ter wereld. Aan de westkust kan de watertemperatuur makkelijk oplopen tot 30° -31° C en die voedingsbodem is natuurlijk een smulpartij voor een tropische depressie, Harvey was reeds vorige week vrijdag een Tropiche Storm en kabbelde lekker richting het Mexicaanse schiereiland Yucatan. Maar nabij Curacao ging de fut er helemaal uit. Harvey stortte als een plumpudding in elkaar en er bleef van het hele systeem niets over. Ik schreef vorige week vrijdag reeds dat Harvey tot een monster kon uitgroeien. Uiteindelijk heb ik gelijk gekregen maar niet helemaal op de manier zoals ik zou willen of gehoopt had. Dat Harvey reeds op de Caraïbische Zee instortte had ik niet verwacht en ik weet de reden ook niet omdat alle seinen op groen stonden om langzaam door te groeien. Gelukkig is Yucatan veel ellende bespaard gebleven omdat die 2 weken eerder Franklin al op visite hebben gehad.

Toch is Harvey nooit helemaal ten grondde gegaan. De tropische depressie bleef gehandhaafd en kon zo voldoende vocht oppikken. Je moeot weten dan de Caraïbische Zee ook zo’n 29° – 30°C is. Voldoende om zich helemaal met vocht vol te zuigen. Eenmaal boven de Golf van Mexico vond er een metamorfose plaats die echt ongekend is.

2017-08-26_1052

Afgelopen woensdagavond was Harvey niet meer dan een Tropische Storm met een luchtdruk van 1002 HPA en windsnelhden van zo’n 65 kmh . Een mooie wedergeboorte tot een serieus complex systeem. En toen ging het zo enorm snel. Harvey was binnen 48 uur een categorie 4 orkaan met een luchtdruk van 945 HPA en windsnelheden tot 230 kmh of hoger. Op dat moment ook nog eens gereed om het vasteland van Texas op te wandelen. Ik volg veel websites die deze storm intensief volgen maar er was er geen een die dit had verwacht. Sterker nog: donderdag middag was het nog maar de vraag of Harvey bij “landfall” wel zou zijn doorgegroeid tot een MH.

Het antwoord weten we nu. En het is niet alleen de wind die Texas parten gaat spelen, het is zeker de stormvloed en absoluut de neerslag die Texas overspoelen. Met name de neerslag is enorm. Tot aan dinsdag wordt er 78 centimeter regen verwacht. Dat is 780 milimeter, dat is de gehele hoeveelheid die hier het hele jaar valt. En het valt daar in een tijdsbestek van zo’n 3 dagen.

g13.17238.0612.wv

De zogenaamde WV satelliet foto. M.a.w. de hoeveelheid vocht die wordt weergegeven.

Kijk maar eens wat een vocht Harvey met zich meevoerd. En zie je het oog? Harvey is nu nog een een orkaan van de 2e categorie en ligt inmiddels enkele kilometers landinwaards. Nu Harvey eenmaal boven land is aangekomen zal hij snel in mekaar zakken. Interventie met land werkt als schuurpapier voor zo’n systeem. Tevens gaat de voedingsbodem eruit. (het warme water van de Golf)

2017-08-26_1028

De radar vlak voor landfall

Uiteindelijk zal Harvey al zijn neerslag achterlaten boven Texas. Waarom? Harvey kan geen kant op namelijk.

DIAxjbxWsAA7mhi

Bron: Ed Vallee

Ten noordwesten boven de Rocky Mountains ligt een bolwerk van hoge druk. In de rug van Harvey bouwt ook hoge druk op. En ten noorden van Harvey ligt een blokkade waardoor hij daar ook niet heen kan. En zuidelijk van Harvey liggen diverse onweersstoringen. Harvey zit dus gevangen in meteorologisch net en zal al zijn neerslag uitknijpen boven Texas. Dat heeft natuurlijk grote gevolgen. Overstromingen etc. zullen natuurlijk in het nieuws komen maar er is ook nog een ander probleem waar de Texaanen mee te maken krijgen.

2017-08-26_1039

Alligators worden door overstromingen de woonwijken ingedreven!

In Texas wemelt het van de Alligators en slangen. De kust van Texas bestaat veelal uit mangrove en moerassen. Daar leven veel lievelijke diertjes met grote bekken en scherpe tanden. Zodra er overstromingen zijn worden die beesten, geheel onvrijwillig, alle richtingen op verplaatst. Niemend die daar iets aan kan doen. Dan kan het dus zomaar zijn dat je ineens een nieuw huisdier kan, of mag verwelkomen in je achtertuin of op je verranda. Ben ik blij dat ik in Nederland woon. Hier geen last van orkanen of exotische beesten zoals de Alligator. Wat je hier tegenkomt is slecht een kruisspin die sommigen angst kan aanjagen. En het is de tijd er weer voor. JAIKSS!!


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

8 reacties

Gesloten voor reacties.