Die tauplitz
Lees verder >

Bezoek Tauplitz eens in de zomer. Laat je verrassen door de prachtige natuur en ga voor een actieve vakantie!

Innsbruck
Lees verder >

Een bruisende stad met tal van mogelijkheden! Zoals klimmen, wandelen, fietsen of lekker eten.

Montafon, een droom zowel in de zomer als winter.

Les menuires
Lees verder >

Vakantiepret voor jong en oud!

Hardnekkige westcirculatie kom maar tot aan het begin van winter!

check ook eens

25 Reacties

 1. Hajo schreef:

  Huiskamervraag: wie maakte vorig jaar als eerste van alle weermannen van alle weerdiensten een betrouwbare prognose van de storm van 28 oktober?

 2. philippe schreef:

  Beste Hajo,
  komende zaterdag zit ik voor een week in Mayrhofen, Zillertal. Heb je een prognose mbt het weer aldaar komende week?

 3. Frederic schreef:

  De komende weken worden idd zeer belangrijk @Hajo. De WC komt er tegen de laatste week van oktober duidelijk in, al is het nog totaal onzeker in welke mate dat die doorzet qua duur (zie de springerige verwachting en onzekerheid voor de AO-index na volgend weekend) en qua exacte diepte in het Europese continent.
  Voorlopig enigszins bemoedigend is dat de depressies iets zuidelijker over Scandinavië trekken t.o.v. vorig jaar en dat ze iets dieper Rusland in worden berekend (met dan kans dat we eens aan de achterzijde van de hoogtetrog terecht gaan komen). Met andere woorden, dat de WC koeler is dan vorig jaar.
  Maar daar is het momenteel allemaal te vroeg voor om uitspraken over te doen. Eerst even afwachten hoezeer de WC erin komt.

 4. snowman schreef:

  Vooralsnog is het koud vandaag. 3 uur en het is niet warmer geweest dan 13 graden in de omgeving van Amsterdam.

  • Leo schreef:

   Hmm. te veel om hier bondig te beantwoorden Kirsten. Maar even wat zo bij me opkomt: ten eerste vind ik het lastig e.e.a. op juistheid te controleren omdat de aangehaalde bronnen (NASA,NCDC) het bericht zelf (nog?) nergens publiceren. Slechts deze (gekleurde) bron wordt veelvuldig geciteerd: http://www.slate.com/blogs/future_tense/2014/10/13/nasa_earth_just_experienced_the_warmest_six_month_stretch_ever.html
   Verder is het volgens mij het zgn. “cherry-picking”, we doen vandaag april-september.. Maar zelfs als e.e.a. al klopt lijkt me de claim zeer discutabel om de volgende redenen:
   – 1880, en even verderop in het artikel zelfs “warmste maand ooit”?
   De Bilt meet (nauwkeurig) sinds 1901.
   – Destijds werd veel gemeten met meetpunten op zee en met schepen. Veel van die meetpunten zijn verdwenen. Lastig vergelijken dus.
   – De verstedelijking doet tot slot ook nog enige duiten in het zakje..

   Maar eigenlijk is dit Hajo zijn afdeling. Misschien wi hij mij nog corrigeren of aanvullen 😉

  • Frederic schreef:

   Tsja @Kirsten. Mij ga je nog steeds niet horen ontkennen dat de wereld van nu warmer is dan die van 1950 tot 1980 hoor 🙂
   Maar de vraag blijft nog steeds dezelfde. Wat is de echte oorzaak, en in welke mate speelt elke factor mee?
   ps: van die temperatuurkaarten die zeggen dat het nu veel warmer is, maar waarop tegelijkertijd bepaalde gebieden gewoon grijs zijn gelaten, gaat er bij mij echt niet in. In deze hightechtijd? Foei!

 5. Frederic schreef:

  Ik dacht, ik smijt er nog eens iets in 🙂 .
  Ik moest even terugdenken aan Hajo’s seizoensvoorspelling van een vrij milde winter in W-Eur met 1 stevige koudeprik, à la winter 2011-2012. Een winterse periode die toen waarschijnlijk/mogelijk veroorzaakt werd door het optreden van een SSW (Sudden Stratospheric Warming) in de stratosfeer. Is er komende winter kans dat er terug zo’n SSW gaat optreden?
   
  Vorig jaar berichtte ik een paar keer over de QBO (Quasi Biennial Oscillation), een maat over de richting van de winden in de evenaarsgebieden in de stratosfeer tussen de 20 en 35km hoogte (positieve waarde = westenwind, negatieve waarde = oostenwind). Er bestaat namelijk een verband tussen de QBO, de activiteit van de zon en de sterkte van de poolwervel / het optreden van een SSW (Sudden Stratospheric Warming) tijdens de wintermaanden van het noordelijk halfrond.
   
  Vorig jaar zat de QBO in een westelijke fase. Dat in combinatie met een matig actieve zon (zonnemaximum van een weinig actieve cyclus), gaf weinig kans op een SSW en een sterke poolwervel, wat dat jaar dan ook duidelijk gebleken is.
   
  Sinds juni van dit jaar is de QBO negatief geworden. Dat is combinatie met een nog steeds matig actieve zon heeft al iets meer kans op een SSW dan vorig jaar, maar nog niet erg veel. Daarvoor zou de activiteit van de zon nog net iets meer moeten dalen. Laat dat nu net de verwachting zijn voor de komende maanden, want het huidige zonnemaximum loopt op zijn eind.
   
  Spannend allemaal hoor. Misschien maak ik er de komende dagen nog wel een apart bericht over.

 6. Ronaldo schreef:

  Dikke sneeuw in Australië. Lithgow, net ten westen van Sydney in de Blue Mountains. Een beetje de wereld “upside down (under) “.

   
  Helaas geen tijd voor een apart bericht!!

 7. Ronaldo schreef:

  Op het zuidelijk halfrond draaien de lagedrukgebieden met de klok mee. Hierdoor wordt koude lucht van de zuidelijke oceaan richting Australië gezogen. Aan de oostflank van dit systeem ligt een hogedrukgebied die warme lucht zuidwaarts transporteert. Op de overgangszone ontstaan de neerslagbanden, zoals je kunt zien aan de rode lijn (warmte front) de blauwe lijn (kou front) en bij de paarse lijn heeft de koude lucht de warme lucht ingehaald (ritssluiting dicht) Veel neerslag. En dus in de vorm van sneeuw in de Blue Mountains

 8. Frederic schreef:

  GFS12 komt weer met een hoopvolle run. Azorenhoog houdt stroming op termijn meer WNW. Goed voor een eerste fond in de Alpen boven 1800m

  • Breunis (Nature Trail) schreef:

   Hajo, het effect van de SO2 uitstoot van de vulkaan Bárðarbunga op het klimaat zal tot nu toe klein zijn. Hiervoor zijn een aantal redenen:
   – de vulkaan ligt zo noordelijk dat de uitstoot een veel kleiner effect heeft op het klimaat dan een uitbarsting rond de evenaar.
   – de SO2 in de atmosfeer heeft de stratosfeer nog niet bereikt.
   – de SO2 uitstoot van Bárðarbunga is slechts 1,64% van de SO2 die de vulkaan Laki in 2 jaar tijd de lucht inslingerde.
   De hoge concentraties zwaveldioxide zijn vooral een bedreiging voor de gezondheid van de IJslanders.
   Er is wel een grote kans dat de Bárðarbunga de komende jaren actief blijft.

  • Breunis (Nature Trail) schreef:

   Hajo, nog 2 interessante berichten:
   http://www.kaltesonne.de/?p=21221
   http://www.kaltesonne.de/?p=21199

 9. Dennis H. schreef:

  Nu 22.00 uur, op Discovery, hoe zit een pistebully in elkaar

 10. Leo schreef:

  Nou ja zeg..
  NB verdeling is natuurlijk grillig en de USA is niet de hele wereld, maar toch ..
  (zie vooral het onderschrift)

  • Breunis (Nature Trail) schreef:

   Leo, bedankt voor deze verwijzing!
   Vrij vertaald: de winter kan eerder invallen en kouder zijn, en tegelijkertijd zal Lake effect snow minder intens zijn (minder sneeuw in korte tijd) dan als de Grote Meren warm zijn.

 11. Frederic schreef:

  over de pluim van EC12: nog onzeker, maar waarschijnlijk daling temps rond of net onder normaal voor eind okt (Tmax 12°C).

 12. Chalet bachteln, riederalp schreef:

  http://www.srf.ch/meteo/meteo-news/goldener-oktober. Prachtig weer voor de herfstvakantiegangers!

 13. David schreef:

  Hello your article is very good.
  thanks for sharing keep up the good work

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.