Is dit de mooiste herfstfoto uit de Alpen allertijden? Moeilijk te kloppen in elk geval. Waar is het? Juist ja: Obertauern. Pas op 19 november gaan de liften draaien… dus we hebben nog even. En ik kan vandaag niet melden dat we al heel snel zo’n mooie dump krijgen als vorig jaar op 11 oktober. In tegendeel! Er ligt eerder een westcirculatie op de loer met wel enkele keren neerslag in de Alpen maar dan veel te warm. Denk aan een sneeuwgrens van 2500m. Met als voordeel dat de luchtdruk over de Middellandse Zee flink gaat stijgen en dat de Alpen ook herhaaldelijk dagen zullen hebben zoals op de bovenstaande foto van 9 oktober.

accu1410

We openen met de totale neerslag in het Europese weermodel tot 14 oktober. Wat meteen opvalt is dat Genua is “gered”. Noord-Portugal en Slovenië lijken nu eerder de klos. En of de duvel ermee speelt ook het Syrisch-Iraaks-Turkse grensgebied. Wat zegt dat? Dat hoe goed de weermodellen ook zijn juist de neerslag – met een sjiek woord de “precipitatie” de moeilijkst te berekenen parameter is. Evenzo de sneeuwval in de winter. Er is altijd een zekere “neerslagpotentie” in een bepaalde zone. Maar of dat ook echt gaat vallen en hoe klein en dus intens het neerslaggebied wordt blijft gissen. En dus is het normaal dat we overstromingen toch slecht kunnen voorspellen. Of ergens 50 of 150mm valt of dat die 150mm wel valt maar 300km verderop maakt nogal een verschil en juist die nuance missen de weermodellen vaak. Ik zal er ook lering uit trekken en iet zo gauw meer roepen dat een plek als Genua per definitie de klos zou zijn over en periode van 10 dagen. Ik zal eerder aangeven dat we zien dat er een gevaar is voor extreme neerslag in een bepaalde zone. Maar goed. Die video’s – een soort macabere hindcasting – logen er niet om!

pluim1410

Laten we even naar de Lage Landen loeren. Hier de pluim voor de komende periode. We zien dat we een heel fraai weekeinde kunnen beleven! De temperatuur wordt door een zuidelijke stroming opgezweept naar 21°C op zondag.

zuidenwind1910

 

Hier zie je dat moment op de weerkaarten. “Föhn” vanuit de Canarische eilanden tot tegen de Noors-Zweedse “zuidkant”. Een peervormig hoog over Europa met aan de Oostzijde uitzakkende kou over Moskou.

alpennat2210eu

We zien op de pluim dan ook dat het kwik volgende week om deze tijd een duikeling maakt als de depressie doorschuift en de wind draait naar west tot noordwest met flinke regen erbij. Dat is het moment waarvan we een paar dagen geleden konden zeggen: eerste dump in de Alpen op de kaarten. Wat is er nu anders? Om te beginnen: niet zo heel veel. Dat is het diepe respect dat ik heb jegens de weermodellen. De patronen kloppen vaak weken vooruit. Alleen kleine verschillen hebben gigantische uitwerking lokaal. De depressie kiest in de nieuwe berekening niet positie boven Polen en Finland (ik heb het nog ff nagekeken) maar boven Oslo. Dat is niet het belangrijkste verschil. In die eerdere berekening was het een staande lange boon goed voor een arctische uitbraak en nu is het een “bloemkool” die een periode van westcirculatie lijkt in te luiden.

alpennat2210

Op de Europese kaart zie je dat de Alpen goed in de neerslag komen vanaf de noordkant. Maar er is alleen rond Sölden een gebiedje waar het zou kunnen sneeuwen boven 2500m. Voor de gletsjer toch leuk. Ik sta er komende vrijdag. Als ik er al sta want dit is de prognose momenteel:

Am Freitag an der Nordseite der Alpen und im Osten dicht bewölkt und immer wieder Regen, der in Ober- und Niederösterreich und in Wien auch ergiebig ausfallen können und hier ist es auch recht kühl. Im Süden über Mittag Regenschauer und auch nur ein paar Sonnenfenster. Von Ost nach West 11 bis 22 Grad. Auf den Bergen zum Teil stürmischer Wind aus West bis Nordwest.

Tja. Dat worden dan opnames uit een koffiebar beneden in het dorp…. voor RTVNH. Meteorologen uit heel Europa komen samen en ze kunnen niet beter dan dit voor elkaar duimen! Schande! Ik laat het op me afkomen. Ik ben er voor het eerst bij.

ruslandkoud2

Over uitzakkende kou in Rusland schreef ik al. Ik pak even de middagrun van gisteren en laat zien dat er zelfs een eerste ijsdag voor Moskou wordt berekend. Ik zeg er meteen bij dat in de ochtendrun dit scenario alweer iets is afgezwakt. Door die verrekte westcirculatie! Die ik best wil hebben hoor tot eind november! Dan hebben we het voor de winter gehad… Fréderic graag je visie.

storm2610

Afsluitend een bijzondere kaart uit het Amerikaanse model vanochtend. Zware storm in het Kanaal op 26 oktober! In de gaten houden. Herinner je je onze stormchasing vorig jaar nog? Klik op de link en surf nog eens terug naar 28 oktober vorig jaar! Het zal toch niet op dezelfde datum hè?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

25 reacties

Gesloten voor reacties.