Voor de gemiddelde hardloper een ideaal zomers weertype tot nog toe, en eigenlijk al de laatste jaren. Zowel om te trainen als voor wedstrijden. Niet te warm, niet te koud. Hoe anders was dat bijvoorbeeld in juli 2006 en ook april 2007, toen de marathon van Rotterdam onder bijna tropische omstandigheden plaatsvond maar halverwege werd stilgelegd. Onder meer naar aanleiding daarvan nemen organisaties van wedstrijden in de zomer tegenwoordig steeds beter preventieve maatregelen zoals het kunnen inzetten van extra drankposten en nauw contact met een weerman of bureau. En soms zelfs het verplaatsen van een evenement naar het voorjaar of najaar. Andersom kan natuurlijk ook. Pinkpop verplaatste het evenement juist meer richting zomer. Het blijft altijd een gok is ons maritieme klimaat. Om die reden midden in de zomer geen marathons. Een hele mooie alternatieve oplossing daarvoor is een zgn. Ekiden. Estafette-marathon naar Japans idee, indien aan bepaalde voorwaarden voldaan (met name de afstanden van de 6 lopers per team) een officieel erkend onderdeel binnen de weg-atletiek. Met afstanden van maximaal 10 km prima te doen als zomers evenement! Zodoende ook veel laagdrempeliger voor de modale loper. In Nederland nog onbekend en onbemind. De twee grootste zijn die van Zwolle en de Rotterdam Ekiden. Laatstgenoemde vindt dit jaar voor de 9e keer plaats, op 6 juli a.s. Vorig jaar 104 deelnemende teams. Inschrijven kan nog!

Hoe anders is dat in België trouwens. Brussel had vorig jaar 1250 teams! De wat fanatiekere (wedstrijd) loper zal het allemaal worst zijn. Vrijwel nooit excuses. Koud, kun je je op kleden. Maar vaak niet nodig. De echt dapperen zie je zelfs midden in de winter in het korte tenue. En warm, hooguit pas je de training wat aan. Korter, of in een wat lager tempo dan gebruikelijk. De enige keer die ik mijzelf kan herinneren dat een training werd afgelast is 18 januari 2007, tijdens de laatste zware storm uit dit lijstje. Maar morgen, dinsdag, woensdag? Wat doe jij? Gewoon doorsporten, of toch maar een keertje overslaan?

 

Net als op wintersportweerman.nl mogen ze ook op weer.nl op toerbeurt een blog schrijven en daarin helemaal los gaan. Dat geeft ook daar soms verassende resultaten. Gisteren pakte ene Reinier van den Berg in dit artikel wat oud nieuws van de plank, maar vandaag wordt daar -overigens anoniem- in dit overigens interessante artikel toch een heel ander licht op geworpen. Zijn het de CFK’s? Óók oud nieuws natuurlijk, wij hadden dat hier allang gelezen. Uiteraard wel wat behoudend, maar toch. Of zou het toch gewoon een vooropgezet één-tweetje zijn? In dat geval zal er nog wel een derde artikel volgen. En / of hebben ze voorkennis over wat er allemaal weer wordt gepromoot in het najaar te verschijnen nieuwe IPCC rapport. We gaan het allemaal zien.

Net als dit!  Er wordt de laatste dagen met knallende kaarten gestrooid vanuit de diverse modelberekeningen. Voor een groot gedeelte van de Lage Landen zo maar ineens dan toch nog 2 tropische dagen cadeau, en zeer waarschijnlijk ergens op woensdag alweer een knetterende afsluiting met zwaar onweer en hagel. Hoe en wat precies hangt af van veel (ingewikkelde) details en is daarnaast zo goed als nowcasten. Frederic gaat er morgen, mede aan de hand van de nieuwste modelruns uitgebreid op in. Ik doe het met deze pluim. Is het geen plaatje?

En deze voor Noord-Nederland nog even. Om de onzekerheid nog maar eens aan te geven. Want we zitten nog altijd op het randje. Kijk woensdag eens: de maximum temperatuur kan nog altijd uitkomen tussen 15 en 26 graden.. En dan.,. wat zijn ze vanaf vrijdag weer koud zeg!

 

Categorieën: Nieuws

Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

142 reacties

Gesloten voor reacties.