Groeten uit Filzmoos! Tijd voor een weerbericht met sneeuwstorm buiten. Beneden in het dorp een matog windje maar boven is er van alles loos. En dat treft ook de Super G van Saalbach. Die is uitgesteld naar 12 uur momenteel met ook een korter parcours. Er wordt gebruik gemaakt van de lagere startpositie.

https://twitter.com/fisalpine/status/1228216454845067265

Om 11.40u weten we of de race om 12 uur kan beginnen.

Overal in de Alpen stormt het. Ook in het westen waar het werkelijk hemels blauw is!

De kam van de vierduizenders van de Jungfrau stuift. Groot lawinegevaar dus de aankomende periode! Sneeuwplakken worden opgehoopt in kommetjes en geulen.

Spectaculair om het zo te zien. Hoe verder?

We wisten het al. Het wordt super! Zondag zééééééér warm. Dat wel! 20ºC kan gehaald worden. Woensdag al weer flink koel met sneeuw boven 500m. In Oostenrijk aan de noordkant maar het plaatje is gelijk voor de hele Alpen.

Zondag wordt echt bijzonder. Megadepressie met 940hPa. In de Lage Landen 15ºC in de berekening maar aan de voet van de Alpen is met Föhn dus ook 20ºC mogelijk. Voor München is 17ºC berekend. Toch hebben we de laatste dagen geen sneeuwkanonnen zien spuiten. Men schijnt te denken dat er genoeg sneeuw is om de krokus door te komen.

In het vervolg is er regelmatig een glijbaantje naar de noordkant maar echte dumps komen er vooralsnog niet. De Noorse fjorden blijven winnen deze periode. Daar echt bakken met sneeuw.

Spannend is deze meteofiction die net binnenloopt in de GFS06. Dan is de voorjaarsvakantie en de carnaval al weer voorbij…. en dan dus die dump?

Vanochtend deze live groeten vanuit de badkamer van kamer 13 van Hotel Restaurant Das Maier.

Categorieën: Alpenweer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

19 reacties

Gesloten voor reacties.