Vanochtend een dappere sneeuwlans in Belalp in het Oberwallis. In lagere gebieden is vannacht niets geproduceerd. Dat zal de komende 24 uur ook niet lukken. Richting vrijdag koelt het weer wat af en kan het misschien lukken. Realiseer je wel dat het debiet van een sneeuwkanon sterk gekoppeld is aan de temperatuur: hoe kouder hoe meer water je er doorheen kunt jagen. En het is niet gezegd dat die productie dagenlang goed kan gaan. De warmte is er en blijft op de loer liggen.

Het Oostenrijkse weerbericht voor het weekeinde en maandag:

 Am Samstag, am Sonntag und auch am Montag weiterhin viel Sonne auf den Bergen und in den meisten Tälern. Im Flach- und Hügelland wieder nur teilweise sonnig und ein paar sehr zähe Nebel- und Hochnebelfelder. Meist nur schwacher bis mäßiger Wind und je nach Nebel und Sonne meist minus 1 bis plus 8 Grad, in Lagen um 1000m Höhe vor allem am Montag auch wieder um die 10 Grad.

Dan weet je het wel. Al jaren roep ik dat Föhn geen probleem is. Hartje winter kan Föhn ook koud zijn. Maar zelfs als hij zacht is, duurt Föhn meestal maar 2 dagen en zelden meer dan drie. Nu is er ook geen Föhn. Er hangt gewoon een warme koepel over West-Europa. De lucht staat stil. Vanaf hoogte is er een zwakke aanvoer uit warmere gebieden met nog langere dagen. Denk: Afrika. Dit is echt tamelijk beroerd als je niet de  uitwijk van paragliding of een dik boek of je hotelzwembad accepteert. Nu ja ik denk dat een mens zelfs less is more in staat moet zijn gewoon een dagje op een bergterras door te brengen luierend, zonnend. Zo zat ik in mijn tijd als skileraar in april 1994 op de Fouilleuse boven Morgins: we zaten gewoon lekker te klieren met een groep skileraren aan het einde van het seizoen en deden misschien twee keer op een dag een korte run om snel weer terug te keren op het terras waar het berengezellig was.   

 hinterglemm1012

Maar goed zo bar is het nog lang niet. Op dit moment zijn de condities nog uitstekend te noemen. Ik win vandaag zelfs mijn BV3 – maar wel met een hele wrange bijsmaak. Ik noemde 10 december als een datum waarvan ik dacht: als het tot dan wit is op 1500m dan kan het niet meer stuk. Het was al een keer eerder krap met de sneeuw maar toen kwam de redding net op tijd. En zo heb ik het gered op het eerste ijkpunt in Hinterglemm. 

stmartindebelleville1012

En het tweede ijkpunt in St. Martin de Belleville onder Les Menuires. Mooi wit daar nog op 1450m! Maar niet meer lang. Zo had ik de BV echt niet willen winnen.

zellamsee1012

Interessant is het verloop in Zell am See Kaprun. Daar heb je al snel die mist vanaf het meer. Dit plaatje was van 5.50 uur vannacht.  

zellamsee1012_0700

En dan denk je: inversie, hardnekkige mist. Maar niks hoor: boem om 7 uur is ie binnen minuten verdwenen. De luchtsoort is kurkdroog. Zelfs boven een meer. Alleen ’s nachts is het even vochtig. Voor mij is het geen boude voorspelling dat de hele voorgrond overmorgen groen zal zijn en dat je op de achtergrond de witte pistes onderaan over een bruine berg zult zien gaan. Vandaag gaan de daken er al aan. Die zijn nu nog wit gebleven terwijl de bomen hun sneeuw allang hebben afgeworpen. Het heeft vannacht alleen op dorpsniveau nog even gevroren. Op de gletsjer van Kaprun, het Kitzsteinhorn heb je natuurlijk wel topcondities! De warmte zit vooral tussen 1000 en 2000m.  

  chamrousse1012

In de Franse Alpen zijn we al veer verder heen. Hier Chamrousse in de Isère. Gefeliciteerd! In de Franse Alpen is al een gigantisch verschil tussen noord- en zuidhellingen zoals we dat normaal pas eind februari zien. Hier een mooie tool van meteofrance om daarnaar te kijken.

nendaz1012

En in het Wallis is het al niet veel beter. Tuurlijk boven Haute-Nendaz aan de noordhelling zijn de pistes tenminste nog wit. En ook het hele Val d’Anniviers is nog een winterplaatje. Maar het Rhônedal geeft aan waar we heen gaan. En dat is niet bar winters.

adriatique1012

Waar de kou wel zit? In Roemenië, Bulgarije en Turkije. Die gaan echte winterse toestanden beleven terwijl wij op een houtje bijten. 

httpv://www.youtube.com/watch?v=biIvqQtWY4w

Hier een stromingsfilm van sneeuwstorm Alexa die de komende dagen woedt tot in Libanon! (H/T Leo). Dat je in Libanon kunt skiën is algemeen bekend toch? Niet? Zie Wikipedia

gfs1512

Wat ik boeiend vind aan de situatie nu is dat de zuidkant zodat er maar een beetje zuidenwind opsteekt net een paar graadjes kouder wordt dan de noordkant. Hoe kan dat nu weer in vredesnaam als we weten dat de warmte – zo niet hitte – de komende dagen toch uit het zuiden komt? Het antwoord ligt weer eens simpel bij het gebergte. Elke nacht koelt het stevig af op de flanken van de hoofdkam. Die koud stroomt het dal in en raakt daar opgesloten tussen de hoofdkam en de zakke zuidelijke stroming die over de “koudelens” opstijgt over de hoofdkam heen. Dit onderstreept weer eens dat het Föhn effect niet per sé samenhangt met neerslag (verdamping en condensatie) maar ook droog kan bestaan.  

dumpFraAlp2012

Er wordt nu alom geroepen dat er nog een dump komt voor kerst. Aangezien de fase vanaf de 20e pure meteofiction is op de weerkaarten kan dit ook zeker. Maar om te zeggen dat het nu al een behoorlijke waarschijnlijkheid heeft? Zie hier de berekening van vannacht voor een punt in de Franse Alpen. Goed de dump heeft meer steun dan gisteren de GFS12u. Maar het ensemblegemiddelde qua neerslag ligt nog plat op de bodem. Zie ook dat het front als het al komt niet echt koud is. De heldere nachten gaan eruit als de bewolking doorkomt wat je netto aan de grond een opwarming oplevert ook al is het front een koufront. Maar goed: dit is zeker waarvoor we duimen. Gewoon net op tijd voor de kerstvakantie een giga-mega-dump. 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

107 reacties

Gesloten voor reacties.