Om maar even de staat van de dag aan te houden is bovenstaande blogtitel wel gepast denk ik. Wat gaat het tekeer buiten. Ik heb de eerste bomen al op de huizen zien liggen hier in de kop van Noord Holland, om precies te zijn in Heerhugowaard. gelukkig kwam de bewoonster met de schrik vrij. Gelukkig houden de weermannen van Wintersportweerman.nl je op de hoogte. Terug naar blogonderwerp Hard, harder, Hardst, Ski of Snowboard. Vorig jaar heb ik 10 snowboard lessen gehad, maar uiteindelijk bleek het gewoon niets voor mij te zijn. De bocht van “toeside” naar “heelside” wilde me gewoon niet lukken. Misschien moet ik het maar eens gaan proberen in de echte sneeuw i.p.v. op een rollerbank, want ik vind het zo gaaf om te zien. Dan zie ik ze gaan met hun Alpine board van die berg af, en denk ik: “Man, wat gaat dat hard, dat wil ik ook!! “. Op dat zelfde moment dacht ik ook: “Wie zou er nou sneller gaan? een skiër of een boarder?”. Dat heb ik dus even opgezocht. Lees je even mee?

De snelheden
Bij ski’s is het gewicht verdeeld over 2 punten, en bij een snowboard is het gewicht verdeeld over 1 punt. De hoogste snelheid die ooit gemeten is op een snowboard (Darren Powell) is een voor ons haast onmogelijk haalbare snelheid van 201,9 km/h. Het snelheids-record op ski’s staat op naam van  Simone Origone. Dit wereldrecord vestigde hij in 2006 in Les Arcs, met een snelheid van 251,4 km/h. Ook het snowboard record werd in Les Arcs gevestigd, maar dit record staat al sinds 1999.
skisnelheid

Het grote verschil
van snelheid komt voornamelijk door de wrijving van het snowboard. Ze hebben inderdaad maar 1 contactvlak met de sneeuw, maar dat contactvlak is wel groter dan bij een ski, en dus ook een grotere wrijving. In totaal hebben ski’s minder vierkante cm aan contact met de sneeuwvloer. en is de wrijving dus kleiner. Nu wil ik er ook even bij vertellen dat een snowboard in de eerste instantie niet ontworpen was voor hoge snelheden, maar meer om stunts mee uit te halen. Bij de ski werd er juist gekeken hoe ze er meer snelheid uit konden halen. 
snowboardspeed

Snowboarden toch knapper;-)
Je kunt wel zeggen dat het wereldrecord van snelheid op een snowboard knapper is, omdat het lastiger is om in evenwicht te blijven. Een skiër kan met zijn 2 steunpunten veel beter in een rechte lijn naar beneden racen. Hoe dan ook, de wind die vandaag over Nederland en België waait, die wedstrijd winnen ze beide dus met gemak.

 


Marco

Marco: Geboren 14 november 1976. Fanatiek skiër en natuurliefhebber. Vader van 3 kids en sinds 2011 verbonden aan WSWM. Hierbuiten is Marco werkzaam bij het ministerie van veiligheid en justitie.

8 reacties

Gesloten voor reacties.