Vrijdag vielen al de eerste natte sneeuwvlokken, maar sinds middernacht (plaatselijke tijd) is de winter serieus binnengevallen in Moskou. De stad kleurt wit. En het gaat koud worden, niet alleen daar. Hoe koud?

Sneeuwdek2014291

Eerst nog even ons geliefde brongebied bekijken. Ten noorden en oosten van Moskou wordt de lucht aangevoerd over een inmiddels enorm compact en omvangrijk sneeuwdek. Weinig opwarming onderweg dus.

 Arctic sea ice 2014_10_19

De ijsbedekking rondom de Noordpool is nu vrij normaal, behalve boven het oosten van Siberië. Wat verder in het oog springt is de enorme positieve afwijking aan de oostkust van Spitsbergen. Mijn interesse werd gewekt en dus kwam ik deze mooie webcam tegen. En hier nog meer.

Sneeuw Moskou

Maar zoals gezegd: het sneeuwt in Moskou! Afgelopen nacht kan er zo’n 10 centimeter gevallen zijn. Het is een klein beetje de vraag of dit blijft liggen: dinsdag loopt de temperatuur tijdelijk op naar een graad of vijf boven nul en kan het wat gaan regenen.

 rart_14102200_14101912

Dat op het oostwaarts trekken van een lagedrukgebied. Aan de achterzijde daarvan draait de wind weer naar het noorden en duikt de temperatuur razendsnel omlaag. Misschien met wat nieuwe sneeuw in de nacht naar woensdag, maar het meeste zal net wat noordelijker vallen. Tegelijkertijd breidt zich hogedruk vanaf de Noordpool zuidelijk en later waarschijnlijk oostelijk uit over Finland.

tmin_14102606_14101912

Brrr. Na woensdag gaat het in het westen van Rusland -soms ook overdag- streng tot zeer streng vriezen en richting het weekend zakt de kou helemaal uit tot over de Balkan. Dit is de kaart voor zondag. Vanaf dat moment is het een klein beetje onzeker maar dit is een realistisch scenario. Na misschien wel een enorm pak sneeuw op donderdag en vrijdag langs de Pools-Oekraïense grens 20 graden vorst. Ook daar gaan we nog van horen!

Sneeuw Moskou_3

Bij het afsluiten van het bericht twitter nog even nagelopen: het ziet er inmiddels aardig aangewit uit (3h plaatselijke tijdin Moskou)! In Nederland laat de sneeuw uiteraard nog even op zich wachten. Maar sla dit bericht niet over!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

5 reacties

Gesloten voor reacties.