tsjech-mayrhofen

Vandaag was ik puur toevallig getuige van de berging van het lichaam van een in het skigebied van Mayrhofen verongelukte skiër. Ik moest stoppen en kijken – trouwe volgers weten wat ik zelf ooit heb meegemaakt – en deel mijn ervaring met jullie omdat het kan helpen risico’s te verminderen. Ik heb ook iets geleerd vandaag: dat in Oostenrijk lijken alleen door de politie mogen worden geborgen… vandaar dat de eigen bergreddingsheli van Mayrhofen werkeloos toeziet hoe het lichaam door twee redders hangen aan een koord wordt binnengebracht.

tsjech2

Bewust heb ik niet gekeken op het moment dat de lijkenzak werd geopend en het lichaam werd overgeplaatst in een plastic lijkkist van de uitvaartdienst Kröll (ze heten echt allemaal zo hier). Wat heel prangend was om te zien is hoe zo’n bergredder na gedane zaken de lijkenzak vakkundig opvouwt en met klittenband tot een strakke bunder samenbalt.. voor volgend gebruik…

tsjech3

Op dit moment had ik nog geen idee wat er gebeurd was. Pas een paar uur later vond ik het op de website van de Tiroler Tageszeitung. Eerst dacht ik nog dat het ging om de 94-jarige (!!) Duitser die met zijn SUV in het Zillertal van de weg was geraakt en daarbij omkwam. Toen dacht ik dat het de 28-jarige Duitser was die offpiste skiënd in Ischgl 70m in een ravijn viel. Maar nee zo ver zouden ze nooit hangend aan een koord vliegen…

harakiri

En toen spotte ik het werkelijke geval pas… het ging om een 67-jarige Tsjech die aan de zijkant van de Harakiri-piste tegen een lawinehek klapte… lijkt me toch een gevalletje dat het skigebied in elk geval in de evaluatie gaat nadenken of dat wel kan een piste zo dicht en onbeschermd langs die hekken… Jullie idee?

fusch-lawine

Op dezelfde dag sterven in Klagenfurt twee inzittenden van een sportvliegtuigje… Het lichtpunt vandaag is nog steeds de lawine bij Fusch van gisteren waarbij een vrouw pas na 90 minuten enkel onderkoeld uit een sneeuwholte werd gered (zie foto). Komen we toch weer bij die lawines uit… Moet ik weer denken aan mijn gesprek met Fritz Stadler in de Rudolfshütte tijdens de krokus… Die extra benadrukte dat het qua lawinekennis niets zegt of iemand zelf bij de bergredding is of zelfs berggids is… gisteren is in Banff in Canada herdacht dat op 9 maart de berggids Robson Gmoser in een lawine omkwam. Op Bergrettung.at waar ik vandaag natuurlijk ook even keek zie ik zowaar de in memoriams van een hele reeks gewaardeerde bergredders die de laatste maand zijn omgekomen:

Even stil van!

pistentouren-regels

Afsluiten doe ik met een bord dat ik tegenkwam bij de Gerlossteinbahn in de Zillertal Arena: regels voor de meest veilige alpine sport die er is: pistetoeren… toerskiën maar dan binnen de veiligheid van een gecontroleerd skigebied…. en het omhooglopen is natuurlijk niet iets waarmee je je snel ernstig zult blesseren… toekomstig meer aandacht voor deze opkomende sport. Afsluitend: no risk no fun, maar wel: koppie erbij!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

2 reacties

Gesloten voor reacties.