Welkom in 2022. Zo komen splinternieuwe Japanse auto’s tegenwoordig in Siberië aan. Sommige kun je ontdooien. Bij anderen zijn de ramen gesprongen en is het interieur vermoedelijk verwoest. Of kun je dat ook drogen? Gek planeetje toch dat van ons. Naast Californië komt vooral Japan om in de sneeuw momenteel.

Ook nog een video ….

Toestanden daar in Japan. Ook Zuid-Korea krijgt ervan langs. Turkije. China. Vancouver koudst sinds 1969. Volg deze onophoudelijke stroom koud nieuws ook direct op electroverse.net en doe hem ook eens een donatie.

Heel erg bedank iedereen die inderdaad even had gespaard met de donaties en die op mijn verjaardag in beweging kwam. Wordt erg gewaardeerd en ja …. de helft ervan is gisteren de lucht in gegaan…. ter compensatie ook van het verbod in Nederland. Wat als averechts effect had dat ongelofelijke idioten hun eigen bommen gaan bouwen. Zoals de “klaphamer” die een 12-jarige jongen in Haaksbergen het leven kostte… niet omdat hij de bom bouwde maar omdat hij langs het huis liep van ene hersenloos. Wil niet beginnen te proberen te gaan navoelen wat die ouders voelen …. echt sprakeloos een kronkel in mijn darmen. Je gaat wanhopen of God wel bestaat. Ik wens deze mensen zo’n waanzinnige kracht toe …. en ons geluksvogels dat we echt alles leren relativeren.

Meteofiction hoeven we niet meer te relativeren. Dat is al gerelativeerd. Dat is niets. Zo zinloos als gamen. maar ook zo oké als tijdverdrijf. Als meditatief plaatje om even bij weg te dromen. Wat zien we? Nederland doffe ellende met dagelange lichte regen en één hoge piek bij de scherpe afkoeling op dinsdag. Een afkoeling die thuis enkel pis brengt. Maar die de Alpen in een aanhoudende vorstperiode trekt. Met leuke sneeuw van dinsdag en woensdag en donderdag vermoedelijk een droomdag. Rechts …. het midden westen in de Verenigde Staten. Idiote typische Amerikaanse rollercoaster weer voor de boeg daar. Zie die zwarte lijn gaan.

Wat we echt nog even moeten noemen is het zeeijs op dit moment. De Hudson-baai is de laatste weken compleet dichtgevroren. Die liep zwaar achter maar verder is het een flinke rebound van zeeijs aan het worden terug naar waarden die we 18 jaar geleden voor het laatst zagen …

Op Antarctica is een nieuwe markering voor de zuidpool geplaatst… die wordt jaarlijks op 1 januari 10 meter verplaatst tegengesteld aan de beweging van de kilometers dikke ijslaag. Bedenk als je in de Alpen bent altijd dat het daar tijdens de ijstijden ook zo was…. met een gletsjer tot over de stad München. En met enkel de hoogste toppen zoals Matterhorn en Mont Blanc nog net boven het ijs uitstekend.

Ook lekker koud daar op de zuidpool weer zo hartje zomer. Bij -41.7°C moeten we ons toch ernstig zorgen gaan maken over snelle zeespiegelstijging. Lijkt me echt dat je dat als overheid qua budget ruim voorrang geeft op bijvoorbeeld uitbreiding van de zorg met zo’n peanuts crisis als we nu hebben. Nee dan klimaat! Daarbij lopen je echt de rillingen over het lijf! Met een minimum van -41.7°C het nieuwe jaar in …. ook een absoluut dagrecord voor de datum.

Ter lering ende vermaeck ende eerlijckheit moet ik er dan ook de warmste jaarwisseling ooit in Groot-Brittannië bij vermelden. Of is dat fake news?

Mmmm 1903? Was er toen niet veel minder CO2 en zo? En is CO2 niet juist ’s nachts terug opwarmend voor het aardoppervlak? Zou dan toch de theorie kloppen dat het eerste beetje CO2 in de atmosfeer wat doet maar dat verdubbelen en weer verdubbelen daarna niets meer uitmaakt omdat het spectrum al verzadigd is? Ooit zullen we het weten.

Wat we vooral willen weten is of het nog iets wordt met de huidige winter. Wij gaan hier nog rotsvast voor de 19e januari van Rogé Haan. Past heel goed bij alle trends. En een SSW zou kunnen helpen natuurlijk. Severe Weather Europe schrijft daar altijd de meest diepzinnige analyses over. De nieuwste (klik link hierboven ) is heel dubbel. Er is geen geen SSW maar toch hebben we in december gezien dat hoge druk over de noordpoolregio’s van onderaf tegenwicht geeft tegen de intacte poolwervel. En dat zou de komende fase een poorwervel split teweeg kunnen brengen die dan weer op zijn beurt het winterweer beneden kan gaan versterken. Ja zo ken ik er nog wel een paar! Anderzijds: het zou zo maar kunnen. Lees zelf maar als het je nteresseert.

PS Donaties helpen me om de winter zo samen te blijven doornemen. Nieuwsbrief komt snel. En een ongevaccineerde donateur die hier bij mij komt crashen geef ik een gratis les toerskiën op de piste. Gaat perfect hier op de Maiskogel.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

5 reacties

Erwin · 1 januari 2022 op 18:10

Hajo, even drie punten mbt bovenstaand stuk:

1. Als je de donaties gebruikt voor vuurwerk vraag ik me persoonlijk af of je donaties dan zo hard nodig hebt en of mensen bereid blijven om te doneren.
2. Er is geen enkel causaal verband tussen het verbod op vuurwerk en hetgeen gebeurd is met de 12 jarige jongen. Ook in andere jaren wordt er met carbid geschoten en een klaphamer gebruikt. Dat het totaal gestoord is om dit in een woonwijk te doen staat uiteraard buiten kijf. Maar gezien de hoeveelheid vuurwerk die vannacht in NL is afgestoken kun je niet zeggen dat dit ongeval te wijten is aan een vuurwerkverbod. Dat kan theoretisch maar causaal verband veronderstellen zoals jij dat suggereert is onzin.
3. Waarom onderscheid maken tussen een gevaccineerde en ongevaccineerde donateur en een gratis les aanbieden aan een ongevaccineerde donateur terwijl je weet dat Oostenrijk een booster en PCR test verplicht om te kunnen skien,. Wat wil je met dit soort kansloze opmerkingen bereiken? Voor mij een bewijs dat je ondanks een jaar ouder nog steeds niet wijzer bent geworden. Waarvan akte.

Hajo · 1 januari 2022 op 20:05

Nou dan maar de reactie op de 3 punten.

1) Ik had juist net gisteren expliciet open en bloot toegelicht dat ik inderdaad heel goed kan leven zonder de donaties…. maar dat mijn persoonlijke investering in een WSWM zonder sponsors op dit moment ongeveer 30K aan uren bedraagt die ik makkelijk elders te gelde kon maken. Dus haal ik in de winter bijvoorbeeld 4K aan donaties van lezers op is mijn investering in mijn hobby winteramusement met anderen te delen nog steeds 26K. Dat is dan met afstand mijn duurste hobby. I.h.a. verdien ik geld met mijn hobby’s. Ik zie dat jij geen donateur bent. Mag ik je verzoeken niet te speculeren op de overwegingen van mensen die wel graag wat bijdragen? Lijkt me niet dat dat je toekomt als “schooier”…. wat volgens het Nederlands woordenboek een OK benaming is voor mensen die hier regelmatig rondstruinen maar nog niet eens 2 euro in het zakje willen doen. Een leukere naam die ik die bezoekers wil geven is “nog niet donateurs”… ik schooi tenslotte ook behoorlijk rond.

2) Natuurlijk knal ik niet de helft van de donaties weg. Ik rook niet, drink weinig en leef matig en gezond. Hodl mijn bitcoin. Ik noemde gewoon ff dat wat ik gisteren voor mijn verjaardag heb gehad van lezers ongeveer voor de helft om Middernacht de lucht in is gegaan. Wat ik natuurlijk al eerder had ingekocht. Er is een verband tussen het vuurwerkverbod en de toename van klaphamer (heb ik zelf uit een artikel over het tragische ongeval gehaald en niet zelf verzonnen) maar als je goed gelezen hebt stel ik het juist niet voorop. Ik wilde gewoon niet 2022 binnen gaan zonder mijn verdriet over die brute gebeurtenis kenbaar te maken. Het is van een werkelijk ten hemel schreiende zinloosheid. Wat hij doet heet “onwelwillend” lezen. Wat weer een eufemisme is voor kwaadwillend. En lijkt me ook ongepast gelet op het gebeurde.

3) Binnen de lockdown voor ongevaccineerden zijn alle individuele buitensporten inclusief paragliding en skiën gewoon toegestaan. Daarom dus mijn geste aan een ongevaccineerde die deze winter toch eens wil skiën. Iha ben ik groot voorstander van het zelf naar boven lopen. En als je me een beetje kende wist je dat n’importe qui die hier midden in de nacht aanbelt 15 minuten later een bed heeft en ligt te tukken en dat mijn passie voor de edele skisport zo groot is dat ik iedereen een gratis les zou geven in de hoop wel dat iemand misschien net als hier op de site een kleine duit in het zakje doet.

Tot zover de punten. Een van mijn grote uitdagingen in mijn leven het beschermen van mijn grenzen en mijn persoonlijke energie en het niet al te gul en open zijn. Dus laat me 2022 goed beginnen en heel duidelijk stellen dat jij NIET welkom bent in Kaprun en ik van jou ook geen donatie voor je bezoeken hier hoef.

Wees gegroet

    Erwin · 1 januari 2022 op 21:24

    Of ik welkom ben of niet bij jou Hajo interesseert me uiteraard niet. Geen haar op mijn hoofd die dat ook maar 1 sec zou overwegen. Maar het ga je goed in al je (zogenaamde) “wijsheid”. Ik distantieer me volledig van jouw gedachtenspindels maar dat was je al lang duidelijk. Zelfbenoemd “experts” zijn er in deze wereld helaas veel te veel.

Hajo · 1 januari 2022 op 20:29

Ik snap jullie niet…. punt 1 is duidelijk toch. Simpele wiskunde… ik ben geen bedelaar maar steek belachelijk veel tijd in een groot project uit passie over het onderwerp en dienstbaar aan mijn lezers – en krijg van een deel van de lezers donaties die die investering tenminste nog een beetje compenseren. En die me heel veel warmte geven omdat ik de dankbaarheid voel en het me energie geeft om door te gaan.

Punt 3 is dat een ongevaccineerde in Oostenrijk gewoon in lockdown kan gaan (afgezien van de tijdelijke quarantaine regel die al helemaal niet wordt gecontroleerd voor iemand die bij iemand op bezoek gaat en die vermoedelijk snel weer wordt afgeschaft)… dus een ongevaccineerde die bij mij logeert mag gewoon de natuur in volgens de regels en ook gaan toerskiën.

Wat is het probleem? Ik zie het niet.

Hajo · 1 januari 2022 op 22:11

Dank je goede wensen. Idem voor jou. Maar nee… mij was niets duidelijk. het lukt me intussen een beetje om mijn 160 donateurs uit elkaar te houden. Daar is namelijk het feestje. Niet donerende reageerders ook nog zonder profielfoto…. sorry maar dan besta je eigenlijk niet voor me. Ik reageer wel… maar sorry…. ik volg je niet… ik ken je niet…. ik weet niets van je…. en dus is me ook niets duidelijk. En begin ik morgen vrolijk aan een volgend zeer gewaardeerd verhaal. Het ga ook jou goed. De wereld is groot! PS Heb mijn dochter gister versteld doen staan door een man van mijn leeftijd keihard verbaal aan te vallen toen hij tegen een kind van 8 jaar zei dat die een masker op moest in een zeer goed geventileerde grote liftcabine. Ik beledigde de man maar geleidelijk ontstond een boeiende discussie en gaf de man me twee keer een boks als blijk van erkenning…. en de vader van het joch bedankte me naderhand. Ik ben zo blij dat mijn dochter die zich in zo’n situatie voor me schaamt deze turn of events mee mocht maken. Ze weet nu wat “debat” is. Een super mooie levensles. En doe me een lol en ga dit niet kwaadwillend lezen OK?

Gesloten voor reacties.