Op verzoek van team WSWM mijn verhaal over “de stap” die wij hebben genomen om te gaan wonen in het Kleinwalsertal. Ongeveer 25 jaar geleden kwamen wij voor het eerst vakantie vieren in het Kleinwalsertal. Na vele vakanties elders in Oostenrijk sprong het Kleinwalsertal er wat ons betreft wel uit. Lieflijk, goed aan te reizen, sneeuwzeker en bovenal gezellig druk in zowel zomer als winter. Na een paar vakanties raak je “verliefd” op het gebied en wil je steeds vaker terug om even te ontsnappen uit de sleur van Nederland.

walser-berge-achteraanzicht-winter

Ongeveer 15 jaar geleden besloten wij dan ook een appartement te kopen in het Aparthotel Kleinwalsertal. Mijn ervaring en werk in Nederland als manager bij een woningbouwvereniging heeft mij geholpen met betrekking tot de verhuur van ons appartement in het Kleinwalsertal. Al snel kwam er toen een 2 e en 3 e woning bij in het Aparthotel Kleinwalsertal. (We hebben er nu nog twee) Onze wens was onze banen op te zeggen in Nederland om ons daarna helemaal te kunnen toeleggen op verhuur van appartementen in Oostenrijk. Ook voor een groot deel van het jaar daar te wonen stond boven aan ons verlanglijstje.

bergbahnen-inclusief

Tien jaar geleden konden we op een leuke plek een stuk grond kopen in Mittelberg in het Kleinwalsertal en hebben daar ons huis Haus Walser Berge op gebouwd. We bouwden een huis met 5 ruime appartementen (60m2) en in elke woning een sauna, verder natuurlijk compleet ingericht van afwasmachine tot Ned. Tv zenders en gratis internet. (www.mittelberg.org) Toen bleek dat het verhuren van deze woningen ook goed liep hebben we onze banen in Nederland opgezegd en zijn ongeveer 8 tot 9 maanden per jaar in het Kleinwalsertal. De binding met Nederland helemaal verscheuren willen we niet dus we hebben ook een huis in Borne aangehouden zodat we ook nog 3 maanden per jaar in Nederland kunnen zijn.

eerste-sneeuw-oktober-2012

We hebben geen moment spijt gehad over de keuzes die wij hebben gemaakt. Het voordeel van het Kleinwalsertal is dat het zowel in de zomer en in de winter gezellig druk is. We hebben gasten vanaf eind mei tot eind oktober en vanaf de Kerst tot Pasen. In de winter is iedereen druk met wintersporten, de piste is op 250m van ons huis van waaruit je een groot skigebied kunt bereiken ook ski-school en verhuur is op 250m. In de zomer organiseren we wekelijks een huttenavond voor onze gasten en zijn er op wens andere (berg)activiteiten mogelijk.

kleinwalsertal

Het Kleinwalsertal met 3 skigebieden is druk doende om hier één geheel van te maken wat binnen een paar jaar een feit zal zijn. De aansluiting Walmendingerhorn met Ifen (voor de kenners) zal over 2 tot 3 jaar al een feit zijn. In de zomer zijn alle bergbanen en liften inclusief bij ons en is het Kleinwalsertal een wandel-oase bij uitstek. Een auto is niet nodig want de gratis bussen rijden zowel zomer als winter af en aan tussen Oberstdorf (Duitsland) en het laatste dorpje Baad in het Kleinwalsertal.

odette-sneeuwruimen-op-9-febr-020

sneeuw-op-dak-2

Onze dag in het Kleinwalsertal bestaat vooral uit werkzaamheden rond ons huis zoals sneeuwruimen (bij meer dan 20cm komt een sneeuwschuiver) schoonhouden van de algemene ruimten zoals trappenhuis en gastenverblijf, kleine reparaties verrichten indien nodig enz. Maar we hebben elke dag wel tijd voor een mooie wandeling in de zomer of om lekker te skiën in de winter. Na vertrek van onze gasten, vaak op zaterdag, zijn we druk om de appartementen schoon te maken voor nieuwe gasten.

keuken-woonkamer-02-04

Verder verkoop ik als er aanbod is ook woningen in het Aparthotel Kleinwalsertal van vaak Duitse eigenaren aan Nederlanders (Deze kosten tussen 80.000 en 140.000 k.k. afhankelijk van grootte). Ik help dan de nieuwe eigenaren van A tot Z met de aankoop van hun appartement en het opstarten van verhuur. Het kopen van een appartement in het Aparthotel is een goede investering waardoor je naast verhuur zelf ook vaak kunt genieten van de Alpen. Als je een beetje redelijk verhuurd kun je zelfs nog een mooie winst maken op je investering en daarnaast volop zelf genieten. Voordeel is dat je zelf alle werkzaamheden voor je huurder vanuit Nederland goed kunt regelen middels sleutelbrieven e.d.

Ook veel tijd besteden wij aan werkzaamheden rond de boekingen en het promoten van ons huis Walser Berge. Twitter en Facebook zijn hiervoor heel belangrijk. Op onze Facebooksite Haus Walser Berge hebben we meer dan 6500 likes en wij proberen op deze site zoveel mogelijk te vertellen over het wel en wee in het dal en info te geven over diverse activiteiten en het weer. We maken dagelijks wel 100 foto’s waarvan de mooiste foto’s dan op FB en Twitter komen. Ook ben ik een jaar of 8 geleden begonnen met het aanleveren van foto’s en info over het weer in het Kleinwalsertal voor RTL4-weer. Inmiddels heb ik een goed contact opgebouwd met de weermensen van RTL waardoor mijn foto’s ook geregeld te zien zijn.

czen_lcwgaaj2uz

Zelf ben ik een liefhebber van sneeuw waardoor de winter bij mij op nummer 1 staat. Ook de herfst is prachtig met zijn kleuren en vaak de eerste pakken sneeuw op de toppen. Elk jaargetijde heeft eigenlijk zijn charme in de Alpen. Het wonen in het Kleinwalsertal zo’n 8 tot 9 maanden per jaar is prachtig. Wel zijn de bewoners meer op zichzelf dan in Nederland. Je gaat niet snel een kop koffie drinken bij je Oostenrijkse buren zoals dat in Nederland wel gebeurt. Dit komt misschien ook een beetje omdat iedereen ongeveer 9 maanden per jaar veel gasten om zich heen heeft en hierdoor al veel contacten heeft. Maar bij nood of hulp kun je bij iedereen aankloppen. Ook heel positief is het veilige gevoel hier in de Alpen. De bloemist heeft zijn planten in het weekend buiten staan en bij de supermarkt staan de lege kratjes voor de deur en alles staat er maandag nog. Is er een keer een winkeldiefstal krijg je een mailtje van de politie om uit te kijken naar bepaalde mensen. Het is echt de “kleine heile Welt” waar ik woon samen met mijn vrouw Odette.

15380751_1206285859462352_1305572205607254417_n

Wij zijn sedert 5 december weer in het Kleinwalsertal na een maandje Nederland. Nu zijn we bezig om ons huis met 5 appartementen en onze 2 appartement in het Aparthotel in kerstsfeer te brengen. De eerste gasten komen rond 20 december. Ook zullen we de komende dagen geregeld de piste opzoeken om even te skiën op hoofdzakelijk kunstsneeuw op dit moment. Maar die natuursneeuw die komt echt wel ook al was het de afgelopen 2 jaar rond de kerst wat slechter.

Onze kerstgedachte:
Voor veel gezinnen is een fijne vakantie in de bergen door verdrietige omstandigheden en/of financiële problemen niet weggelegd. Ieder jaar nodigen wij enkele gezinnen uit bij ons in Haus Walser Berge of in het Aparthotel een heerlijke zomervakantieweek door te brengen. Dit jaar willen wij eind mei, begin juni hiervoor appartementen beschikbaar houden. Kent u iemand/een gezin/echtpaar dat droomt van een vakantie in Oostenrijk maar waarvoor het niet haalbaar is geef ons voor 20 december een privé-berichtje met een korte uitleg en/of mail even naar info@facecare.nl zodat wij een fijne kerstverrassing aan hen kunnen brengen. Wij horen graag!

15350617_1212898925467712_7848220592512322061_n

Ik wens iedereen een mooie winter toe en misschien zien we elkaar een keer in het Kleinwalsertal.

Categorieën: Kleinwalsertal

Marco

Marco: Geboren 14 november 1976. Fanatiek skiër en natuurliefhebber. Vader van 3 kids en sinds 2011 verbonden aan WSWM. Hierbuiten is Marco werkzaam bij het ministerie van veiligheid en justitie.

17 reacties

Gesloten voor reacties.