Vóór kerst gooi ik de handdoek in de ring. Eerder voor Nederland of België voorspelde sneeuw komt in Denemarken. Wij zitten aan de zachte kant van het front. Daarna had ik er ook al geen fiducie meer in …. en toen kwam het Amerikaanse weermodel vanochtend met …. een scherpe grens in de noordelijke provincies met zeer veel sneeuw TIJDENS KERST.

… en dan weet je ook niet meer of je onder de categorie “Meteofiction” of “Crazy shit” moet vatten. Ik kies het laatste en laten we eerlijk zijn… als de uitschieter naar de warme kant was zouden we meteen zeggen “vergeet die run maar”…. en nu… is de verleiding toch te sterk om hem serieus te nemen. Hij wijkt ook echt idioot van de hele pluim af. Dit prikpunt is Groningen en dus zie je ook de bak sneeuw met de kerstdagen.

Dit is het moment dat het misgaat voor ons vóór kerst en enkel Denemarken wat sneeuw krijgt. Tegen de tijd dat het weer afgekoeld is bij ons is de kerst alweer voorbij. Maar dus misschien met op het grensvlak die enorme bak sneeuw. De grote vraag is hoe zeer het dan gaat afkoelen. Zo berekent het Europees model bijvoorbeeld ….

…. bagger voor thuis. Bak sneeuw in de Alpen na kerst.

Vergelijk even de laatste run van het Amerikaans model met de voorlaatste. Links teflon… nog wel aardig in de Alpen maar zeer zacht. Rechts een perfect briljant Scandihoog. Dus wat gaat het worden nu? Zullen we dan het Canadese model maar de doorslag laten geven? Ik ga nu kijken…

Nou. Paar centimetertjes sneeuw tijdens kerst. Daarna tsjakkaa met de temperaturen! Noem mij een flapdrol die steeds een wortel voorhoudt of doe een donatie! Fijne maandag allemaal!

Categorieën: Crazy shit

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

18 reacties

Nico · 20 december 2021 op 09:39

En het weer in de alpen komende week?
Hopelijk geen te hoge sneeuwvalgrens?

Hajo · 20 december 2021 op 09:45

Met onzekerheid alom is er ook voor de Alpen onzekerheid alom. Wel heeft sneeuw de opmerkelijke eigenschap te blijven liggen. 😉

  Wouter · 20 december 2021 op 22:06

  Boostersneeuw !

Marco · 20 december 2021 op 10:25

De sneeuwschuiver alvast bij de deur zetten in kollum?

Lieven Dumont · 20 december 2021 op 10:39

Wat de uitkomst ook is Hajo, het leest telkens weer als een spannend boek. Top !!

Aart · 20 december 2021 op 11:13

Je eindigt je bericht ‘het sneeuwt/het sneeuwt niet/het sneeuwt’, wel leuk: fijne zondag allemaal! Je zit aardig in de meteofiction… 🙂 🙂

Ed · 20 december 2021 op 11:49

Klopt het dat de sneeuw nu gezakt is naar midden Nederland in de modellen?
Wat gaaf als deze voorspellingen kloppen zeg!

Barend · 20 december 2021 op 13:26

De 6 uur run van het Amerikaanse model komt ook weer met sneeuw zaterdag en zondag en nu lager dan Groningen.
Ik leerde bij fysische geografie: een model is een simplificatie van de werkelijkheid. Dat geld niet alleen voor weermodellen maar nog veel meer voor klimaat en Corona. Logisch dus dat je op alle drie de punten aan de goede kant staat Hajo. Ga zo door.
Groet
Barend

Aart · 20 december 2021 op 14:25

Blijft er om spannen, kan nog steeds beide kanten op (vriezen of dooien), zelfs voor de Kerstdagen.
Trends van GEM en GFS zijn hetzelfde, GEM gaat echter voor lagere temperaturen over de hele verwachting.
Lijkt de laatste ronde F1 wel; wordt het Hamilton of toch Verstappen?

  Tjeerd · 20 december 2021 op 18:36

  De Omikronvariant zakt steeds verder weg. Eerst vanuit het zuiden (Afrika), naar het noorden. Maar blijkt steeds milder te worden. Alle Europese landen gaan toch in de alarmvariant. Laat nu de sneeuw maar naar het zuiden zakken, en dus naar Nederland.

Ronald · 20 december 2021 op 17:40

Inderdaad: Een flapdrol die steeds een wortel voorhoudt, maar dan wel met dt!

  Hajo · 20 december 2021 op 17:45

  Scherp! 😉

   Marco · 20 december 2021 op 18:26

   Over scherp gesproken…
   Je sluit af met fijne zondag
   Het is hier al even maandag..

    Hajo · 20 december 2021 op 21:07

    LOL… passen we aan.

Tjeerd · 20 december 2021 op 19:30

De Omikronvariant verliest steeds meer terrein. Alleen zien de Europese ‘leiders’ het niet. Maar ze sluiten Europa wel af.Graag jullie reacties

  Henk de V. · 20 december 2021 op 19:57

  Op je vorige bericht reageerde ook al niemand Tjeert. Het gaat nu over winterweer. Even C-discussie in de ijskast graag. Laten we het gezellig houden.

Carl · 21 december 2021 op 08:00

Noord Nederland zal in de prijzen vallen, vermoedelijk de andere delen van de lage landen mss tussen kerst en nieuwjaar een dun laagje. In ieder geval wat een spannende periode. Wat een klein laagje nogal kan doen op de weerkaarten. Top berichten Hajo

Gerda · 21 december 2021 op 12:43

Groningen in Amerika?

Gesloten voor reacties.